Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

«Πράσινο» μόνο αν ληφθούν σκληρά μέτρα

Σάββατο, 14 Μαΐου 2011

 

5η δόση - νέα δανειοδότηση: «Πράσινο» μόνο αν ληφθούν σκληρά μέτρα
Θεραπεία-σοκ προτείνουν ΔΝΤ και ΕΕ προκειμένου να εγκρίνουν την πέμπτη δόση του Ιουνίου από τον μηχανισμό στήριξης ύψους 12 δισ. ευρώ και κυρίως να ανάψουν το «πράσινο φως» για νέα δανειοδότηση της Ελλάδας άνω των 60 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 - 2013.

Στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών η τρόικα ξεκαθάρισε πως πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να περιορίσει δραστικά τον ογκώδη δημόσιο τομέα.
Στην παρούσα φάση η συρρίκνωση της μισθολογικής δαπάνης προτείνεται να υλοποιηθεί μέσω της μείωσης του προσωπικού και όχι των μισθών.
Παράλληλα συστήνεται ψαλίδισμα των πρόσθετων παροχών (υπερωρίες, συμμετοχή σε επιτροπές, ομάδες εργασίας κ.ά.) στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, «λουκέτα» σε φορείς αλλά και ζημιογόνες ΔΕΚΟ και είσοδος ιδιωτών σε συγκοινωνιακούς οργανισμούς όπου παρατηρείται το φαινόμενο να υποχωρούν τα έσοδα παρά τη μεγάλη αύξηση των εισιτηρίων.
Επίσης η τρόικα πιέζει για ψαλίδισμα των κονδυλίων για κοινωνικά επιδόματα, που μαζί με τις δαπάνες για συντάξεις ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ κατ΄ έτος.
Εξάλλου έχει «κλειδώσει» η επιβολή από 1ης Ιουλίου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό να αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για το 2012, τα οποία καταβάλλονται στο τέλος του 2011.
Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ζητούν έσοδα και αποτελέσματα εδώ και τώρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, συστήνουν στην κυβέρνηση να βάλει στο φετινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τον ΟΠΑΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με το σκεπτικό πως οι δύο αυτές εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Οι διαπραγματεύσεις
Χθες το μεσημέρι οι επικεφαλής της τρόικας είχαν νέα πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να εξεταστούν όλες οι πτυχές του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Στο οικονομικό επιτελείο μιλούν για τις σκληρότερες διαπραγματεύσεις από την ημέρα που η Ελλάδα εισήλθε στον μηχανισμό στήριξης και μνημονεύουν αναφορές στελεχών της τρόικας ακόμη και σε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (σε οργανισμούς που θα κλείσουν) αλλά και σε περικοπές στις υψηλές συντάξεις, προτάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά.
Τα μέτρα θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015, τις βασικές αρχές του οποίου θα παρουσιάσει ο κ. Παπακωνσταντίνου στους Ευρωπαίους ομολόγους του στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μεθαύριο Δευτέρα 16 Μαΐου.
Ανάλογα και με τις αντιδράσεις τους θα γίνουν οι τελευταίες αλλαγές και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Επιπρόσθετα από τους ελέγχους της τρόικας προκύπτει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό η απόφαση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης να ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου