Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Δραματικές εξελίξεις στην οικονομία, η Τρόικα αμφισβητεί την κυβέρνηση

 

 

Σε απανωτές συσκέψεις που διεξάγονται από το πρωί του Σαββάτου στο υπουργείο Οικονομικών και θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, οι απεσταλμένοι της Τρόικα προσπαθούν να ετοιμάσουν μέχρι την Τρίτη το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο λιτότητος, ενώ οι αμφισβητούμενοι από την ίδια υπουργοί έχουν χάσει τελείως την μπάλα και ασχολούνται κυρίως με τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και με την κατάληψη θέσεων στον αγώνα της διαδοχής.

Η αξιοπιστία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητείται πλέον ανοιχτά από τους Δανειστές. Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, κατά την διάρκεια της οποίας λέγεται ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου τηλεφώνησε στο Μέγαρο Μαξίμου και είπε μία φράση που ο πρωθυπουργός δεν περίμενε να ακούσει: «Πρόεδρε, μας αμφισβητούν»! Οι αιτίες; Πολλές. Η στάση υπουργών, η κόντρα με την τρόικα στην προηγούμενη επίσκεψή της, οι καθυστερήσεις, οι αντιφατικές δηλώσεις κ.ά. Ακόμη και οι εσωτερικές ισορροπίες στους μεγάλους «παίχτες» της Ένωσης.

Τις προηγούμενες πέντε ημέρες: Η τρόικα αμφισβήτησε πως το κόστος στο Δημόσιο θα πέσει στα 16 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια και ζήτησε από τον Γ. Ραγκούση πάγωμα των προσλήψεων, ακύρωση της πολιτικής των μετατάξεων και απολύσεις! «Με ονόματα και διευθύνσεις». Τα έσπασε και με τη Λ. Κατσέλη και ζητούν νέο ασφαλιστικό, κόψιμο επικουρικών και βαρέων-ανθυγιεινών, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις και μείωση του όγκου της υγείας, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για νοσοκομεία και γιατρούς. Αμφισβήτησε τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα και τις αποκρατικοποιήσεις. Θεώρησε τις ελληνικές προβλέψεις «υπερβολικά αισιόδοξες» και ζήτησε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ετοιμάσει μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος. Ειδικότερα για το θέμα των αυθαιρέτων στάθηκαν στις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις συνταγματικές πρόνοιες που περιπλέκουν το ζήτημα.

Χθες η Κομισιόν επέδωσε στην κυβέρνηση τελεσίγραφο για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, ώστε να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της τάξης των 7 δισ. ευρώ φέτος και να προχωρήσει σε τολμηρές αποκρατικοποιήσεις άμεσα. «Η Ελλάδα προφανώς δεν έχει ικανοποιήσει επαρκώς τους όρους τελευταία. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι το πιο ευαίσθητο σημείο εδώ», δήλωσε ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Ολι Ρεν.

Είναι σαφές ότι οι ελεγκτές ζητούν πλέον νέο πακέτο μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών επικοινώνησε με τον – ευρισκόμενο στο Όσλο για συνέδριο με αντικείμενο την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά – Πρωθυπουργό, ενώ για σήμερα προγραμματίστηκε εκτάκτως νέα σύσκεψη του κ. Παπακωνσταντίνου με τους ελεγκτές της Τρόικας.
Οι ελεγκτές της Τρόϊκα δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τις χαμηλές επιδόσεις και τα σημάδια κόπωσης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που μοιάζει να έχει «στομώσει». Για το λόγο αυτό επεξεργάζονται και σχέδιο «επανεκκίνησης» του Μνημονίου, ενώ οι εισηγήσεις και διαπιστώσεις τους θα καθορίσουν και την τύχη του ελληνικού αιτήματος για νέο δάνειο.
Η εαρινή έκθεση της Κομισιόν, η οποία περιλαμβάνει τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2011 και το 2012, επιβεβαιώνει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τον πλήρη εκτροχιασμό της οικονομίας τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στις επενδύσεις, το εμπορικό ισοζύγιο και την ανεργία. Είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία επιδεινώνει περαιτέρω τη θέση της, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις της Τρόικας. Και αυτό επισημοποιείται πλέον από έναν εκ των τριών εταίρων που συγκροτούν το μηχανισμό των δανειστών μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίτροπος, Ολι Ρεν, εκτιμά ότι το έλλειμμα φέτος θα φτάσει σχεδόν σε διψήφια νούμερα, αφού θα είναι της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ, έναντι 7,5% που προέβλεπαν κυβέρνηση και Τρόικα. Προς το χειρότερο αναθεωρούνται και οι προβλέψεις για το χρέος, που αναμένεται να αυξηθεί τώρα στο 157,7% φέτος και στο 166,1% το 2012. Όσο για την ύφεση, η οποία έχει ήδη φτάσει στο 4,35% για το πρώτο τρίμηνο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 3,5% για το τρέχον έτος.
Όπως δείχνουν και οι αριθμοί, πρόκειται για ένα αδιέξοδο πρόγραμμα δανεισμού και λιτότητας, το οποίο ανακυκλώνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης φέρνοντας πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες του Προϋπολογισμού και να κλείσει η «τρύπα». Το προανήγγειλε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Ολι Ρεν, μαζί με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του. Έρχεται, έτσι, και νέος λογαριασμός των 6 – 8 δισ. ευρώ, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν και πάλι οι πολίτες. Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου φορτώνεται ξανά στις πλάτες του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν αντέχει άλλο.
(Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα, Καθημερινή, Ελεύθερο Τύπο, Βήμα)
Διαβάστε κι αυτό:
Κερδίζει έδαφος η διάσωση αντί της αναδιάρθρωσης
Στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα παρέπεμψε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Καρολάιν Ατκινσον, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να μελετά την πιθανότητα μετατροπής του ελληνικού δανείου με τέτοιον τρόπο που να επιτρέπει μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής, ωστόσο δεν πρόκειται να αποφασίσει επί του θέματος όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η επιθεώρηση.Η λύση ενός νέου «πακέτου» διάσωσης για την Ελλάδα, έναντι διαφόρων μορφών αναδιάρθρωσης (όπως π.χ. «κούρεμα»), κερδίζει απ’ ό,τι φαίνεται έδαφος με τις… ευλογίες του Βερολίνου και παρά τις σημαντικές διαφωνίες που εξακολουθούν να διατυπώνονται στους κόλπους της ΕΕ.
(από την Ημερησία)


ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου