Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Χιλιάδες κτηνοτροφικές μονάδες στην Ελλάδα βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας

9/5/2011 Χιλιάδες κτηνοτροφικές μονάδες στην Ελλάδα βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας
Ο συνολικός αριθμός των κτηνοτροφικών μονάδων της χώρας μας είναι 115.885, από αυτές άδεια λειτουργίας έχουν μόνο οι 16.289 μονάδες, δηλαδή μόλις το 14%. Τα στοιχεία αυτά αναφέρει σε επιστολή της που κατέθεσε στη Βουλή, η υφυπουργός κ. Μιλένα Αποστολάκη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Ζήση Τζηκαλάγια, σχετικά με το πρόβλημα της αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων. «Δεν υπάρχει καμιά λογική να λέμε εδώ ότι μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση πρέπει να έχει απόσταση από κατοικημένο χώρο τουλάχιστον 500 μέτρα, όταν στη Γερμανία μπορείς να το έχεις δίπλα σε σπίτια αρκεί να μην έχει εκπομπή αμμωνίας και οσμή», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Παναγιώτης Πεβερέτος.
«Και μάλιστα», προσθέτει, «οι μετρήσεις αυτές γίνονται αντικειμενικά με ειδικά μηχανήματα. Αν έχουμε καθαρίσει τον στάβλο δεν θα έχουμε εκπομπή αμμωνίας ούτε οσμή. Αυτό που γίνεται στη Γερμανία θέλουμε να γίνει και στην Ελλάδα. Μιλάμε πάντα για στάβλους εκτός οικισμών. Ο νόμος που διέπει την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων είναι ίδιος με αυτόν που χρειάζεται και η βιομηχανίας. Εμείς ζητάμε να δώσουν άδεια στις κτηνοτροφικές μονάδες για τρία χρόνια για να μπορέσει να μπει ο κτηνοτρόφος σε αναπτυξιακά προγράμματα. Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις είναι σαν να μην υπάρχουν και για το υγειονομικό. Κανένας δεν ελέγχει έναν παράνομο στάβλο».
Πάντως και η υφυπουργός κ. Αποστολάκη, στην επιστολή που κατέθεσε στη Βουλή, αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα της αδειοδότησης είναι ιδιαιτέρως σύνθετο και πολύπλευρο λόγω των γραφειοκρατικών διατυπώσεων που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας αλλά και του μεγάλου αριθμού των υπηρεσιών που εμπλέκονται σε όλη τη διαδικασία. Σύμφωνα με την υφυπουργό στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων που έχουν ληφθεί για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων εντάσσονται οι διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για το «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών». Αυτές προβλέπουν ότι οι σταβλικές επιτροπές συγκροτούνται από τρία μόνο πλέον μέλη και δεν είναι αμειβόμενες και ότι οι μισθώσεις των δημοτικών βοσκότοπων από ετήσιες μετατρέπονται σε τριετές ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να προγραμματίζουν την παραγωγή τους με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Μακροπρόθεσμα το υπουργείο επεξεργάζεται, σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ένα νόμο πλαίσιο προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα fast-track για την κτηνοτροφία, παρόμοιο με αυτό που ισχύει για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Τέλος η υφυπουργός υπενθυμίζει ότι η αρμοδιότητα της έκδοσης των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών μονάδων, μεταβιβάζεται στους Δήμους από 1/1/2013, σύμφωνα με το νόμο «Καλλικράτη».

«Σίγουρα αυτές οι αλλαγές είναι προς θετική κατεύθυνση αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚ και συνεχίζει: «Όταν έχει όρους που είναι ίδιοι με αυτούς της βιομηχανίας για την άδεια λειτουργίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτηθούν άδειες. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τέτοιοι όροι για την αδειοδότηση αυτών των μονάδων».
Σταύρος Παϊσιάδης

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου