Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

Εκτακτη σύσκεψη σε φόντο νέας επιμήκυνσης

ΒΡΑΔΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νυχτερινό θρίλερ γύρω από την οικονομία της Ελλάδας, χθες, με αφορμή την έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου που επιβεβαιώθηκε τα μεσάνυχτα και η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου περί «έκτακτης σύσκεψης» και κυρίως «ανταλλαγής απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα», χωρίς να διευκρινίζεται ποιες μπορεί να είναι αυτές οι οικονομικές εξελίξεις που οδηγούν σε έκτακτες συναντήσεις και συζητήσεις, επέτειναν τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί από νωρίς το απόγευμα.
Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για συζητήσεις που αφορούν σε περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ (σ.σ. ήδη ο χρόνος έχει φθάσει στα 10 έτη μετά τη συμφωνία του Μαρτίου στις Βρυξέλλες), αλλά ακόμα και για νέο δάνειο από τον Μηχανισμό της τρόικας. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονταν μέχρι τη νύχτα επισήμως από την κυβέρνηση.
 

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου την τελευταία εβδομάδα είχε εκφράσει την επιθυμία για περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.
Τα στοιχεία που έχουμε βάσει της επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου είναι τα εξής:
1. Ο πρόεδρος του Eurogroup συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη στο Λουξεμβούργο.
2. Ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα!
Και τα δύο στοιχεία δημιουργούν υποψίες ως προς το είδος των συζητήσεων, όταν γνωρίζουμε ότι έχει δρομολογηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής με τα συμπληρωματικά μέτρα του 2011 και κυρίως ότι έχει προϋπάρξει η συμφωνία επιμήκυνσης στα 10 έτη του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές κάνουν επίσης λόγο και για νέα συμφωνία ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά μετά το «ελαφρύτερο» Μνημόνιο της Πορτογαλίας και υπό το φόβο πάντα της πρόκλησης ενός ευρωπαϊκού ντόμινο.
«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης», έλεγε χαρακτηριστικά η μεταμεσονύχτια ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.
Νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική έκδοσή του μετέδιδε για έκτακτη κρυφή σύσκεψη στο Λουξεμβούργο, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, τονίζοντας ότι εξετάζονται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας.
Το δεύτερο σημείο, περί εξόδου από το ευρώ, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον προέδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ακολούθησαν οι διαψεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία, που εστίαζαν στο ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση της Αθήνας, που βγήκε με αρκετή καθυστέρηση. Με την επισήμανση ότι πρόκειται για προβοκάτσια και υπονόμευση της προσπάθειας που γίνεται στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη και ότι εξυπηρετεί κερδοσκοπικά παιχνίδια, στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση τονίζεται ότι «το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και από τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.».
Το στοιχείο αυτό διαψεύστηκε και με τη δεύτερη μεταμεσονύχτια ανακοίνωση, όπου αναφερόταν: «Είναι απολύτως προφανές ότι στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης».

Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου