Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση αυστηρότερα όρια για τη ραδιενέργεια στα τρόφιμα ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

 9/4/2011 Να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση αυστηρότερα όρια για τη ραδιενέργεια στα τρόφιμα ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι
Με επιστολή τους προς τους Υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να υιοθετήσει άμεσα και η ελληνική κυβέρνηση, τα αυστηρότερα όρια που ισχύουν στην Ιαπωνία για τη ραδιενέργεια στα τρόφιμα και τα οποία αρνήθηκε να επεκτείνει η Κομισιόν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως υποστηρίζουν «δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, η αποκάλυψη ότι τα όρια ασφαλείας που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη μετά τη Φουκοσίμα για τα αποδεκτά επίπεδα ραδιενέργειας στα εισαγόμενα ιαπωνικά τρόφιμα, είναι μέχρι και 20 φορές χαλαρότερα από αυτά που έχουν θεσπιστεί στην ίδια την Ιαπωνία».
Στην επιστολή περιλαμβάνεται και αναλυτικός πίνακας, που δείχνει ότι τα ευρωπαϊκά όρια είναι από 2,5 φορές (καίσιο 134-137 στα τρόφιμα γενικώς) μέχρι και 20 φορές (πλουτώνιο στα γαλακτοκομικά και στο πόσιμο νερό) χαλαρότερα.
«Είναι αδιανόητο να κυκλοφορούν νόμιμα στην Ευρώπη, τρόφιμα που στην Ιαπωνία δεν επιτρέπεται να καταναλωθούν λόγω της ραδιενέργειάς τους», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου. «Είναι σαν να τους καλούμε να τα εξάγουν στις χώρες μας. Πέρα λοιπόν από τις μεγάλες ευθύνες της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να πάρει μέτρα για να προστατευθεί αποτελεσματικά τουλάχιστον η δημόσια υγεία στη χώρα μας. Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, απαιτώντας άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση».

Πηγή: agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου