Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Μεσολαβητικός ο ρόλος της Ελλάδας για να βρεθεί διπλωματική λύση

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες ώστε υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια για την ειρήνη, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Αθήνα με τον απεσταλμένο του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάτι Ομπέιντι
"Είχαμε μια σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων μίλησε ο Πρωθυπουργός με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης και από αυτή την συζήτηση προέκυψε η αποστολή ενός ειδικού απεσταλμένου εδώ στην Αθήνα, τον οποίο και δεχθήκαμε μέσα στο πλαίσιο αυτό, το οποίο έχουμε τονίσει ως Ελλάδα από την πρώτη στιγμή: πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για πολιτική, διπλωματική λύση στη Λιβύη', ΄τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας μετά από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον απεσταλμένο της Λιβύης Αμπντουλάτι Ομπέιντι.
Ο απεσταλμένος αυτός, όπως ενημέρωσε, θα συνεχίσει τις επαφές του αύριο στη Τουρκία και μετά στη Μάλτα.
"Εμείς τονίσαμε, επαναλάβαμε το καθαρό μήνυμα της Διεθνούς Κοινότητας: πλήρη σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, άμεση κατάπαυση πυρός να τελειώσει, να σταματήσει η βία και οι εχθροπραξίες, ιδιαίτερα εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης. Από τα λεγόμενα του απεσταλμένου της Λιβύης φαίνεται ότι και το καθεστώς αναζητεί λύση .
Είναι ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια για την ειρήνη, για την σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα θα συνεχίσει σ' αυτή την προσπάθεια να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες.
Είμαστε σε επαφή με όλους του εταίρους και συμμάχους μας θα τους ενημερώσουμε για τις σημερινές μας επαφές καθώς και για τις σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας", δήλωσε χαρακτηριστικά.

 
Σημειώνεται ότι την πραγματοποίηση της συνάντησης είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ- Μπαγκντάντι Αλι Αλ- Μαχμούντι από τον Έλληνα ομόλογό του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χτες.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Γ. Παπανδρέου τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών για τις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στη Λιβύη.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον. Το Σάββατο επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Αλ Μπαγκντάντι Αλι Αλ-Μαχμούντι. Σήμερα, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Νωρίτερα, ο Λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Αμπντελατί Ομπέιντι, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, εισήλθε σήμερα το πρωί στην Τυνησία από το συνοριακό πέρασμα Ρας Ζντιρ, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.
Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ο Ομπέιντι έφτασε στα σύνορα με επίσημο όχημα και με αυτοκίνητο συνοδείας.
Στις 28 Μαρτίου ο λίβυος πρώην υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα είχε μεταβεί στη Τυνησία από τον ίδιο δρόμο επισήμως για "μία ιδιωτική επίσκεψη", όπως είχε δηλώσει τυνήσιος αξιωματούχος.
Δύο ημέρες αργότερα ο Μούσα Κούσα έφυγε από την Ντζέρμπα για το Λονδίνο με μία πτήση της Swissair.
Ο Ομπέιντι είχε συνοδεύσει τον Κούσα σε αυτό του το ταξίδι στην Τυνησία, αλλά επέστρεψε αυθημερόν στην Τρίπολη.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου