Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η μετά Καντάφι εποχή σε διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη

    Περί τις σαράντα χώρες και διεθνείς οργανισμοί θα συμμετάσχουν σήμερα στο Λονδίνο στην πρώτη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, με στόχο την "ενίσχυση" του διεθνούς συνασπισμού που πραγματοποιεί τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και την πραγμάτευση της μετά τον Καντάφι εποχής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία και η Γαλλία, θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς τους των Εξωτερικών. Η Τουρκία, η οποία πρότεινε τη μεσολάβησή της για την επίτευξη εκεχειρίας, θα είναι επίσης παρούσα, καθώς και πολλές αραβικές χώρες, όπως η Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και η Τυνησία.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ θα συμμετάσχουν, επίσης, στη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής, την πρώτη από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις 19 Μαρτίου. Η συνέντευξη Τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17.00 και 20.00 ώρα Ελλάδος, θα πραγματευθεί "το παρόν και το μέλλον" , σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

    Ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι ζητεί με μήνυμά του προς την Ομάδα Επαφής, να τερματίσει τη "βάρβαρη επίθεση" εναντίον της χώρας του, συγκρίνοντάς την με τις στρατιωτικές εκστρατείες του Χίτλερ στην Ευρώπη. "Σταματείστε τη βάρβαρη και άδικη επίθεσή σας εναντίον της Λιβύης" αναφέρει ο Καντάφι στο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana. "Αφήστε τη Λιβύη στους Λίβυους. Διεξάγετε μία επιχείρηση εξόντωσης ενός λαού που ζει σε ασφάλεια και καταστροφής μίας χώρας σε ανάπτυξη" αναφέρεται στο μήνυμα του συνταγματάρχη Καντάφι.

    Κατά τη διάρκεια της ζωντανής τηλεοπτικής του ομιλίας χθες το βράδυ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αιτιολόγησε την απόφασή του για τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη δηλώνοντας ότι "εμπόδισε μία σφαγή", και τόνισε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να αναλαμβάνουν δράση όταν απειλούνται τα συμφέροντα και οι αξίες τους. Ο Μπ. Ομπάμα παραδέχθηκε ότι μία δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη θα είναι ένα "δύσκολο εγχείρημα" και προειδοποίησε τους αμερικανούς πολίτες ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα "σφάλματα" που διαπράχθηκαν από την Ουάσινγκτον στο Ιράκ. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα υπέρβασης της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την επιδίωξη της ανατροπής του λίβυου ηγέτη με τη χρήση στρατιωτικής βίας. "Είναι βέβαιο ότι η Λιβύη και ο υπόλοιπος κόσμος θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν ο Καντάφι δεν βρισκόταν πλέον στην εξουσία. Αλλά η διεύρυνση της αποστολής μας για να περιλάβουμε τον στόχο της αλλαγής καθεστώτος θα ήταν σφάλμα" σημείωσε, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο της εισβολής των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη θα είναι ένα "δύσκολο εγχείρημα". Τέλος, ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε οριστικά, ότι η μεταβίβαση της διοίκησης των επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ στη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

    Το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι ενισχύει τις θέσεις του στην πόλη της Σύρτης προετοιμαζόμενο να αποκρούσει πιθανή επίθεση των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών, για να καταλάβουν τη γενέτειρα του ίδιου του Καντάφι. Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνεϊ, διοικητής του Μικτού Στρατιωτικού Σώματος του Πενταγώνου, ο οποίος αποκάλυψε ότι το καθεστώς τοποθετεί φυλάκια ελέγχου και μετακινεί άρματα μάχης σε όλη την πόλη. Παρόμοια σχέδια άμυνας εφαρμόζονται και σε άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, όπως η πόλη-κλειδί Μιζουράτα, επεσήμανε ο κορυφαίος αμερικανός στρατιωτικός.

   
Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου