Συνέντευξη «χείμαρρος» του Ιορδάνη Τζαμτζή |
Μία αποκλειστική συνέντευξη «χείμαρρο» παραχώρησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής στο Aridaia News.
Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, για πρώτη φορά, μετά από ένα χρόνο στην Κυβέρνηση, ασκεί δριμεία κριτική σε υπουργούς αλλά και στην ίδια την ηγεσία, βάζοντας ξεκάθαρα «κόκκινες γραμμές» σε θέματα που θεωρεί ότι δεν συνάδουν με την αξιοπρέπειά του. Απαντά σχετικά με το γεγονός ότι από το 1974 η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δώσει θέση σε κανένα στέλεχος από την Πέλλα, χαρακτηρίζοντας το Νομό μας αδικημένο. Αναφέρεται στα αγροτικά θέματα που γνωρίζει πολύ καλά, σημειώνοντας για άλλη μια φορά τις πολλές αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για να σταθεί όρθιος ο πρωτογενής τομέας.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Τζαμτζή:
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με ένα γενικό σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα.
«Δύσκολη, πολύ δύσκολη, με δύσκολες αποφάσεις. Είναι γεγονός ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν πριν το κλείσιμο της ολομέλειας με το πολυνομοσχέδιο είναι πραγματικά πολύ δύσκολες, από την άλλη όμως και αναγκαίες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι ορθά πιέσαμε να υπάρξουν αλλαγές. Και έχω ξαναπεί ότι οι υπουργοί όταν εισηγούνται κάποια νομοσχέδια, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην έρχονται τα νομοσχέδια με κάποια πράγματα τα οποία ενδεχομένως δεν έχουν ερευνηθεί και αναγκάζεται έτσι η Βουλή να πιέζει, να φτάνει στα άκρα, ακόμη και να λέει “δεν θα ψηφίσουμε”, όπως είπα εγώ ότι δεν θα ψηφίσω τα επιπλέον 80.000.000 ευρώ για την ΕΡΤ, γιατί πρέπει να υπάρξει έρευνα, δουλειά και το νομοθέτημα να έρχεται ολοκληρωμένο στη Βουλή για ψήφιση. Το διάστημα αυτό όντος ήταν πολύ δύσκολο και για την κυβέρνηση, αλλά και για τους Βουλευτές γιατί πάρθηκαν πολύ σοβαρά μέτρα τα οποία έχουν σχέση με το μέλλον της χώρας. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι το αύριο της χώρας, να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά, να καλύψει τις ανάγκες της και σιγά-σιγά να αποκτήσει την επάρκεια, να αρχίσει δηλαδή να καλύπτει τις ανάγκες της μόνη της, να μπορέσει να επανακκινήσει την οικονομία της».
Τι χρονικό ορίζοντα δίνετε στην Κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι μπορεί να διατηρηθεί για πολύ ακόμα η κυβερνητική συνοχή;
«Πιστεύω ότι δεν έχει πρόβλημα η κυβέρνηση, όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, είναι να επικοινωνήσουμε και να περάσουμε στον πολίτη την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων. Και νομίζω ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες στους πολίτες, δυσκολίες ακόμα και επιβίωσης για πολλούς συμπολίτες μας, εάν ενημερώνουμε τον πολίτη και συζητάμε μαζί του, θα έχουμε ένα καλύτερο έδαφος για να μπορούμε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις κι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τόπο».
Πρόσφατα, αντιδράσατε έντονα για τις αποζημιώσεις στην ΕΡΤ. Που έγκειται η διαφωνία σας;
«Εγώ δεν διαφώνησα σε καμία περίπτωση με το να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που απολύονται. Όμως διαφώνησα κάθετα με το να αλλάξουμε το νόμο, δηλαδή να μην αποζημιωθούν με τον υπάρχοντα νόμο, αλλά με μία νέα ρύθμιση η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στους εργαζομένους να πάρουν όχι 40.000.000 ευρώ που υπολογίζονται περίπου ότι θα πάρουν, αλλά να πάρουν επιπλέον 80.000.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 120.000.000 ευρώ. Και αντέδρασα διότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να έχουμε κόψει τα δώρα από τον αγρότη και την αγρότισσα, να έχουμε κόψει 10.000.000 ευρώ που χρειάζονταν για τη σύνταξη της πολύτεκνης μάνας, την ώρα που ψάχνουμε 10.000.000 ευρώ για ζημιές των αγροτών και 30.000.000 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Δεν είναι δυνατόν να ψάχνεις αυτά τα ποσά και να θέλεις ταυτόχρονα να δώσεις επιπλέον 80.000.000 ευρώ στους απολυμένους της ΕΡΤ. Γι’ αυτό και είπα ότι δεν το ψηφίζω. Ευτυχώς ο Υπουργός αντιλήφθηκε ότι υπάρχει σοβαρότατο θέμα και απέσυρε το σχετικό άρθρο».
Με τα σημερινά δεδομένα πιστεύετε ότι ο αγρότης μπορεί να επιβιώσει;
«Ακόμα και στην κρίση ο αγρότης μπορεί να επιβιώσει, με ορθές πρακτικές, με σωστούς Συνεταιρισμούς και φυσικά με νέες δομές στον αγροτικό τομέα. Δεν είναι δυνατόν να λέμε μόνο ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να σταθεί στα πόδια του, παρά την κρίση, αρκεί να γίνουν αλλαγές. Γι’ αυτό το λόγο κατέθεσα τρισέλιδο υπόμνημα στον Πρωθυπουργό το οποίο δημοσιοποίησα όπου λέω ξεκάθαρα δύο πράγματα: Πρώτον, η νέα ΚΑΠ που έρχεται, με αυτούς τους Συνεταιρισμούς δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Το φωνάζω και δεν θα σταματήσω να το φωνάζω, ότι πρέπει να ξεμπλοκάρει το σύστημα. Δεν είναι δυνατόν σε όλη την Ευρώπη να μπορεί να δημιουργηθεί μια ομάδα παραγωγών από 10 παραγωγούς και στην Ελλάδα αυτό να απαγορεύεται. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε ακόμη Συνεταιρισμούς οι οποίοι στο όνομα είναι μεγάλοι, αλλά δεν μπορούν να διακινήσουν ούτε ένα κιλό ροδάκινα πλέον, γιατί κανείς δεν τους εμπιστεύεται. Δεν είναι δυνατόν να πάμε μπροστά χωρίς να ενεργοποιηθεί ο θεσμός των Δημοπρατηρίων, δηλαδή το ηλεκτρονικό εμπόριο. Από το 1992 όντας Δήμαρχος Σκύδρας έφτιαξα μελέτη σκοπιμότητος μετά από μία επίσκεψη στη Χάγη και είδα το μεγαλύτερο δημοπρατήριο της Ευρώπης, το Greenery. Από τότε παλεύω να γίνει ένα δημοπρατήριο στη Σκύδρα, η οποία είτε αρέσει είτε όχι είναι το κέντρο των δύο Νομών Πέλλας και Ημαθίας στα νωπά φρούτα και λαχανικά. Δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που βούλιαξαν Συνεταιρισμούς, ακόμα να θέλουν να κρατούν τα ηνία».
Συμφωνείτε με τους Δημάρχους που υπέβαλαν την παραίτησή τους για αντίδραση;
«Διαφωνώ με την κίνηση των Δημάρχων που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Και αυτό, γιατί έχω μάθει στη ζωή μου να παλεύω. Αυτό σημαίνει κατάθεση όπλων για μένα. Έχω μάθει να παλεύω. Εγώ αν ήμουν Δήμαρχος δεν θα παραιτούμουν, θα πάλευα με κάθε τρόπο. Φυσικά και περνά πολύ δύσκολες στιγμές η τοπική αυτοδιοίκηση. Από την άλλη όμως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η τοπική αυτοδιοίκηση όπου δουλεύει οργανωμένα πετυχαίνει. Παράδειγμα: Είχε απενταχθεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού της Άρνισσας. Δόθηκε πολύ μεγάλος αγώνας, συνεχής επισκέψεις και επαφές με το γενικό γραμματέα του υπουργείου υποδομών κ. Αλεξιάδη και το αποτέλεσμα ήταν το έργο να ενταχθεί. Είναι από τα έργα που αν και απεντάχθηκε σε πρώτη φάση, εντάχθηκε πάλι. Και αυτό γιατί υπήρξαν ολοκληρωμένες μελέτες από το Δήμο Έδεσσας, υπήρξαν παρεμβάσεις από το Δήμο. Έχω πάει με το Δήμαρχο Έδεσσας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, αλλά και μόνος μου στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων. Ότι χρειάστηκε, αμέσως ο Δήμος ανταποκρίθηκε. Με αυτό το παράδειγμα, θέλω να σας δώσω να καταλάβετε ότι όταν ο Δήμος λειτουργεί οργανωμένα, παίρνει λεφτά. Αν περιμένεις καθήμενος στο γραφείο σου στο Δημαρχείο να σε θυμηθούν από την Αθήνα, αυτές οι εποχές τελειώσανε. Αν δεν διεκδικήσεις, δεν υπάρχει μέλλον. Προγράμματα υπάρχουν, αρκεί να είναι προετοιμασμένος ο κάθε Δήμος. Όποιοι θα είναι έτοιμοι με μελέτες θα ενταχθούν, όποιοι δεν είναι έτοιμοι δεν θα ενταχθούν και θα βρίζουν γενικά την κυβέρνηση και την κοινωνία. Ε, δεν πάει έτσι. Ο Δήμαρχος πρέπει να προβλέπει, να διεκδικεί, να τρέχει για να μπορεί να βγάλει λεφτά. Ξέρω πολύ καλά πως είναι, γιατί το έκανα πολλά χρόνια όντας Δήμαρχος. Ακόμα και με κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έπαιρνα λεφτά. Πήγαινα στην Αθήνα και διεκδικούσα, δεν καθόμουν στο γραφείο να περιμένω. Η ευθύνη των Δημάρχων και του καθενός μας είναι μεγάλη».
Πριν λίγο καιρό έγινε ανασχηματισμός και αναμέναμε να υπάρξει αξιοποίηση κάποιου στελέχους από το Νομό μας.
«Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε κανείς. Και δεν θεωρώ μόνο τον εαυτό μου ικανό. Ο Γιώργος Καρασμάνης είναι περισσότερα χρόνια Βουλευτής από μένα, είναι άξιο στέλεχος. Είμαστε δύο άνθρωποι που είμαστε πολλά χρόνια, αν δεχτούμε ότι η εμπειρία παίζει ρόλο. Δυστυχώς δεν έγινε κανείς. Και λέω δυστυχώς, διότι θεωρώ ότι μπορούσαμε να σταθούμε πολύ άνετα. Εγώ ούτε στην Αθήνα πήγα να παρακαλέσω, ούτε τίποτε. Το μόνο που έκανα ήταν να στείλω ένα sms στον ίδιο τον πρόεδρο και να του πω ότι έχω τη δυνατότητα, μετά από 10 χρόνια Δήμαρχος και 10 χρόνια Βουλευτής, έχω και την εμπειρία και τη γνώση, τουλάχιστον σε δύο τομείς να σταθώ πάρα πολύ δυνατά. Στον αγροτικό τομέα και στην αυτοδιοίκηση μπορώ να παράξω ουσιαστικό έργο. Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις είναι του προέδρου». Αυτό όμως που το αποδίδεται. Το ότι δηλαδή η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν εμπιστεύεται τα στελέχη της Πέλλας; «Δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Έχω πει πως ίσως να είναι και μαχαιρώματα μεταξύ μας. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι είναι θέμα του Πρωθυπουργού το ποιον θα επιλέξει. Όμως η Πέλλα είναι πράγματι αδικημένη, διότι από το 1974 από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας δεν πήρε κανένας καμία θέση. Δε νομίζω ότι όλοι όσοι περάσανε από τότε ήταν ανίκανοι. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καθόλου μα καθόλου ανίκανο. Τον θεωρώ πάρα πολύ ικανό και το έχω αποδείξει στην πράξη. Το απέδειξα όταν το 1989 παρέλαβα έξι χωριά που είχαν τεράστια προβλήματα και όταν έφυγα παρέδωσα έναν οργανωμένο Δήμο, όσο λίγοι πανελλαδικά, με έργα τα οποία ακόμα δεν έχει φτάσει κανείς στο σημείο αυτό. Δεν είμαι λοιπόν ανίκανος. Το γιατί δεν αξιοποιήθηκε κανείς, δεν μπορώ να το απαντήσω. Το άσχημο είναι ότι αδικείται η Πέλλα, η οποία έχει δώσει στη Νέα Δημοκρατία πολύ μεγάλα ποσοστά. Έχουμε φτάσει στο 49% και πάλι στις δύσκολες περιόδους ήμασταν από τους πρώτους Νομούς με υψηλά ποσοστά».
Σε λιγότερο από ένα χρόνο θα έχουμε Δημοτικές Εκλογές. Εσείς θα είστε παρών;
«Δεν έχω συζητήσει ακόμα με τους συνεργάτες μου. Θα συζητήσω μαζί τους και θα δούμε όλοι μαζί κάποια πράγματα, γιατί με όλους αυτούς ξεκινήσαμε μία κίνηση πριν από κάποια χρόνια. Θα μιλήσω μαζί τους και μετά θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις. Στην πολιτική όλα είναι ρευστά».
Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;
«Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι πρέπει στον τόπο να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα μέτρα είναι επώδυνα. Ταυτόχρονα, επειδή οι Βουλευτές της επαρχίας ζούμε μέσα στα χωριά και συναντάμε πολύ περισσότερο κόσμο απ’ ότι οι Βουλευτές του κέντρου παίρνουμε πολύ περισσότερα μηνύματα. Υπάρχει το φαινόμενο των αντιδράσεων από Βουλευτές. Είναι αλήθεια ότι ως Βουλευτές έχουμε κι εμείς τις κόκκινες γραμμές μας και είμαστε ξεκάθαροι. Ένα θέμα το οποίο πρόσφατα θέσαμε και αποτελεί κόκκινη γραμμή, είναι το θέμα του ΤΕΒΕ. Συγκέντρωσα 13 υπογραφές, επικεφαλής εγώ και άλλοι 12 συνάδελφοι συνυπέγραψαν, τη μη υποβολή ΤΕΒΕ στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων. Και λέμε ξεκάθαρα σε αυτό ότι δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που έχουν επιβαρυνθεί τόσο τα πράγματα, να θέλουμε να επιβάλουμε ΤΕΒΕ στα καφενεία, στα κομμωτήρια των χωριών και σε διάφορους άλλους μικροεπαγγελματίες οι οποίοι βγάζουν ένα μικρό εισόδημα. Είπαμε λοιπόν ότι βάζουμε κόκκινη γραμμή στις προτάσεις που κάνει η πρόεδρος του ΟΑΕΕ κ. Κοτίδου, η οποία έχει προτείνει τόσο στον κ. Στουρνάρα, όσο και στον κ. Βρούτση να επιβληθεί ΤΕΒΕ σε όλους. Αυτό αν έρθει στη Βουλή, εμείς δεν το ψηφίζουμε. Και το λέω αυτό, διότι παραδώσαμε την επιστολή στο Γραμματέα της Κ.Ο. για να τη μεταφέρει στον ίδιο τον πρόεδρο, όπως την παραδώσαμε και στον κ. Στουρνάρα και στον κ. Βρούτση ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν περνάει. Θέλω να τονίσω επίσης ότι έχουμε ξεκινήσει και ψάχνουμε την υπόθεση της αναδρομικότητας που προσπαθούν να επιβάλουν κάποιοι στο ΤΕΒΕ. Δηλαδή, στέλνουν χαρτιά και λένε π.χ. “έπρεπε να είχες πληρώσει στο ΤΕΒΕ 10.000 ευρώ”. Τι λέτε ρε;; Που το είδατε αυτό γραμμένο;; Είμαστε απέναντι και δεν φοβίζει κανέναν η οποιαδήποτε συνέπεια, όταν έχει να κάνει με την αξιοπρέπειά μας και με κάποια θέματα που θεωρούμε κόκκινη γραμμή. Αυτό το λέω, διότι είμαι συνειδητοποιημένος, κομματικό στέλεχος από την πρώτη ώρα, στηρίζω την παράταξη με νύχια και με δόντια, ένα χρόνο τώρα στην κυβέρνηση έχω στηρίξει την παράταξη και το Σαμαρά με νύχια και με δόντια. Όμως έχουμε αξιοπρέπεια και θέλω, μιλώντας για μένα προσωπικά, να μπορώ να ζω στο χωριό μου, γιατί εγώ δεν έκανα λεφτά από την πολιτική και δεν έχω να πάω να μείνω στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού. Στο Μαυροβούνι θα μένω μέχρι να πεθάνω. Γι’ αυτό θέλω να έχω το κεφάλι ψηλά, και είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός σε αυτά που λέω και πράττω».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου