Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ιορδάνης Τζαμτζής: Ξεμπλοκάρει την επόμενη εβδομάδα η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες


Οι συνεχείς παραστάσεις του κ. Τζαμτζή στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μόσχο Κορασίδη, στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Θεοχάρη Θεοχάρη και στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη Γεώργιο, είχε αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον απεγκλωβισμό και την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, των οποίων τα τιμολόγια είχαν οδηγηθεί για έλεγχο, λόγω διαφορών σε σχέση με τα όρια που έθεταν τα αρμόδια Υπουργεία.

Πιο αναλυτικά, μετά τις παρεμβάσεις στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μόσχο Κορασίδη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τροποποίησε τα όρια στις ποσότητες και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων για τον υπολογισμό επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες. 

Ο κ. Κορασίδης κατέθεσε στο Υπουργείο Οικονομικών τις παρακάτω μεταβολές για τον υπολογισμό του ΦΠΑ των αγροτών:

1) Στα ροδάκινα: 

Στα επιτραπέζια ροδάκινα η ποσότητα ήταν 2.800 kg/ στρ., σήμερα η ποσότητα γίνεται 3.640 kg/ στρ (έχει δηλαδή 30% αύξηση) και τιμή 0,55 ευρώ / kg. 

Στα βιομηχανικά ροδάκινα η ποσότητα ήταν 3.700 kg/ στρ., σύμφωνα με την τροποποίηση η ποσότητα πλέον διαμορφώνεται στα 4.810 kg/ στρ., (έχει δηλαδή 30% αύξηση) και τιμή 0,19 ευρώ / Kg. 

2) Στα ακτινίδια: 

Τα ακτινίδια υπολογίζονταν με 3.500 kg/ στρ., στρέμμα, υπολογίζονται με 5.250 kg/ στρ. (έχει δηλαδή 50% αύξηση) και τιμή 0.42 Ευρώ / Kg. 

3) Στα κεράσια:

Για τα κεράσια η ποσότητα ήταν 2.200 kg/ στρ., με την νέα διαμόρφωση η ποσότητα υπολογίζεται στα 2.860 kg/ στρ., (έχει δηλαδή 30% αύξηση) και τιμή 2.50 ευρώ / kg. 

4) Στα Βερίκοκα:

Τα βερίκοκα υπολογίζονταν με 2.700 kg/ στρ., σήμερα υπολογίζονται με 3.510 kg/ στρ. (έχει δηλαδή 30% αύξηση) και τιμή 0.50 Ευρώ / Kg.   

Με τις νέες ποσότητες και τις νέες τιμές που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αλλάζουν τα δεδομένα.   

Ο κ. Τζαμτζής παρενέβη στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη ζητώντας να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Οικονομικών βάση των νέων ποσοτήτων και των νέων τιμών, στην διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζαμτζής ζήτησε από τον κ. Θεοχάρη:

α) Να υπάρξει ποσό επιστροφής ΦΠΑ στο οποίο δεν θα απαιτείται κανένας έλεγχος 

β) Οι αγρότες να παίρνουν την επιστροφή ΦΠΑ τουλάχιστον μέχρι του ποσού που δικαιολογείται από τις νέες τιμές και για τα υπόλοιπα να υπάρχει έλεγχος από την εφορία.   

Ο κ. Θεοχάρης προχώρησε στην έκδοση απόφασης την οποία κοινοποίησε στις 4 Ιουλίου 2013 στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες με τα νέα δεδομένα. 

Στην απόφαση του ο κ. Θεοχάρης συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων: 

α) Να μην γίνεται κανένας έλεγχος μέχρι του ποσού επιστροφής ΦΠΑ των αγροτών έως 200,00 Ευρώ. 

β) Να επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους αγρότες, μέχρι του ποσού που δικαιολογούν τα νέα όρια που έχει ορίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το Υπουργείο Οικονομικών και για το υπόλοιπο ποσό να γίνεται έλεγχος από την εφορία.     

Δηλαδή, εάν ο αγρότης προσκομίσει τιμολόγια 50.000 Ευρώ και σύμφωνα με τις νέες ποσότητες και τις τιμές που έχουν ορίσει τα αρμόδια Υπουργεία δικαιολογείται επιστροφή ΦΠΑ για τιμολόγια 40.000 Ευρώ, ο αγρότης θα πάρει επιστροφή ΦΠΑ για τις 40.000 Ευρώ και για το υπόλοιπο ποσό θα γίνεται έλεγχος από την εφορία. 

Ο κ. Τζαμτζής ενημερώνει τους αγρότες ότι με τα νέα όρια στην ποσότητα και τις τιμές των προϊόντων, περισσότερο από το 80% των αγροτών, θα πάρουν την επιστροφή ΦΠΑ χωρίς πρόβλημα. 

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα 58000 αγρότες έχουν πάρει την επιστροφή ΦΠΑ και αναμένουν άλλοι 250000 αγρότες. 

Ο κ. Μαυραγάνης ενημέρωσε τον κ. Τζαμτζή, ότι την εβδομάδα που μας έρχεται (από 8 έως 12 Ιουλίου) σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών (Σταϊκούρας) θα καταθέσει σχετική τροπολογία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει την παραπάνω απόφαση, ώστε να προχωρήσει απολύτως σύννομα, άμεσα, η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου