Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Ηχούν τα «τύμπανα του πολέμου» στη Συρία



aeroplano50513
Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις Συρίας – Ισραήλ, μετά και την τρίτη για φέτος αεροπορική επιδρομή κατά της Δαμασκού, με το φόβο της γενικευμένης σύρραξης να είναι ορατός.
Επισήμως το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει την επίθεση. Ανεπισήμως, «αξιωματούχοι» αναφέρουν πως ο στόχος ήταν κτίριο όπου φυλάσσονταν εξοπλισμοί που προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως θεωρεί ότι το Ισραήλ της κήρυξε τον πόλεμο.
Η ενδεχόμενη σύρραξη θα λάβει διαστάσεις που, όπως φαίνεται, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.
Ήδη ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε τις Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το Ιράν έχει ήδη διαμηνύσει ότι «δεν θα επιτρέψει» ισραηλινή ή δυτική εμπλοκή ενώ ο διοικητής των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Αχμαντ-Ρεζά Πουρνταστάν δήλωσε πως υπάρχει… υποδομή για να εκπαιδεύσουν το συριακό στρατό.
Από την πλευρά τους οι δυνάμεις της δύσης αρχίζουν σιγά σιγά να προλειαίνουν το έδαφος για το ενδεχόμενο του πολέμου.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Συρία δείχνει «τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη» στην περιοχή και ενισχύει την ανάγκη για μια άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στην παροχή όπλων στους Σύρους αντάρτες.
Μια πρόταση στην οποία αντιτίθεται με σφοδρότητα η Αυστρία. Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας Μίχαελ Σπιντελέγκερ εξέφρασε τη  θέση της χώρας στην υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, η οποία βρίσκεται στην Αυστρία για τα εγκαίνια ενός νέου μνημείου στο Μαουτχάουζεν, κοντά στην Βιένη.
«Δεν υπάρχει καμιά σχέση ανάμεσα στο ζήτημα της άρσης του εμπάργκο όπλων για να υπάρξουν προμήθειες όπλων από τους αντάρτες και στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία. Αντιθέτως, οι επιδρομές του Ισραήλ δείχνουν ότι υπάρχουν πάρα πολλά όπλα στη Συρία», είπε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Σπιντελέγκερ στην Λίβνι.
Με τη σειρά τους τη Μεγάλη Παρασκευή για πρώτη φορά οι ΗΠΑ δήλωσαν δημόσια ότι εξετάζουν τον ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τους σύρους αντάρτες .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου