Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Ι. Τζαμτζής: Υπό προϋποθέσεις η φορολόγηση των αγροτώνE-mailΕκτύπωσηPDF
alt
 κλικ για μεγέθυνση
Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το φορολογικό νομοσχέδιο, στις 20-12-2012, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στην δευτερολογία του ζήτησε η φορολόγηση των αγροτών να γίνει υπό προϋποθέσεις, αναφέροντας τα εξής:
«Θα σταθώ πολύ σύντομα σε μερικά θέματα. Αγροτικό εισόδημα και φορολογία. Κύριε υπουργέ, ήδη από εχθές τοποθετήθηκα και αναφέρθηκα στο θέμα αυτό. πιστεύω ακράδαντα, όπως το καταλαβαίνουμε όλοι μας και βεβαίως το ξέρει και όλος ο κόσμος, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιχειρηματίας ένας μικρός αγρότης.
Θα ήθελα να σταθώ στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για επιχειρηματία, όταν ένας αγρότης έχει συνολικό εισόδημα, το οποίο είναι κάτω από 20.000 ευρώ. Ανέφερα, ήδη, ένα ποσόν πάνω από το οποίο μπορούμε να μιλάμε για φορολόγηση του αγρότη.
Αυτό το θέμα που πρέπει να διευθετηθεί είναι το θέμα των ενδο-ομιλικών συναλλαγών. Εκεί «παίζεται» το μεγαλύτερο παιχνίδι. Πρέπει να γίνει κατανοητό, σας έχουμε κάνει και ερώτηση και το ξέρετε. Είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Δηλαδή, η θυγατρική της BAYER ενώ παίρνει το φάρμακο από τη BAYER, σε συγκεκριμένη τιμή, έρχεται στην Ελλάδα και το πουλάει σε τριπλάσια τιμή. Πάει ο Έλληνας αγρότης στη Βουλγαρία και ψωνίζει το ίδιο προϊόν, το συγκεκριμένο προϊόν της BAYER, και τα αγοράζει τρεις φορές χαμηλότερα. Το ίδιο ισχύει και στα λιπάσματα, στους σπόρους που έχει ανάγκη ο αγρότης για να τα δουλέψει. Το ίδιο συμβαίνει και σε κτηνοτροφικά φάρμακα που είναι πολύ αναγκαία. Θέλω να σταθώ σε αυτό το θέμα, γιατί ο αγρότης είναι κάτω από το Θεό, δουλεύει με τις καιρικές συνθήκες.
Το δεύτερο θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει είναι το θέμα των ζημιών. Τί θα γίνει εάν ένας αγρότης πάθει μία ζημιά; Τα χρήματα που θα πάρει, σίγουρα θα πρέπει να φορολογηθούν από ένα ποσό και πάνω. Από ένα ποσό και κάτω, το οποίο θα πρέπει να ορίσουμε, δεν θα πρέπει να υπάρχει φορολόγηση, γιατί καταλαβαίνετε τι πρόκειται να γίνει. Θα σας πω ένα παράδειγμα; Eχθές, μου τηλεφώνησαν από το χωριό μου. Κάποια παιδιά έχουν βάλει 400.000 μαρούλια. Έγινε ένας παγετός και τελείωσε. Εκεί που περίμεναν οι άνθρωποι να πάρουν κανένα φράγκο, τώρα στις γιορτές, καταστράφηκαν. Πήγε αμέσως ο ΕΛΓΑ να καταγράψει τη ζημιά. Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Νομίζω ότι είναι πολύ σωστό αυτό που είπε ο κ. Στουρνάρας, ότι το φορολογικό των αγροτών πρέπει να αποτελέσει ένα αυτοτελές κομμάτι για τη φορολογία. Γιατί πρέπει, πραγματικά, να δούμε όλες τις πτυχές, τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.
Το δεύτερο σημείο, τα οποία θέλω να αναφέρω είναι χρηματιστηριακές συναλλαγές. Σήμερα γνωρίζουμε, κύριε Υπουργέ, ότι για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές επιβάλλεται φόρος 15‰ για αυτούς που πουλούν μετοχές. Όταν πουλάω τη μετοχή μου στο χρηματιστήριο επιβάλλεται φορολογία 15‰.  Αυτά το οποίο θέλω να φέρω, ως πρόταση, είναι να υπάρχει τουλάχιστον τα μισό για αυτόν που αγοράζει. Φορολογείται μόνον αυτός που πουλάει. Ας μπει μία φορολογία, δεν θα αποτελέσει φρένο στην επενδυτική προσπάθεια ή στην επένδυση που επιθυμεί κάποιος να κάνει, γιατί σήμερα ο φτωχός δεν αγοράζει μετοχές. Μετοχές σήμερα θα αγοράσει αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα. Δεν είναι εκείνες οι εποχές που είχε πιάσει εκείνη η φρενίτιδα τον κόσμο όλοι πίστευαν ότι το Χρηματιστήριο μόνο ανεβαίνει και ποτέ δεν πέφτει. Καταλαβαίνετε ότι εδώ θα υπάρξει ένα έσοδο για το κράτος. Ένα σίγουρο έσοδο για το κράτος. Ας είναι 7,5‰ ή  5‰. Θα είναι, όμως, ένα έσοδο για το κράτος.
Τέλος, για τα φωτοβολταϊκά. Τρομακτικό το πρόβλημα. Πρέπει να δοθεί, κύριε Υπουργέ, λύση. Επιβλήθηκε η ειδική εισφορά 30%. Ερχόμαστε και λέμε ότι θα τους φορολογήσουμε. Αυτό που δεν λαμβάνουμε υπόψη μας, ενώ υπήρξε μία πρόταση να υπάρξει το ποσόν αυτό στα επόμενα τρία χρόνια, να περάσει ως απόσβεση. Δεν είναι λύση, γιατί δεν λαμβάνετε υπόψη σας ότι για τα μεγάλα πάρκα υπάρχει δανεισμός. Δεν έχει κάποιος cash 400.000 να πληρώσει. Έπαιρνε, λοιπόν, δάνειο από την τράπεζα, τοποθετούνταν αυτά, έτρεχαν και έδιναν χρήματα και κάλυπταν, ταυτόχρονα, και τις δανειακές του υποχρεώσεις. Πρέπει, λοιπόν, να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας το θέμα αυτό, διότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα για τα φωτοβολταϊκά. Υπάρχει ο κίνδυνος, και το λέω ευθαρσώς, να αρχίσουν να πουλάνε και υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να αγοράζουν.
Το ίδιο πρόβλημα που υπάρχει και με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, γιατί εκεί «κρεμάσαμε» τους αγρότες στο τσιγκέλι. Αυτό σημαίνει ότι ενώ είχαν πάρει την έγκριση και προχώρησαν τη διαδικασία, ήρθε η Αγροτική, την πήρε ο Σάλλας, η Πειραιώς και τώρα υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση κι έτσι αυτό αναγκάζει ορισμένους αγρότες, οι οποίοι είχαν πάρει την έγκριση να προχωρήσουν στην τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών, να μην μπορούν να τα τοποθετήσουν. Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και με τους άλλους που έχουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αν δεν δούμε με προσοχή και σύνεση το θέμα της φορολόγησής τους. Ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου