Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Διπλή διαπραγμάτευση για Σαμαρά στις Βρυξέλλες



samaras30
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε σήμερα το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς, με βασικό αντικείμενο συζήτησης την εκταμίευση των δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα.
 Ο Πρωθυπουργός το πρωί είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στο πλαίσιο των προ της Συνόδου Κορυφής διμερών επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες, για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014-2020. Σε αυτή τη συνάντηση το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές  ο Αντώνης Σαμαράς διαπραγματεύεται σε… διπλό ταμπλό στις Βρυξέλλες. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να μετατρέψει το «μειονέκτημα» σε «πλεονέκτημα», προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα βελτιώσουν το δείκτη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να αμβλύνει τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
 Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι βάσει των προτάσεων Ρομπάι, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 11,2 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και από το Ταμείο Συνοχής. Επιπλέον, τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη θα είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της επόμενης επταετίας εξαρτάται από τρεις παραμέτρους οι οποίοι παραμένουν ακόμη άγνωστοι: από το συνολικό ποσό των δαπανών για την ΕΕ, από το ποσό που θα διατεθεί για την πολιτική Συνοχής και από το αν θα επιτευχθεί συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.
 Πάντως και από ελληνικής πλευράς θεωρείται δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών είναι μεγάλες.


http://ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου