Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Αλλάζει το σύστημα μετεγγραφών για τους φοιτητές

 

Τα αδέρφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή δίνοντας μιαν «ανάσα» στον οικογενειακό προϋπολογισμό

Αλλάζει ξανά το σύστημα μετεγγραφών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αυτή τη φορά διευκολύνοντας τις οικογένειες που έχουν αδέρφια τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" ο κ. Αρβανιτόπουλος προανήγγειλε στη Βουλή ότι εντός της εβδομάδας σκοπεύει να επαναφέρει τη ρύθμιση για μετεγγραφές αδελφών που σπουδάζουν σε διαφορετικά ΑΕΙ, η οποία ίσχυε και παλαιότερα.

«Οταν υπάρχουν οικογένειες οι οποίες αναγκάζονται να συντηρούν ένα και δύο νοικοκυριά διότι έχουν ένα και δύο παιδιά που σπουδάζουν, τα πράγματα είναι δύσκολα. Γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα οικογενειών που έχουν δύο και τρεις φοιτητές την ίδια στιγμή, που είναι σε άλλες πόλεις. Αυτά θα τα δούμε και θα τα συζητήσουμε σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε», ανέφερε χαρακτηριτικά.

Η φοίτηση δύο αδελφών σε διαφορετικές πόλεις είναι ένα από τα πιο μεγάλα έξοδα που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και χρειάζεται άμεση ρύθμιση από το αρμόδιο υπουργείο.

Ωστόσο από το 2011 οι μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ασθενείς κ.ά.) καταργήθηκαν και θεσπίστηκε ειδική κατηγορία εισαχθέντων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Στην κατηγορία αυτή δίνονται εκ των προτέρων συγκεκριμένες θέσεις και οι δικαιούχοι δεν έχουν εκ των υστέρων δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο Ιδρυμα από εκείνο στο οποίο εισήχθησαν.

Η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές φοιτητών αφορά:

1 Υποψηφίους που είναι πολύτεκνοι καθώς και υποψηφίους τέκνα πολυτέκνων. Δεν υπάρχει από φέτος εισοδηματικό όριο.

2 Υποψηφίους γονέων και τέκνων πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα. Δεν υπάρχει το ηλικιακό όριο.

3 Υποψηφίους:

α) με αδελφό ή αδελφή ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού σε διαφορετική πόλη από την κατοικία των γονέων τους,

β) ορφανούς από τον έναν ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα,

γ) με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με ειδικές ανάγκες επειδή έχουν κινητικά προβλήμα- τα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%,

δ) τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας,

ε) πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις Πανελλαδικές το ίδιο έτος.

Για όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες καταργήθηκε από πέρσι η προϋπόθεση της διοικητικής περιφέρειας που υπήρχε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου