«Χρηματοδοτήσεις για την Ελλάδα υπάρχουν, από τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά τα διαθέσιμα κονδύλια δεν απορροφώνται στον βαθμό που θα περίμενε κάποιος [από μια χώρα σε κρίση]», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του αρμόδιου τμήματος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κομισιόν, Νόρμουντς Πόπενς (Normunds Popens), στο περιθώριο του συνεδρίου για τα 15 χρόνια παρουσίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.
«Σε συγκεκριμένα επιχειρησιακά προγράμματα που
χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στην Ελλάδα, όταν κοιτάζουμε το ποσοστό απορρόφησης βλέπουμε ότι είναι γύρω στο 30%, ενώ έχουμε ήδη διανύσει πάνω από τη μισή χρηματοδοτική περίοδο. Η απορρόφηση αυτή είναι μεν η μέση, δεν είναι κακή, αλλά έπρεπε να είναι μεγαλύτερη», σημείωσε ο κ.Πόπενς.
Συμπλήρωσε ότι αυτό που διαπιστώνει η Κομισιόν σε ορισμένα προγράμματα είναι ότι έργα που υποτίθεται ότι έπρεπε να έχουν προωθηθεί, «δεν προχωρούν μπροστά, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ''κολλήσει'' κάπου στον διοικητικό μηχανισμό». Γι' αυτό άλλωστε, υπενθύμισε, από κοινού με τις ελληνικές αρχές, «έχουμε ορίσει μια λίστα με 180 έργα προτεραιότητας, με υψηλό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, που τώρα προσπαθούμε να σπρώξουμε», σημείωσε ο κ.Πόπενς.
Ανάγκη για πολύ ισχυρότερη δέσμευση των ελληνικών κυβερνήσεων
Ο ίδιος τόνισε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ., δάνεια και εγγυήσεις προς ΜΜΕ) που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα και με κοινοτική συνδρομή, π.χ., για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δυστυχώς «δεν λειτουργούν σε πλήρη ταχύτητα», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής ροή ρευστότητας προς τους δικαιούχους, ενώ επισήμανε την ανάγκη για «πολύ ισχυρότερη δέσμευση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης κάποιες φορές», σε σχέση με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο διοίκησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις εξαιτίας των όποιων πολιτικών αλλαγών.
«Από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Προσαρμόζουμε κανονισμούς, αυξάνουμε συγχρηματοδοτήσεις και συνεχώς ψάχνουμε τρόπους για αναγκαίες τροποποιήσεις, αλλά κάποια θέματα, πχ, αυτά που απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις, μπορούν να λυθούν μόνο σε εθνικό επίπεδο», σημείωσε ο κ.Πόπενς και υπογράμμισε και την ανάγκη βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, πχ, για την υπέρβαση των μεγάλων καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις.
Ερωτηθείς για τα αίτια των καθυστερήσεων στην αξιοποίηση των κεφαλαίων από τα προαναφερθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία («financial engineering instruments»), ο κ.Πόπενς απάντησε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα ήταν η έλλειψη ρευστότητας και η υποχρέωση να συγχρηματοδοτηθεί συγκεκριμένο ποσοστό αυτών από τις ιδιωτικές τράπεζες της Ελλάδας.
«Προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το θέμα, ώστε να παρέχουμε περισσότερη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Παράλληλα, πέρυσι αλλάξαμε τον κανονισμό για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και κεφάλαιο κίνησης για τις μικρομεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτή η κίνηση ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να απελευθερωθούν αυτά τα εργαλεία για τις ΜΜΕ μέσα στο 2012», υπογράμμισε.
«Οι μέρες της εύκολης ανάπτυξης έχουν τελειώσει»
«Οι μέρες της εύκολης ανάπτυξης για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν τελειώσει»: με τη φράση αυτή, ο επικεφαλής της Επενδυτικής Επιτροπής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της αρμόδιας διεύθυνσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Αλαν Πάις (Alan Paic) κάλεσε τις κυβερνήσεις της περιοχής να στραφούν σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο η επιχειρηματικότητα θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
«Η κρίση αποκάλυψε τις δομικές τρωτότητες της περιοχής. Πολλές από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του διαστήματος 2000-2008 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποδείχτηκε ότι δεν ήταν παραγωγικές και πολύ λίγα χρήματα πήγαν τελικά στη στήριξη της βιομηχανίας και τη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης προσανατολισμένης στις εξαγωγές. Η ανάπτυξη στην περιοχή οδηγήθηκε τα τελευταία χρόνια από την πίστωση και την ιδιωτική κατανάλωση, κάτι που τώρα τελείωσε», σημείωσε ο κ.Πάις.
Ο ίδιος, επικαλούμενος και τα αποτελέσματα μελέτης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), επισήμανε ότι το ΑΕΠ μιας χώρας αυξάνεται κατά 1%, για κάθε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού, που αναπτύσσουν επιτυχώς επιχειρηματική δράση. «Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της επιτυχούς επιχειρηματικής δράσης και της μακροπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ σε μία χώρα», υπογράμμισε ο κ.Πάις
Σύμφωνα με την έρευνα της EBRD, ο αριθμός των ανθρώπων, που ανέπτυξαν επιτυχώς επιχειρηματική δράση στη νοτιοανατολική Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από κράτος σε κράτος: στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αλβανία (με ποσοστό 14%, ήτοι ένας στους επτά κατοίκους της χώρας), ενώ ικανοποιητικές επιδόσεις έχουν ακόμη οι χώρες πΓΔΜ, Σερβία και Κροατία.
Δυστυχώς, πρόσθεσε, η επιχειρηματικότητα ακόμη δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνική αξία στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη. «Στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουμε την τάση να θεωρούμε δημοφιλείς τους αθλητές και, στην προσπάθεια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με στόχο την υπέρβαση της κρίσης και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, έχουμε πολλά να διδαχτούμε από τα σπορ: η εξοικείωση με την επιχειρηματικότητα πρέπει να ξεκινάει από νωρίς, όπως και ο αθλητισμός και οι νέες επιχειρήσεις επιβάλλεται να υποστηρίζονται από τους θεσμούς, όπως οι αθλητικοί σύλλογοι στηρίζουν τους αθλητές. Πρέπει να ζητωκραυγάζουμε για τους καλύτερους επιχειρηματίες», κατέληξε.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου αναμένουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες για να ξεκινήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα αναμένουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες, προκειμένου να «ξεδιπλώσουν» στην πράξη τον εν αναμονή επενδυτικό σχεδιασμό τους για την ελληνική αγορά.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο πρόεδρος του Ελληνο- Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Σελίμ Εγκελί (Selim Egeli), κατά την ομιλία του στο συνέδριο για τα 15 χρόνια παρουσίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (BAC-SEE) στη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες, το Ελληνοτουρκικό συμβούλιο δεχόταν καταιγισμό ερωτημάτων από Τούρκους επιχειρηματίες, ιδίως για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, αν και η πολιτική ρευστότητα στη χώρα μας προσωρινά ανέστειλε τον σχεδιασμό τους. «Η ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνεργασία σκοντάφτει στην πολιτική», σύμφωνα με τον κ. Εγκελί.
Σημαντική αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα μπορεί να φέρει το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Πάντως, παρά τα όποια προβλήματα, οι επιχειρηματίες των δυο χωρών έχουν «ανακαλύψει», σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τις επενδυτικές οδούς, που συνδέουν τις δύο χώρες, αν και οι Έλληνες εμφανίζονται σε αυτό το πεδίο πολύ πιο τολμηροί από τους Τούρκους, εκμεταλλευόμενοι και τα κίνητρα που δίδει η τουρκική κυβέρνηση.
Τα τελευταία χρόνια, περίπου 700 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Τουρκία, εκ των οποίων 42 χρησιμοποίησαν τα αναπτυξιακά κίνητρα, που ισχύουν στη γείτονα. Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα φτάνει τα 6,5 δισ. δολ., με ναυαρχίδα εκείνη της Εθνικής στη Finans Bank, ενώ η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων (το 65%) είναι εγκατεστημένες στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Περιορισμένες είναι οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, που δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. δολ., αν και ο κ.Εγκελί εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την προώθηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το νούμερο αυτό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.
Θετικές παραμένουν οι προοπτικές στον τομέα του εμπορίου. Συγκεκριμένα, από 1,045 δισ. δολάρια το 2006, οι ελληνικές εξαγωγές έφθασαν πέρυσι στα 2,568 δισ., ενώ οι τουρκικές έμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα, σε 1,553 δισ. δολ. το 2011. Το 2012, ο συνολικός όγκος των ελληνοτουρκικών συναλλαγών υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 5 δισ. δολάρια.
Παρόντες στις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο περιλάμβανε ειδική ενότητα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν περισσότεροι από 30 Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, από τους εξής κλάδους: χημικών, αλουμινίου, τραπεζών, τροφίμων, χαρτοβιομηχανίας, συμβουλευτικών υπηρεσιών και καπνοβιομηχανίας.
Οι επιχειρηματίες μιλούν για τα αντικίνητρα
Ακολούθως, επιχειρηματίες των δύο χωρών παρουσίασαν την εμπειρία τους από τη μέχρι στιγμής δραστηριοποίησή τους στις αγορές της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Την πεποίθηση ότι το επιχειρείν στην Ελλάδα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, εξέφρασαν ο επικεφαλής της τουρκικής Ziraat Bank για την Ελλάδα, Oζνούρ Οζενίς και ο εκπρόσωπος της εταιρείας PAK, που εξαγόρασε τη ΜΕΛ, Oυνάλ Μποζκούρτ.
Συγκεκριμένα, ο κ.Οζενίς έκανε λόγο για πολλά εμπόδια ανάπτυξης της Ziraat στην Ελλάδα, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της υψηλής φορολογίας και των πάρα πολλών ελέγχων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι συνεχίζει να θεωρεί σωστή επιλογή την απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας για επέκταση στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τουρκικού ομίλου PAK στην Ελλάδα, Ουνάλ Μποζκούρτ, ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι η ελληνική χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ έχει εξαγοραστεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ίδιος δεν έχει ακόμη μπορέσει να πάρει άδεια εργασίας στη χώρα μας!
Παράλληλα, οι τιμές του φυσικού αερίου, πολύ υψηλότερες από ό,τι στην Τουρκία, όπως υποστήριξε, κάνουν μάλλον ασύμφορη την υλοποίηση ενεργειακής επένδυσης με τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου. Ωστόσο, πρόσθεσε, στόχος του ομίλου είναι, η αύξηση της παραγωγικότητας της ΜΕΛ.
Ο Ενγκιν Ντενιζμέν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της χαρτοβιομηχανίας του ομίλου CUKUROVA- SCA, δήλωσε πως ο όμιλος, που έχει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα, έχει «ορισμένες καλές ιδέες για νέες επενδύσεις» στη χώρα μας, αλλά περιμένει τις εκλογές και τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης για να κάνει τα επόμενα βήματα.
Από την πλευρά του, ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, Γιώργος Μυλωνάς, γνωστοποίησε ότι ο όμιλος ΑΛΟΥΜΥΛ, που δραστηριοποιείται στη Τουρκία από το 1996, ετοιμάζεται να ιδρύσει άμεσα εμπορική εταιρεία, με σκοπό τη συνεργασία με τουρκικές κατασκευαστικές σε μεγάλα έργα, αλλά και τη διείσδυση στις μουσουλμανικές δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
«Σε συγκεκριμένα επιχειρησιακά προγράμματα που
χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στην Ελλάδα, όταν κοιτάζουμε το ποσοστό απορρόφησης βλέπουμε ότι είναι γύρω στο 30%, ενώ έχουμε ήδη διανύσει πάνω από τη μισή χρηματοδοτική περίοδο. Η απορρόφηση αυτή είναι μεν η μέση, δεν είναι κακή, αλλά έπρεπε να είναι μεγαλύτερη», σημείωσε ο κ.Πόπενς.
Συμπλήρωσε ότι αυτό που διαπιστώνει η Κομισιόν σε ορισμένα προγράμματα είναι ότι έργα που υποτίθεται ότι έπρεπε να έχουν προωθηθεί, «δεν προχωρούν μπροστά, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ''κολλήσει'' κάπου στον διοικητικό μηχανισμό». Γι' αυτό άλλωστε, υπενθύμισε, από κοινού με τις ελληνικές αρχές, «έχουμε ορίσει μια λίστα με 180 έργα προτεραιότητας, με υψηλό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, που τώρα προσπαθούμε να σπρώξουμε», σημείωσε ο κ.Πόπενς.
Ανάγκη για πολύ ισχυρότερη δέσμευση των ελληνικών κυβερνήσεων
Ο ίδιος τόνισε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ., δάνεια και εγγυήσεις προς ΜΜΕ) που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα και με κοινοτική συνδρομή, π.χ., για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δυστυχώς «δεν λειτουργούν σε πλήρη ταχύτητα», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής ροή ρευστότητας προς τους δικαιούχους, ενώ επισήμανε την ανάγκη για «πολύ ισχυρότερη δέσμευση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης κάποιες φορές», σε σχέση με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο διοίκησης, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις εξαιτίας των όποιων πολιτικών αλλαγών.
«Από την πλευρά μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Προσαρμόζουμε κανονισμούς, αυξάνουμε συγχρηματοδοτήσεις και συνεχώς ψάχνουμε τρόπους για αναγκαίες τροποποιήσεις, αλλά κάποια θέματα, πχ, αυτά που απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις, μπορούν να λυθούν μόνο σε εθνικό επίπεδο», σημείωσε ο κ.Πόπενς και υπογράμμισε και την ανάγκη βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, πχ, για την υπέρβαση των μεγάλων καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις.
Ερωτηθείς για τα αίτια των καθυστερήσεων στην αξιοποίηση των κεφαλαίων από τα προαναφερθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία («financial engineering instruments»), ο κ.Πόπενς απάντησε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα ήταν η έλλειψη ρευστότητας και η υποχρέωση να συγχρηματοδοτηθεί συγκεκριμένο ποσοστό αυτών από τις ιδιωτικές τράπεζες της Ελλάδας.
«Προσπαθούμε να λύσουμε αυτό το θέμα, ώστε να παρέχουμε περισσότερη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Παράλληλα, πέρυσι αλλάξαμε τον κανονισμό για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και κεφάλαιο κίνησης για τις μικρομεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτή η κίνηση ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να απελευθερωθούν αυτά τα εργαλεία για τις ΜΜΕ μέσα στο 2012», υπογράμμισε.
«Οι μέρες της εύκολης ανάπτυξης έχουν τελειώσει»
«Οι μέρες της εύκολης ανάπτυξης για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν τελειώσει»: με τη φράση αυτή, ο επικεφαλής της Επενδυτικής Επιτροπής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της αρμόδιας διεύθυνσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Αλαν Πάις (Alan Paic) κάλεσε τις κυβερνήσεις της περιοχής να στραφούν σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο η επιχειρηματικότητα θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.
«Η κρίση αποκάλυψε τις δομικές τρωτότητες της περιοχής. Πολλές από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του διαστήματος 2000-2008 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποδείχτηκε ότι δεν ήταν παραγωγικές και πολύ λίγα χρήματα πήγαν τελικά στη στήριξη της βιομηχανίας και τη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης προσανατολισμένης στις εξαγωγές. Η ανάπτυξη στην περιοχή οδηγήθηκε τα τελευταία χρόνια από την πίστωση και την ιδιωτική κατανάλωση, κάτι που τώρα τελείωσε», σημείωσε ο κ.Πάις.
Ο ίδιος, επικαλούμενος και τα αποτελέσματα μελέτης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), επισήμανε ότι το ΑΕΠ μιας χώρας αυξάνεται κατά 1%, για κάθε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού, που αναπτύσσουν επιτυχώς επιχειρηματική δράση. «Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της επιτυχούς επιχειρηματικής δράσης και της μακροπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ σε μία χώρα», υπογράμμισε ο κ.Πάις
Σύμφωνα με την έρευνα της EBRD, ο αριθμός των ανθρώπων, που ανέπτυξαν επιτυχώς επιχειρηματική δράση στη νοτιοανατολική Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από κράτος σε κράτος: στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αλβανία (με ποσοστό 14%, ήτοι ένας στους επτά κατοίκους της χώρας), ενώ ικανοποιητικές επιδόσεις έχουν ακόμη οι χώρες πΓΔΜ, Σερβία και Κροατία.
Δυστυχώς, πρόσθεσε, η επιχειρηματικότητα ακόμη δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνική αξία στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη. «Στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουμε την τάση να θεωρούμε δημοφιλείς τους αθλητές και, στην προσπάθεια για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με στόχο την υπέρβαση της κρίσης και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, έχουμε πολλά να διδαχτούμε από τα σπορ: η εξοικείωση με την επιχειρηματικότητα πρέπει να ξεκινάει από νωρίς, όπως και ο αθλητισμός και οι νέες επιχειρήσεις επιβάλλεται να υποστηρίζονται από τους θεσμούς, όπως οι αθλητικοί σύλλογοι στηρίζουν τους αθλητές. Πρέπει να ζητωκραυγάζουμε για τους καλύτερους επιχειρηματίες», κατέληξε.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου αναμένουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες για να ξεκινήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα αναμένουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες, προκειμένου να «ξεδιπλώσουν» στην πράξη τον εν αναμονή επενδυτικό σχεδιασμό τους για την ελληνική αγορά.
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο πρόεδρος του Ελληνο- Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Σελίμ Εγκελί (Selim Egeli), κατά την ομιλία του στο συνέδριο για τα 15 χρόνια παρουσίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης (BAC-SEE) στη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες, το Ελληνοτουρκικό συμβούλιο δεχόταν καταιγισμό ερωτημάτων από Τούρκους επιχειρηματίες, ιδίως για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, αν και η πολιτική ρευστότητα στη χώρα μας προσωρινά ανέστειλε τον σχεδιασμό τους. «Η ελληνοτουρκική επιχειρηματική συνεργασία σκοντάφτει στην πολιτική», σύμφωνα με τον κ. Εγκελί.
Σημαντική αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα μπορεί να φέρει το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων
Πάντως, παρά τα όποια προβλήματα, οι επιχειρηματίες των δυο χωρών έχουν «ανακαλύψει», σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τις επενδυτικές οδούς, που συνδέουν τις δύο χώρες, αν και οι Έλληνες εμφανίζονται σε αυτό το πεδίο πολύ πιο τολμηροί από τους Τούρκους, εκμεταλλευόμενοι και τα κίνητρα που δίδει η τουρκική κυβέρνηση.
Τα τελευταία χρόνια, περίπου 700 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στην Τουρκία, εκ των οποίων 42 χρησιμοποίησαν τα αναπτυξιακά κίνητρα, που ισχύουν στη γείτονα. Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα φτάνει τα 6,5 δισ. δολ., με ναυαρχίδα εκείνη της Εθνικής στη Finans Bank, ενώ η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων (το 65%) είναι εγκατεστημένες στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Περιορισμένες είναι οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα, που δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. δολ., αν και ο κ.Εγκελί εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την προώθηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το νούμερο αυτό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.
Θετικές παραμένουν οι προοπτικές στον τομέα του εμπορίου. Συγκεκριμένα, από 1,045 δισ. δολάρια το 2006, οι ελληνικές εξαγωγές έφθασαν πέρυσι στα 2,568 δισ., ενώ οι τουρκικές έμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα, σε 1,553 δισ. δολ. το 2011. Το 2012, ο συνολικός όγκος των ελληνοτουρκικών συναλλαγών υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 5 δισ. δολάρια.
Παρόντες στις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο περιλάμβανε ειδική ενότητα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν περισσότεροι από 30 Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, από τους εξής κλάδους: χημικών, αλουμινίου, τραπεζών, τροφίμων, χαρτοβιομηχανίας, συμβουλευτικών υπηρεσιών και καπνοβιομηχανίας.
Οι επιχειρηματίες μιλούν για τα αντικίνητρα
Ακολούθως, επιχειρηματίες των δύο χωρών παρουσίασαν την εμπειρία τους από τη μέχρι στιγμής δραστηριοποίησή τους στις αγορές της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Την πεποίθηση ότι το επιχειρείν στην Ελλάδα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, εξέφρασαν ο επικεφαλής της τουρκικής Ziraat Bank για την Ελλάδα, Oζνούρ Οζενίς και ο εκπρόσωπος της εταιρείας PAK, που εξαγόρασε τη ΜΕΛ, Oυνάλ Μποζκούρτ.
Συγκεκριμένα, ο κ.Οζενίς έκανε λόγο για πολλά εμπόδια ανάπτυξης της Ziraat στην Ελλάδα, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της υψηλής φορολογίας και των πάρα πολλών ελέγχων. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι συνεχίζει να θεωρεί σωστή επιλογή την απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας για επέκταση στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τουρκικού ομίλου PAK στην Ελλάδα, Ουνάλ Μποζκούρτ, ανέφερε ότι, παρά το γεγονός ότι η ελληνική χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ έχει εξαγοραστεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, ο ίδιος δεν έχει ακόμη μπορέσει να πάρει άδεια εργασίας στη χώρα μας!
Παράλληλα, οι τιμές του φυσικού αερίου, πολύ υψηλότερες από ό,τι στην Τουρκία, όπως υποστήριξε, κάνουν μάλλον ασύμφορη την υλοποίηση ενεργειακής επένδυσης με τη χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου. Ωστόσο, πρόσθεσε, στόχος του ομίλου είναι, η αύξηση της παραγωγικότητας της ΜΕΛ.
Ο Ενγκιν Ντενιζμέν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της χαρτοβιομηχανίας του ομίλου CUKUROVA- SCA, δήλωσε πως ο όμιλος, που έχει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα, έχει «ορισμένες καλές ιδέες για νέες επενδύσεις» στη χώρα μας, αλλά περιμένει τις εκλογές και τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης για να κάνει τα επόμενα βήματα.
Από την πλευρά του, ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας, Γιώργος Μυλωνάς, γνωστοποίησε ότι ο όμιλος ΑΛΟΥΜΥΛ, που δραστηριοποιείται στη Τουρκία από το 1996, ετοιμάζεται να ιδρύσει άμεσα εμπορική εταιρεία, με σκοπό τη συνεργασία με τουρκικές κατασκευαστικές σε μεγάλα έργα, αλλά και τη διείσδυση στις μουσουλμανικές δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου