Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ



Ρεπορτάζ : Νίκος Χασαπόπουλος
(από το Βήμα της Κυριακής)
Το... παγκόσμιο «φαινόμενο της Ζακύνθου», με τον μεγαλύτερο αριθμό, σε αναλογία πληθυσμού, «μαϊμού» τυφλών στον κόσμο, με τις αλλεπάλληλες δασικές πυρκαγιές, τους εμπρησμούς δημοτικών καταστημάτων, ακόμη και...
δημοτικού σχολείου, με τη δράση εγκληματικών ομάδων, με την εξαφάνιση από τα φορολογικά αρχεία ολόκληρων ξενοδοχείων, με τις περίεργες αυτοκτονίες, την εμπορία ναρκωτικών και τις καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων, επιχειρούν εδώ και χρόνια να προσδιορίσουν οι αρχές ασφαλείας, οι κοινωνιολόγοι, αλλά και οι πολιτικοί. Προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί η Ζάκυνθος είναι το νησί με τις πιο... δυσαρεστημένες χελώνες «καρέτα-καρέτα» στον κόσμο. Τους τόπους προστατευόμενης αναπαραγωγής τους ορισμένοι ήθελαν να τις κάνουν ξενοδοχεία!


Στο όμορφο νησί του Ιονίου με τα 402 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τις πανέμορφες παραλίες και τους 60.000 κατοίκους συμβαίνουν περίεργα, μυστήρια και... μαγικά πράγματα. Μαγεία δεν είναι όταν μπορείς να εξαφανίζεις μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα από τα κατάστιχα της Εφορίας και της ΔΕΗ ένα ολόκληρο ξενοδοχείο πέντε αστέρων 1.200 τ.μ. στην περιοχή Αλυκές; Μυστήριο δεν είναι να εμφανίζεις ως σπίτια αρωγής τις βίλες; 'Η ακόμη θαύμα δεν είναι όταν καταγεγραμμένοι από γιατρούς ως τυφλοί, βλέπουν ξαφνικά το φως τους, αποκτούν άδειες ταξί και αλιείας, ενώ παράλληλα εισπράττουν προνοιακά επιδόματα;
Η Ζάκυνθος, προς έκπληξη της μεγάλης έντιμης πλειονότητας των κατοίκων της, εμφανίζεται να καταρρίπτει κάθε στατιστική και κάθε νόμο των πιθανοτήτων - με βάση τη μικρή της έκταση και τα πληθυσμιακά της δεδομένα - στην παρουσία και τη δράση εμπρηστών, αλλά και κακοποιών. Ενα στατιστικό παράδειγμα; Από το 2008 ως και σήμερα έχουν εκδηλωθεί στη Ζάκυνθο περίπου 200 πυρκαγιές, όταν κατά μέσο όρο σε άλλες περιοχές της χώρας με την ίδια έκταση και τον ίδιο αριθμό δασών σημειώνονται πέντε ως 15 πυρκαγιές. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Φταίνε τα λεφτά, η απληστία και ο αδικαιολόγητος πλουτισμός ορισμένων, λένε οι πολιτικοί, κατηγορώντας μερικούς συμπατριώτες τους για αθέμιτους τρόπους πλουτισμού. Φταίνε οι πολιτικοί που ψήφισαν νόμους για να εισπράττουν ψηφαλάκια, απαντούν οι κάτοικοι του νησιού, τους οποίους όταν κάποιος τους ρωτήσει γιατί κατάντησε έτσι η Ζάκυνθος είναι έτοιμοι να επιρρίψουν με περισσή ευκολία ευθύνες στους πολιτικούς των δύο κομμάτων. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στη Ζάκυνθο είναι η μικρογραφία της διαφθοράς, του «ετσιθελισμού», των πελατειακών σχέσεων και της σαθρότητας του πολιτικού συστήματος όλης της χώρας.
«Προ τριακονταετίας στη Ζάκυνθο υπήρχαν πολλοί φτωχοί και ελάχιστοι πλούσιοι που συντηρούσαν τους φτωχούς. Σήμερα υπάρχουν πολλοί πλούσιοι και ελάχιστοι φτωχοί που δεν μπορούν να τους συντηρήσουν οι πλούσιοι» λέει ο πρώην Μητροπολίτης του νησιού κ. Χρυσόστομος, ο οποίος επιμένει ότι όλα τα παράνομα που έγιναν και γίνονται στο νησί εξαγοράζονται στο τέλος με ψήφους. Φταίνε τα λεφτά λέει ο δήμαρχος κ. Στ. Μποζίκης, τον οποίο οι συμπατριώτες του τελευταίως «φιλοδώρησαν» με μερικά κεσεδάκια γιαούρτι και αβγά επειδή θεώρησαν ότι η καταμέτρηση των τετραγωνικών στα κτίρια που έκανε ήταν άδικη, ότι συμπεριέλαβε, είπαν, και τα... κοτέτσια. Αποτέλεσμα ήταν να τους επιβληθεί μεγαλύτερος δημοτικός φόρος: «Ο Λαγανάς πριν από τριάντα χρόνια ήταν μια αγροτική περιοχή που παρήγαγε λάδι και σταφίδα. Σήμερα κανείς δεν παράγει λάδι ή σταφίδες και στα χωράφια κτίστηκαν ξενοδοχεία. Ενα οικόπεδο στην περιοχή αυτή στοιχίζει 500.000 ευρώ το στρέμμα. Το ίδιο συνέβη και στις Αλυκές που ήταν μια αγροτική περιοχή, δεν υπήρχαν τουρίστες, κανείς δεν ασχολείτο με τον τουρισμό και τώρα γέμισε και αυτή ξενοδοχεία και το στρέμμα πωλείται προς 100.000 ευρώ. Είδατε τι κάνουν τα λεφτά;» λέει.
Το νόμιμο ορισμένοι το θεωρούσαν ηθικό στη Ζάκυνθο, ενώ με τον χρόνο σε αρκετές περιπτώσεις μετατράπηκε και το παράνομο σε ηθικό για τη μικρή κοινωνία του νησιού. Ολα τα «κακά» άρχισαν το 1994 με τον νόμο 2.218 και με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τότε στη Βουλή τέθηκε το ερώτημα αν με την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων γινόταν και αποκέντρωση της... φαυλότητας από την κεντρική διοίκηση, προς την περιφέρεια. Αυτό τελικά που φοβούνταν ορισμένοι πολιτικοί (ανάμεσά τους τότε και ο κ. Δ. Βαρβαρίγος) έγινε. Δόθηκε η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (δηλαδή, τότε στη Νομαρχία) να εισπράττει λ.χ. το 16% από τα τέλη κυκλοφορίας, το 10% από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, το 4,5% από την ταξινόμηση ακινήτων κτλ. και να τα διαθέτει για αναπτυξιακούς σκοπούς. Ο νόμος προέβλεπε και κάτι άλλο: ότι τα έσοδα αυτά με απόφαση του νομάρχη «θα διατίθενται κατά προτεραιότητα σε βοηθήματα κοινωνικής πρόνοιας».
Συνέβησαν από τότε πολλά στη Ζάκυνθο με την οικονομική δύναμη που απέκτησε ξαφνικά ο εκάστοτε νομάρχης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ακόμη ο πρώην νομάρχης βρίσκεται σε αντιδικία με τον δήμαρχο εκτοξεύοντας ο ένας στον άλλον δημοσίως βαρύτατες κατηγορίες και απειλές για μηνύσεις και αγωγές. Ακόμη και για το γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν πήγε στρατιώτης λόγω μερικής τύφλωσης, έγινε από ραδιοφώνου καταγγελία του πρώην νομάρχη, σε περίοδο μάλιστα που η υπόθεση των τυφλών-«μαϊμού» βρισκόταν καθ' οδόν προς την εισαγγελία...
Και τα μυστήρια στη Ζάκυνθο συνεχίζονταν. Ενα ακόμη έχει σχέση με τις απόπειρες εμπρησμού δημοτικών κτιρίων, ακόμη και ενός δημοτικού σχολείου. Σύμφωνα με τον πρώην νομαρχιακό σύμβουλο κ. Στ. Μπετίνη υπήρξαν τρεις απόπειρες εμπρησμού δημοτικών καταστημάτων. Η πρώτη στη διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών (για να σβηστούν κάποια δάνεια) όπου βρέθηκαν 30 μπουκάλια βενζίνης, στουπιά, 10 κουτιά ορυκτέλαια και το πιο ανησυχητικό, βρέθηκαν 6 μπουκάλια με υδροχλωρικό οξύ για να εμποδίσουν την πυροσβεστική να σβήσει τη φωτιά. Η δεύτερη απόπειρα εμπρησμού ήταν στα αρχεία του Δήμου για τους αλλοδαπούς και η τρίτη στο Γ' Δημοτικό Σχολείο.
Και τα μυστήρια στο νησί συνεχίζονται με τις ταχυδακτυλουργικές «εξαφανίσεις» ξενοδοχείων. Την καταγγελία κάνει ο δήμαρχος, ο οποίος πέραν του ξενοδοχείου 1.200 τ.μ. που εξαφανίστηκε από τα αρχεία της ΔΕΗ, αναφέρει ότι ένα άλλο ξενοδοχείο στον πρώην Δήμο Αλυκών, έκτασης 7.200 τ.μ., δηλώθηκε για 200 τ.μ., ενώ ένα τρίτο ξενοδοχείο στην ίδια περιοχή, έκτασης 2.800 τ.μ., δηλώθηκε 100 τ.μ.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι όλα αυτά συνέβησαν επειδή δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ότι δεν έγιναν έλεγχοι στα πόθεν έσχες, ότι η Ζάκυνθος είναι μακριά από το κέντρο, ότι δεν έπρεπε διοικητικά να υπάγεται στα Επτάνησα, αλλά στην... Αχαΐα για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και αστυνόμευση, ότι τέλος πάντων αυτά τα περίεργα που συμβαίνουν στη Ζάκυνθο συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές της χώρας.


Ανομία
Οι πυρκαγιές και οι συμμορίες
Ενα μυστήριο που συνδέεται με τις πυρκαγιές είναι οι συμμορίες. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Αστυνομίας συμμορίες σκορπούσαν τρόμο σε όλο το νησί. Είχαν δημιουργήσει καθεστώς ανομίας και η Αστυνομία στεκόταν πολλές φορές ανήμπορη να τις αντιμετωπίσει. Οι συμμορίες, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, προωθούσαν ναρκωτικά σε άγγλους τουρίστες, έχει διαπιστωθεί ότι πιθανόν να σχετίζονται με δύο εκρήξεις βομβών (η μία στις 12 Μαρτίου 2010 σε νυχτερινό κέντρο και η δεύτερη 27 Ιανουαρίου 2011 σε Internet καφέ) και μετείχαν σε ληστείες.
Ενα από τα ζητήματα που ακόμη ερευνώνται είναι αυτό του θανάτου του 51χρονου αστυνομικού διευθυντή Ζακύνθου Βασιλείου Πατσούρη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 11 Ιανουαρίου 2010 με μια σφαίρα στο κεφάλι στην ερημική περιοχή «Πόρτο Μπανάνα» της περιοχής Βασιλικού. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία, αλλά με βάση νέα δεδομένα οι αξιωματικοί της Αστυνομίας ερευνούν το ενδεχόμενο μήπως ο θάνατός του έχει κάποια σχέση με τις συμμορίες της Ζακύνθου. Δεν ήταν τυχαίο ότι μπράβοι έτρεξαν να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον οδηγό ταξί που είχε σκοτώσει με μαχαίρι έναν 19χρονο βρετανό τουρίστα στον Λαγανά.


http://fimotro.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου