Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Μικρό καλάθι κρατούν οι κτηνοτρόφοι μετά την συνάντηση στο ΥπΑΑΤ. Εξετάζουν την πώληση αμνοεριφίων χωρίς μεσάζοντες το Πάσχα



Μικρό καλάθι κρατούν οι κτηνοτρόφοι μετά την συνάντηση στο ΥπΑΑΤ. Εξετάζουν την πώληση αμνοεριφίων χωρίς μεσάζοντες το Πάσχα
Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των κτηνοτρόφων μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού και του υφυπουργού ότι η κτηνοτροφία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί μέχρι να δουν την έμπρακτη ανταπόκριση της πολιτείας στα αιτήματά τους. Μάλιστα στην σημερινή συνάντηση πρότειναν στον κ. Σκνδαλίδη την έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου ώστε να συζητηθούν κατά προτεραιότητα τα θέματα του πρωτογενή τομέα και ειδικότερα τα θέματα στήριξης της κτηνοτροφίας.
Ειδικότερα, σε επικοινωνία του ΑγροΤύπου με τον πρόεδρο της ΠΕΚ, κ. Δημήτρη Καμπούρη μας ανέφερε: «Συγκεντρωθήκαμε περίπου 100 άτομα. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός, ο υφυπουργός, ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η κτηνοτροφία είναι η πρώτη τους προτεραιότητα. Αύριο μάλιστα θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια για το ν/σ της κτηνοτροφίας. Εμείς παρόλα αυτά κρατάμε μικρό καλάθι και μένουμε επιφυλακτικοί. Μπορεί να μας είπαν ότι το 2012 θα είναι η χρονιά της κτηνοτροφίας αλλά μπορεί να αποδειχθεί και η χειρότερη χρονιά της δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται ο κτηνοτροφικός κόσμος».
Και πρόσθεσε: «Ζητήσαμε να ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο για τα θέματα της κτηνοτροφίας ή να ζητηθεί η έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου ώστε να συζητηθούν κατά προτεραιότητα τα θέματα του πρωτογενή τομέα και ειδικότερα τα θέματα στήριξης της κτηνοτροφίας».

Κίνημα των αμνών

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου αν προτίθενται να μιμηθούν το κίνημα της πατάτας και να διαθέσουν αμνοερίφια χωρίς μεσάζοντες στους καταναλωτές κατά την περίοδο του Πάσχα ο κ. Καμπούρης μας απάντησε: «το διερευνούμε γιατί έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Χρειάζεται καλή οργάνωση ωστόσο είναι προς διερεύνηση και σε όποιες περιοχές μπορούμε θα το εφαρμόσουμε την περίοδο του Πάσχα».
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στόχος των κτηνοτρόφων είναι τα αμνοερίφια να πωληθούν απευθείας στους καταναλωτές στην τιμή μεταξύ των 7 - 8 ευρώ, έναντι 12 -14 ευρώ που κυμάνθηκε πέρυσι η τελική τιμή του οβελία για το πασχαλινό τραπέζι. Βέβαια, το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτεί μεγαλύτερη οργάνωση, καθώς η πώληση ευπαθών προϊόντων προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων υγιεινής και τη χρήση σφαγείων, ψυγείων κ.ά.
 
Agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου