Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ-ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


                                        ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
                ΔΙΟΝΥΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Κύριε Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι,
Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία  σας για την δημιουργία Δημοπρατηρίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Όχι ένα,  αλλά περισσότερα Δημοπρατήρια, θα έδιναν  ικανοποιητικές τιμές στους αγρότες μας, θα αντιμετωπίζονταν το μεγάλο πρόβλημα με τις πέτσινες επιταγές  με τις οποίες ‘’πληρώνονται’’ πολλοί αγρότες μας και χάνουν τα χρήματα τους και τους κόπους τους και τέλος θα αντιμετωπίζονταν και το πρόβλημα με τους μεσάζοντες που αισχροκερδούν.
Το 1992 με την ιδιότητα του Δημάρχου Σκύδρας και του Αγρότη, (είχα και έχω ροδάκινα), επισκέφτηκα το Δημοπρατήριο Greenery στην Χάγη της Ολλανδίας, που ήταν και είναι το μεγαλύτερο ίσως Δημοπρατήριο στη Ευρώπη.
Τo Greenery ήταν δημιούργημα 15 ομάδων παραγωγών οι οποίες δημιούργησαν έναν φορέα και λειτουργούσαν  το Δημοπρατήριο. Διοίκηση ασκούσαν όχι το Δ.Σ των συνεταιριστών αλλά εξειδικευμένοι λίγοι υπάλληλοι, που λογοδοτούσαν κάθε μήνα για την πορεία του Δημοπρατηρίου στο Δ.Σ. του φορέα των Ομάδων Παραγωγών.
Προχώρησα και εκπονήθηκε από ειδικούς στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, μελέτη σκοπιμότητας για την δημιουργία Δημοπρατηρίου στην Σκύδρα που είναι το Φρουτοπαραγωγικό κέντρο της Ευρύτερης περιοχής των Νομών Πέλλας και Ημαθίας, που είναι δυο Νομοί αγροτικοί. Στην Πέλλα παράγονται 23 προϊόντα,  κυρίως φρούτα και λαχανικά σε μεγάλες ποσότητες.
Από την Σκύδρα ξεκινούσαν τα τρένα για την αγορά του Μονάχου. Ήταν η έδρα της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), και έχουν την έδρα τους και τις εγκαταστάσεις τους 5 κονσερβοβιομηχανίες (κομπόστα), 2 βιομηχανίες κατάψυξης, είναι έδρα 2 ενώσεων και πολλών ομάδων παραγωγών αλλά και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές φρούτων στην Ευρώπη και την Ασία καθώς και την εσωτερική αγορά.
Η μελέτη σκοπιμότητας και χωροθέτησης έγινε, είναι στον Δήμο Σκύδρας και έχω και εγώ ένα αντίτυπο, και υποδείκνυε ως τον καταλληλότερο χώρο  τον χώρο των κρατικών ψυγείων,  όπου πέρα από τον στεγασμένο, δίπλα υπήρχε χώρος 50 στρεμμάτων ιδιόκτητος. Τότε τα κρατικά ψυγεία ανήκαν κατά 51% στην ΓΕΣΠΟΒ και κατά 49% στην ΕΓΣ Έδεσσας.
Η πρόταση μας είχε επιλεγεί στις 16 καλύτερες προτάσεις για χρηματοδότηση από τα Προγράμματα Περιφερειακής  Ανάπτυξης της Ε.Ε., αλλά για κακή μας τύχη εκείνη την περίοδο (1994-1995) χρηματοδότησαν μόνο 6 και πήραν 2 η Γερμανία  και από μια η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο  και η Αυστρία. Η συνάντηση μου με τον Επίτροπο μας τότε τον κ. Παπουτσή δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα.
Σαν Βουλευτής συνέχισα να παλεύω για το Δημοπρατήριο στην Σκύδρα.
Επί Υπουργίας κ. Αλέκου Κοντού (ΝΔ) στο Αγροτικής Ανάπτυξης, έγιναν με πρωτοβουλία μου, συναντήσεις με τις Ενώσεις  , τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών, στην Σκύδρα με θέμα την δημιουργία Φορέα Λειτουργίας του Δημοπρατηρίου, διότι ο κ. Κοντός μου ξεκαθάρισε ‘’ Φέρτε μου Δάνη τον φορέα και το χρηματοδοτώ αμέσως’’.
Πάλι κάποια   συνεταιριστικά στελέχη ‘’αρνήθηκαν’’ την συμμετοχή τους, διότι όπως είπε κάποιος…  ‘’δεν θα πουλάω εγώ αλλά το Δημοπρατήριο; Δεν γίνεται..’’
Ο Νομάρχης  Πέλλας κ. Μιχάλης Καραμάνης, το 2009 πήρε την πρωτοβουλία και υπέβαλε την πρόταση για Δημοπρατήριο στην Σκύδρα και αυτή προεγκρίθηκε.
Όριζε ως χώρο Δημοπρατηρίου το παλιό ‘’Γυμνάσιο του Δάγλα’’ δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Σκύδρας, στην διασταύρωση Σεβαστειανών.
Προσωπικά διαφώνησα με την επιλογή του χώρου ( έγινε από την Νομαρχία σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή της Σκύδρας, Χοίδης ).
Τελευταία, το έργο απεντάχθηκε από την Κυβέρνηση,  διότι δεν ‘’έτρεξε το έργο’’ και εδώ οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι μεγάλες. Τέτοια έργα τα ‘’κυνηγάς’’ δεν τα αφήνεις στην τύχη τους.
Σήμερα που μελετάτε ξανά το θέμα της χωροθέτησης του Δημοπρατηρίου, έρχομαι να σας επισημάνω ότι αυτό πρέπει να γίνει στην Πέλλα, στην Σκύδρα.
Υπάρχουν  αντικειμενικοί λόγοι που συνηγορούν σ αυτό:
 α) Η ύπαρξη μελετών και προεργασίας διότι είχε ήδη προεγκριθεί το Δημοπρατήριο για την Σκύδρα,         
 β) Η Σκύδρα είναι το κέντρο της παραγωγής  νωπών και τυποποιημένων φρούτων και λαχανικών και
γ) Η Σκύδρα χωροταξικά βρίσκεται στο μέσον των νομών Πέλλας και Ημαθίας.
Κύριε Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι, το Δημοπρατήριο στην Σκύδρα  έχει μακρά ιστορία και ενώ εγκρίθηκε, ξαφνικά πάει να χαθεί;
Ζητώ για τους παραπάνω αντικειμενικούς λόγους  να στηρίξετε την δημιουργία του Δημοπρατηρίου στην Πέλλα, στην Σκύδρα, διότι εκεί είναι ο φυσικός, ο εμπορικός, ο αντικειμενικά δικός του  χώρος.
Είμαι βέβαιος ότι τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης μας κ. Θεοδωρίδης και οι Περιφερειακοί μας Σύμβουλοι κ.κ. Νουσηκήρου, Ανδρίτσος, Ζωγράφου,και Καράμπελα καθώς και οι σύμβουλοι της μειοψηφίας κ.κ. Καραμάνης, Κεχαγιάς και Πασχαλίδης,  αλλά και όλοι οι Βουλευτές της Πέλλας,,  είναι δίπλα σας και στηρίζουν την πρόταση για το Δημοπρατήριο στην Σκύδρα.                                                       Με τιμή και  εκτίμηση
                                                                                 ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
                                                  ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου