Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012




ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ  22 ΜΑΡΤΙΟΥ
 
Η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. από το 1993, ως Παγκόσμια Ημέρα Νερού και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και φυσικά την διαφύλαξη του  περιβάλλοντος.
Το ζήτημα της επάρκειας του νερού παίρνει σήμερα εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς η χρονική περίοδος που διανύουμε θεωρείται  από τις πιο άνυδρες.
Τα υδάτινα αποθέματα είναι σημαντικά μειωμένα και, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Ο μεγάλος αγώνας και επιδίωξη της εποχής μας  είναι η κάλυψη των αναγκών όλων των πολιτών του πλανήτη μας σε νερό με σεβασμό στην αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Προτεραιότητα της πολιτείας πρέπει να  είναι η ορθολογική διαχείριση των επιφανειακών υδάτων , ο περιορισμός,  της σπατάλης των υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων, η καλυτέρευση των συνθηκών άρδευσης των καλλιεργειών , ο εμπλουτισμός του  υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, η ορθολογική διαχείριση των υδάτων των λιμνών και των ποταμών και η προστασία και διατήρηση των υγροβιοτόπων.
Στον Νομό Πέλλας δυστυχώς δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε οι διαδικασίες  για τις μελέτες κατασκευής  του  φράγματος του Αλμωπαίου ποταμού (φράγμα Καλής –Προφ. Ηλία)  και του φράγματος του χειμάρρου Γράμμου στο Δήμο  Κύρρου. 
Τα μεγάλα αυτά έργα θα εξυπηρετήσουν ως αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, περιβαλλοντικά και υδροηλεκτρικά έργα την περιοχή με τεράστια οφέλη.
Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, να προχωρήσουν σε μικρά έργα ορθολογικής διαχείρισης  των επιφανειακών νερών με μικρούς ταμιευτήρες νερού, αναβαθμίδες και αρδευτικά δίκτυα  ( χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ)  , για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αποταμίευση νερού.
Οι προσπάθειες της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, πρέπει να είναι συνεχείς και συντονισμένες για την επίτευξη του στόχου.
Είναι υπόθεση όλων μας η ορθολογική χρήση του νερού, ώστε να σταματήσει η κατάχρηση του πολυτιμότερου αυτού αγαθού.
Κάθε σταγόνα νερού είναι πολύτιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου