Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

JP Morgan: Κάποια στιγμή, θα πρέπει να υπάρξει ολική «συγχώρεση» του επίσημου χρέους της Ελλάδας




JP Morgan: Κάποια στιγμή, θα πρέπει να υπάρξει ολική «συγχώρεση» του επίσημου χρέους της Ελλάδας
Διαβάζοντας την νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να κάποιος εύκολα να αναρωτηθεί: Tί ακριβώς είναι αυτό που πετυχαίνει το ελληνικό PSI;
Όπως επισημαίνει η JP Morgan, σε νεά έκθεσή της, το ελληνικό χρέος προς το ΑΕΠ, κινείται από 164% το 2011, στο 163% το 2012 και στο 168% το 2013. Ξεκινά να μειώνεται σε μόνιμη βάση το 2014, όταν ανάπτυξη υποτίθεται ότι θα έχει επιστρέψει και το πρωτογενές πλεόνασμα φθάνει το 4,5% του ΑΕΠ.

Για να καταλάβουμε τι καταφέρνει το PSI, τονίζει ο οίκος, θα πρέπει αν κοιτάξουμε το τί θα γινόταν εάν δεν υπήρξε το PSI, μία περίπτωση την οποία δεν προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

Ετσι, η JP Morgan κάνει την δική της ανάλυση, χρησιμοποιώντας την τρίτη αναθεώρηση του ΔΝΤ για την ελληνική συμφωνία, η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο, πριν ενσωματωθεί το PSI στους υπολογισμούς της δυναμικής του χρέους. Ο οίκος στην ανάλυσή του, αναθεωρεί του αριθμούς για το δημοσιονομικό έλλειμμα, τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και το ΑΕΠ, για να είναι σύμφωνοι με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ μέχρι το 2014.

Όπως καταλήγει ο οίκος, μετά από την ανάλυση αυτή, χωρίς το PSI, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να χρειάζεται ένα δεύτερο πακέτο, που θα είναι κοντά στο 140 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμους της JP Morgan, το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα βρεθεί στο 193,3% το 2014, στο τέλος του δεύτερου προγράμματος.

Εάν συμπεριληφθεί το PSI ( με 100% συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ), το χρέος θα μειωθεί κατά 141 δισ. ευρώ το 2012 και τα επίσημα δάνεια θα αυξηθούν κατά 68,7 δισ. ευρώ . Σε αυτό το σενάριο, το δεύτερο πακέτο θα πρέπει να είναι 130 δισ. ευρώ και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα φτάσει το 158,6% το 2014.

Έτσι, μετά το PSI, το επίπεδο του ελληνικού χρέους το 2014 θα μειωθεί κατά σχεδόν 35% και με δεδομένο το τεράστιο μέγεθος του ελληνικού χρέους, ο αντίκτυπος αυτός είναι πολύ μέτριος.

Όπως καταλήγει ο οίκος, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η Ελλάδα θα δει μια πορεία του χρέους της, ανάλογη με τις κεντρικές προβλέψεις που στηρίζουν το δεύτερο πρόγραμμα. Σε κάποιο σημείο, θα πρέπει να υπάρξει ολική συγχώρεση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, εάν η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Και ο οίκος πιστεύει ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί.



Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου