Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πως θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 22-25 δισ;


Οι ζημίες από το PSI+ θα αντιμετωπιστούν με αμκ με κοινές άνευ ψήφου και οι ζημίες της Blackrock με κοινές μετά ψήφου – Οι τιμές των αμκ με discount 45%

Αποκλειστικό......Με ένα 4τραπλό συνδυασμό, αυξήσεων κεφαλαίου με κοινές μετοχές μετά ψήφου, κοινών μετοχών άνευ ψήφου, ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές που θα φέρουν επιτόκιο 10% και ίδια συμμετοχή θα υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που εκτιμάται μεταξύ 22 και 25  δις ευρώ.
Με βάση πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η εξής….
Μετά το PSI+ και την οριστική αποτίμηση των ζημιών από την Blackrock – διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου – θα ζητηθεί στα capital plans να παρουσιάσουν οι τράπεζες σχέδια ανακεφαλαιοποίησης.
Στην πρώτη φάση θα ζητηθεί από τις τράπεζες με ίδια μέσα να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Π.χ. ας υποθέσουμε ότι μια τράπεζα χρειάζεται 5 δις ευρώ.
Θα ζητηθεί από την τράπεζα να βρει με ίδια μέσα 5 δις ευρώ. Ίδια μέσα νοούνται αυξήσεις κεφαλαίου, πωλήσεις θυγατρικών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Αν η τράπεζα καταφέρει να συγκεντρώσει το 1 δις απομένουν άλλα 4 δις ευρώ.
Η επικρατούσα αντίληψη στα επιτελεία των τραπεζών είναι ότι οι τράπεζες μετά το PSI+ και την Blackrock μπορούν να πείσουν τους διεθνείς επενδυτές, ότι δεν θα προκύψουν άλλες ζημίες ή άλλες αρνητικές εκπλήξεις….
Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αμκ με κοινές μετά ψήφου μετοχές και ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές, κάποιας κλίμακας.
Ωστόσο είναι προφανές ότι οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών με τις τιμές που θα προσδιορίσει το ΤΧΣ θα είναι οι ίδιες.
Με βάση ενδείξεις και όπως ορίζεται από το ΤΧΣ οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου θα προσδιοριστούν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.
Πιθανότατα θα προκύψει ένα discount 45% με 50% από τις τρέχουσες τιμές ή κατά το ορθότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων 3 μηνών, λαμβάνοντας υπόψη αξιολογήσεις ορκωτών και ειδικών μελετών αποτίμησης.
Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι ο μέσος όρος της τιμής της Εθνικής είναι στα 2 ευρώ. Με discount 50% σημαίνει 1 ευρώ η τιμή της αμκ από το ΤΧΣ.
Για την Alpha bank ο μέρος όρος τριμήνου είναι 1,10 ευρώ και με discount 50% σημαίνει 0,55 με 0,60 ευρώ τιμή αύξησης κεφαλαίου με βάση τα τωρινά δεδομένα.
Έτσι λοιπόν εξηγείται καθαρά γιατί οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές έσπευσαν να ανεβάσουν τόσο βίαια και απροκάλυπτα την αγορά και ειδικά τις τραπεζικές μετοχές. Να βελτιώσουν τον μέσο όρο σε 3μηνιαία βάση ώστε οι τιμές των αμκ που θα ακολουθήσουν να υλοποιηθούν σε τιμές ρεαλιστικές.
Με βάση το παράδειγμα μας η τράπεζα που χρειαζόταν 5 δις ευρώ κατάφερε να καλύψει το 1 δις ευρώ άρα απομένουν 4 δις ευρώ.
Αυτά τα 4 δις ευρώ θα καταβληθούν από το ΤΧΣ με κοινές μετοχές άνευ ψήφου, με κοινές μετοχές μετά ψήφου και με ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές με βάση μια διαδικασία που βρίσκεται υπό εξέταση.
Π.χ. αν η τράπεζα του παραδείγματος μας υποστεί ζημία 3 δις από το PSI+ και 1 δις ευρώ από την Blackrock τότε τα 3 δις ευρώ θα τα αντλήσει μέσω του ΤΧΣ με αύξηση κεφαλαίου με κοινές άνευ ψήφου. Το αιτιολογικό είναι ότι δεν ευθύνεται η τράπεζα για τις ζημίες του PSI+.
To 1 δις ευρώ από την Blackrock που αποτελεί λειτουργική ζημία – οι τραπεζίτες λένε ότι λόγω της ύφεσης της οικονομίας θα εμφανίσουν ζημίες και όχι από λειτουργικές αδυναμίες – το ΤΧΣ θα την καλύψει με αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετά ψήφου μετοχές.
Στόχος πάντως είναι οι υφιστάμενες κοινές μετοχές των παλαιών μετόχων που θα αποτελούν και την μειοψηφία και οι νέες άνευ ψήφου κοινές μετοχές να είναι η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου ώστε να αποτραπεί η κρατικοποίηση.
Όσον αφορά τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές θα αποτελούν επίσης την μειοψηφία της ανακεφαλαιοποίησης και θα φέρουν ετήσια απόδοση 10% δηλαδή επιτόκιο που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο ΤΧΣ.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου