Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Πώς να κερδίσετε, βαφτίζοντας τον ημιυπαίθριό σας... αυθαίρετο



Πώς να κερδίσετε, βαφτίζοντας τον ημιυπαίθριό σας... αυθαίρετο 
Ρύθμιση «δώρο» για τους ιδιοκτήτες ακινήτωνπου τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους χώρους του σπιτιού τους σε υπόγεια και σοφίτεςσυμπεριέλαβε ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή. 

Το νομοσχέδιο με τίτλο «ποινική προστασία του περιβάλλοντος –Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ- Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής» προβλέπει ότι ο ημιυπαίθριος μπορεί να «βαφτιστεί» αυθαίρετο προκειμένου να μειωθεί το πρόστιμο τακτοποίησής του. 

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά το πρόστιμο για την τακτοποίηση μιας σοφίτας με τον νόμο για τα αυθαίρετα, είναι μικρότερο από ότι είναι το πρόστιμο με τον νόμο για τους ημιυπαίθριους. 

Το παράδειγμα, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. 

Ιδιοκτήτης τακτοποίησε τη σοφίτα του με τον νόμο των ημιυπαιθρίων. Για τακτοποίηση ημιυπαίθριου χώρου 35 τετραγωνικών μέτρων σε κύρια κατοικία και σε περιοχή με τιμή ζώνης 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό, το πρόστιμο με τον νόμο των ημιυπαιθρίων, έβγαινε 3.675 ευρώ. Με τον νόμο των αυθαιρέτων, το πρόστιμο για τον ίδιο ακριβώς χώρο, βγαίνει 1575 ευρώ (για βοηθητικούς χώρους που βρίσκονται σε πατάρια, υπόγεια, σοφίτες κλπ). 

Ο ιδιοκτήτης που ακολούθησε τον νόμο των ημιυπαιθρίων, έχει τώρα το δικαίωμα να... αλλάξει νόμο και να ζητήσει επανυπολογισμό του προστίμου με τις διατάξεις των αυθαιρέτων. Το πρόστιμο θα κατέβει στα 1575 ευρώ. Επίσης, από το ποσό αυτό, θα αφαιρεθεί το παράβολο που έχει ήδη καταβληθεί αλλά και το ποσό της 1ης δόσης που ενδεχομένως έχει ήδη πληρωθεί. Προκύπτει βέβαια ένα ερώτημα. 

Τι γίνεται αν ο ιδιοκτήτης έχει ήδη πληρώσει ολόκληρο το ποσό για την τακτοποίηση με τις διατάξεις του ημιυπαιθρίου; Θα του επιστραφούν χρήματα πίσω; Η σχετική νομοθετική διάταξη δεν απαντά σε αυτό το ερώτημα το οποίο βέβαια θα κληθεί να διευκρινίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος όταν θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο. 
 
Η σχετική διάταξη, όπως αναλύεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, έχει ως εξής: «επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 24  του ν. 4014/2011 για χώρους για τους οποίους έχει υποβληθεί φάκελος για την υπαγωγή στο άρθρο 5 του ν. 3843/2010. Στην περίπτωση που υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 24 του ν. 4014/2011 σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, τα ποσά του παραβόλου και των δόσεων του ειδικού προστίμου που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3843/2010, συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου του άρθρου 24 του ν. 4014/2011, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 24 παρ. 11 του ν. 4014/2011».



Aρίστος Οικονομίδης


Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου