Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου λόγω αγωγού φυσικού αερίου


Το Ισραήλ επιθυμεί τη συνεργασία με την Ελλάδααλλά και με τη Κύπρο για τη κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα καταλήγει στην Ελλάδα. Η εξόρυξη φυσικού αερίου στη Κύπρο και η παράλληλη εκμετάλλευση από το Ισραήλ του συγκεκριμένου κοιτάσματος φέρνει τα πάνω-κάτω, κυρίως όμως για την Κύπρο η οποία παρά την τουρκική κατοχή στο Βόρειο τμήμα του νησιού βγαίνει στο διεθνές προσκήνιο παραγωγής ενέργειας.
Αυτό που προβληματίζει πάντως την Ελλάδα είναι ότι η Κύπρος κοιτάζει να φτιαχτεί αγωγός μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας και χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας μαζί με ολόκληρη τη Κυπριακή κυβέρνηση κατέληξαν ότι ένας αγωγός Ισραήλ- Κύπρου-Ελλάδας δεν είναι προς το συμφέρον της Κύπρου. Βέβαια η Ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι ο συγκεκριμένος αγωγός θα είναι πρακτικά πραγματοποιήσιμος και ωφέλιμος για την Ελληνική οικονομία αφού θα την αναβαθμίσει και πολύ πιθανόν να ξεπεραστεί και η κρίση με αυτό τον τρόπο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν κάθε συμφέρον να κατασκευαστεί ο αγωγός Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Η Ε.Ε. εισάγει από τρίτες χώρες το 60% του φυσικού αερίου που καταναλώνει ετησίως, δηλαδή 485 δισ. κυβικά μέτρα το 2009 με πρόβλεψη για 770 δισ. το 2030. Ενώ από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της. Ακόμη το 2030 οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη προβλέπεται να σημειώσουν άνοδο κατά 85% σε σχέση με το σήμερα, οπότε ο αγωγός Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ θα είναι τρομερά αναγκαίος.
Προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου λόγω αγωγού φυσικού αερίου
Προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου λόγω αγωγού φυσικού αερίου


Ecotimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου