Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Σκοντάφτουν στο «κούρεμα» οι κάλπες







Η διαρροή κοινή τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τη Λ. Συγγρού: Η συνάντηση Παπαδήμου – Σαμαρά έγινε σε καλό κλίμα. Αρκεί αυτό για να διαλύσει τα σύννεφα που μαζεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες πάνω από την κυβέρνηση;

Η απάντηση έπειτα και από τις χθεσινές συναντήσεις του κ. Παπαδήμου είναι απερίφραστα «όχι». Και αυτό διότι μέχρι στιγμής φαίνεται πως λίγη σημασία έχουν οι συζητήσεις που προηγήθηκαν περί του χρόνου των εκλογών, του εύρους των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησης ακόμη και του ανασχηματισμού αφού στην αξιωματική αντιπολίτευση η αίσθηση που υπάρχει έπειτα και από το ραντεβού της μιάμισης ώρας των δυο ανδρών είναι πως «το τοπίο για το PSI παραμένει θολό»...

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι εάν δεν προχωρήσει η ανταλλαγή των ομολόγων και δεν ολοκληρωθεί το «κούρεμα» δεν υπάρχει νέα συμφωνία για το νέο δάνειο μαμούθ των 89 δις ευρώ ενώ η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να μένει ανοιχτό το PSI» σημείωναν στο επιτελείο του κ. Σαμαρά μετά τη χθεσινή συνάντηση εκτιμώντας πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Παπαδήμος έδειξε να επιθυμεί να κλείσει εδώ και τώρα η συμφωνία για το «κούρεμα».

«Έγινε αναλυτική συζήτηση για τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ενώ είναι σαφές ότι ισχύουν τα όσα συμφωνήθηκαν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Αυτά είναι η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου και κυρίως του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων (PSI) και του νέου οικονομικού προγράμματος που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Μιχελάκης με μία γραπτή ανακοίνωση στην οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε εκλογές.

Η αίσθηση που υπάρχει γύρω από την εξέλιξη με το PSI ανατρέπει εν πολλοίς τη θέση της ΝΔ ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία αιτία προκειμένου οι εκλογές να πάνε πιο μακριά από την 19η Φεβρουαρίου. Η θέση ωστόσο του κ. Σαμαρά ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση να φέρει εις πέρας το εξαιρετικά σοβαρό έργο που έχει αναλάβει επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δυο ανδρών.

Στη συνάντηση, όπως λένε οι πληροφορίες από τη Λ. Συγγρού, δεν έπεσε στο τραπέζι συγκεκριμένη ημερομηνία ενώ δεν έγινε καμία συζήτηση ούτε καν για τα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση παρά το γεγονός ότι η ΝΔ επιμένει πως αυτά θα πρέπει να «κλειδώσουν» από την επόμενη κυβέρνηση και όχι τώρα αφού οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν τώρα θα αφορούν στην κάλυψη της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού του 2011 κάτι με το οποίο ο κ. Σαμαράς έχει από την πρώτη στιγμή διαφωνήσει.

Ασαφές παραμένει έπειτα ακόμη και μετά τη συνάντηση το εάν ο κ. Παπαδήμος πει «ναι» στην απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια να δηλώσει «παρών» για το ενδεχόμενο να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με τη ΝΔ να έχει ήδη αντιδράσει αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Γ. Καρατζαφέρης: Αυτό φοβάμαι...
Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Παπαδήμο σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr επέμεινε στο να έχει πιο ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση η ΝΔ προκειμένου να μην περνάει η «ατζέντα του ΠΑΣΟΚ» σε κάθε υπουργικό συμβούλιο.

Επανέλαβε την πρότασή του για ανασύνθεση, όπως λέει, της κυβέρνησης και κατά τις ίδιες πληροφορίες εξέφρασε έναν μεγάλο "φόβο" του στον Πρωθυπουργό: Εάν η κυβέρνηση λάβει τώρα μέτρα για να προχωρήσει το νέο δάνειο και στη συνέχεια πάει σε εκλογές τότε είναι πολύ πιθανόν η Αριστερά να φθάσει το 40% στις κάλπες.

Αντίθετα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στη Λ. Συγγρού ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτιμά ότι το PSI δείχνει να πηγαίνει καλά – όπως είπε πρόσφατα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος – ενώ η αίσθηση που αποκόμισε από τη συζήτηση είναι πως η 19η Φεβρουαρίου έχει ήδη σβηστεί από το εκλογικό ημερολόγιο. "Μόνο από δικά μας λάθη μπορεί να κινδυνεύσει το PSI" σημείωσε σε στενούς του συνεργάτες αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Διαφορετική είναι η εκτίμηση με τη ΝΔ και εις σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αφού ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για «εξελίξεις μετά τις γιορτές» κάτι που όπως σημειώνουν από το περιβάλλον του αφορά στην πιθανότητα να γίνει μία κοινή συνάντηση των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση εάν και εφόσον το αποφασίσει ο κ. Παπαδήμος.


Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου