Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Πάνω από 44 εκατ. οι άνεργοι στη ζώνη του ΟΟΣΑ



Φέτος τον Ιούλιο, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 8,2% του 'ενεργού' πληθυσμού στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ

Picture 0 for Πάνω από 44 εκατ. οι άνεργοι στη ζώνη του ΟΟΣΑ
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, ειδικά για τους νέους, όπως προκύπτει από έκθεση του οργανισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Η ανεργία κινδυνεύει να παραμείνει διαχρονικά υψηλή στη ζώνη των κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης» ανέφερε ο διεθνής οικονομικός οργανισμός, προσκαλώντας συγχρόνως τις κυβερνήσεις των 34 κρατών μελών του να λάβουν μέτρα περιστολής της ανεργίας.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι στα τέλη του '09 το ποσοστό των ανέργων στη ζώνη του ΟΟΣΑ ανερχόταν στο 8,7% αφού είχε προηγηθεί η διεθνής οικονομική κρίση, από ποσοστό ανέργων 5,7% προτού ξεσπάσει η κρίση, δηλαδή τον Αύγουστο του '08. Φέτος τον Ιούλιο, αυτό το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 8,2% του 'ενεργού' πληθυσμού στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ.
Αυτό το ποσοστό, ισοδυναμεί με περισσότερους από 44 εκατομμύρια ανέργους φέτος το θέρος στα 34 κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, την ώρα που προ κρίσης ο αριθμός των ανέργων ελαφρά ξεπερνούσε τα 13 εκατομμύρια.
Ο ΟΟΣΑ με την έκθεσή του αυτήν προϊδέασε, απερίφραστα, ότι όχι μόνον μπορεί διαχρονικά το ποσοστό των ανέργων να παραμείνει συγκριτικά τόσο υψηλά, αλλά κάλλιστα μπορεί το φαινόμενο να έχει και πολύ μεγάλη διάρκεια...
«Αυτή, λοιπόν, είναι η ανθρώπινη διάσταση της κρίσης», υπογράμμισε παρουσιάζοντας την έκθεση ο γγ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, που επιπλέον ανέδειξε τη διάσταση ότι, ανάμεσα στους μακροχρόνιους ανέργους, είναι και πολλοί νέοι άνθρωποι, «κάτι που οφείλει να απασχολήσει τις κυβερνήσεις».
Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρατηρείται μια αύξηση-ρεκόρ στο ποσοστό 30% όσων ζητούν νέα απασχόληση για περισσότερο από ένα έτος. Στην ίδια κατηγορία, στην Ισπανία το ποσοστό ξεπέρασε το 40%.
Μόνον η Γερμανία εξαιρείται αυτής της τάσης. «Καλοί μαθητές» όσον αφορά τη συρρίκνωση της ανεργίας είναι σήμερα: η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ολλανδία, η Ιαπωνία. «Κακοί μαθητές» είναι την ίδια ώρα: η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία. Τα ποσοστά ανέργων 15-24 ετών στη ζώνη του ΟΟΣΑ φέτος το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σχεδόν στο 17,5%, έναντι 7% για τους ανέργους 25 ετών και άνω.


Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου