Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ανασχηματισμός και ο Θεός βοηθός...


Ανασχηματισμός και ο Θεός βοηθός...

Του Αγίου Μνημονίου σήμερα, 16 Ιουνίου, ημέρα γενεθλίων του πρωθυπουργού, αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, μετά τη χθεσινή επικοινωνιακή καταστροφή που προκλήθηκε, λόγω της διάψευσης των προσδοκιών για τη μετάβαση σε σχήμα οικουμενικής.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματά του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων (και κυρίως με τον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά), διαμορφώθηκε η εντύπωση ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με τη στήριξη των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων και με επικεφαλής πρόσωπο ευρείας αποδοχής. Η εντύπωση αυτή επιβεβαιώθηκε από ρητές δηλώσεις των επιτελείων της Συγγρού και τoυ Μαξίμου σε δημοσιογράφους, οι οποίοι μάλιστα είχαν αναστείλει την προγραμματισμένη απεργία τους, εν όψει των καταιγιστικών εξελίξεων.
Εντέλει, έπειτα από έντονες πιέσεις που φέρεται να δέχθηκε από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, καθώς και από κορυφαίους υπουργούς του, ο κ. Παπανδρέου υπαναχώρησε από την πρόθεσή του να παραιτηθεί υπέρ προσώπου κοινής αποδοχής. Στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα μάλιστα, κατηγόρησε εμμέσως τον κ. Σαμαρά για τη συγκεκριμένη διαρροή, την οποία χαρακτήρισε «όρο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός». Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σήμερα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μέχρι την Κυριακή.
Ασαφές πάντως παραμένει αν οι κινήσεις αυτές θα αποδειχθούν ικανές να κατευνάσουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις στο Μεσοπρόθεσμο και να συσπειρώσουν την κατακερματισμένη Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, είναι απολύτως βέβαιο ότι οι αντιδράσεις στην κοινωνία θα ενταθούν, αφού ο πρωθυπουργός έχει απολέσει πλέον την εμπιστοσύνη τόσο των «Μνημονιακών», όσο και των «Αγανακτισμένων». Τέλος, η αντιπολίτευση εμφανίζεται άκαμπτη στην αντίθεσή της προς το Μεσοπρόθεσμο, ενώ, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σαμαρά, εμφανίζεται να έχει επιτύχει μία – καθοριστικής σημασίας ίσως – επικοινωνιακή νίκη. Αλλωστε, ο κ. Σαμαράς το έθεσε με σαφήνεια: “Το ερώτημα τώρα, είναι αν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει. Αν μπορεί, τότε κακώς ζήτησε στήριξη από μας. Αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να πάει σε εκλογές. Δεν πρέπει η χώρα να μείνει σε αβεβαιότητα”.
Νικ. Μαλεβίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου