Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Με εξονυχιστικούς ελέγχους στους οίκους απαντούν οι Ευρωπαϊκές Αρχές



Έρευνα στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για τον τρόπο που αξιολογούν το κρατικό χρέος και άλλα χρεόγραφα διενεργούν οι ευρωπαϊκές αρχές όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) πραγματοποιούν επισκέψεις στα γραφεία των τριών μεγάλων οίκων - Standard & Poor΄s, Moody΄s και Fitch - καθώς και στους μικρότερους ανταγωνιστές τους από την αρχή του προηγούμενου μήνα. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ολόκληρο τον Δεκέμβριο.

"Θα δημοσιεύσουμε έκθεση με τα αποτελέσματα από τις πρώτες επιθεωρήσεις μας στους οίκους αξιολόγησης", δήλωσε εκπρόσωπος της ESMA διευκρινίζοντας ότι η έκθεση θα δημοσιευθεί το αργότερο τον Απρίλιο.

Η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τους οίκους αξιολόγησης την τεκμηρίωση των αξιολογικών τους πράξεων, όπως η υποβάθμιση μιας χώρας. Σε περίπτωση που η ESMA εντοπίσει κάποια παρασπονδία μπορεί να επιβάλει ποινές στους οίκους αξιολόγησης.

"Οι επιθεωρητές μας εξετάζουν πώς οι οίκοι αξιολόγησης διεξάγουν τις δραστηριότητες τους και καταλήξουν στις αξιολογήσεις τους. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ατασθαλίες, η ESMA έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει πρόστιμα, να αναστείλει την αξιολόγηση, ενώ θα μπορούσε ακόμα και να ανακαλέσει την άδεια τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ESMA.

«Πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν μια εύλογη διαδικασία αξιολόγησης, όπως η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων, όπως και η ύπαρξη κατάλληλων εσωτερικών κανόνων» ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τους οίκους αξιολόγησης σχολίασε εξάλλου ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο ίδιος τόνισε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις περί της ορθής λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης έως και αναστολής της λειτουργίας τους.


Isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου