Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Έχουν στεγνώσει οι Έλληνες



Δραματική συρρίκνωση των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπε­ζας (ΕΚΤ), η οποία μας κατατάσσει με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Το επίπεδο των κατά κεφαλήν κα­ταθέσεων στην Ελλάδα μπορεί πλέον να συγκριθεί με χώρες εκτός ευρωζώνης, καθώς η χώρα μας βρίσκεται αμέσως πριν από τη Σλοβενία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετο­νία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Οι κατά κεφαλήν καταθέσεις μει­ώθηκαν τον Αύγουστο του 2011 στα 16.796 ευρώ, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των φτωχότε­ρων της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό των μαύρων ημε­ρών που περνούν οι Έλληνες είναι και το γεγονός ότι τα κατά κεφαλήν δά­νεια ξεπερνούν πλέον τις κατά κεφα­λήν καταθέσεις, καθώς το 2010 κάθε πολίτης χρώσταγε 22.842 ευρώ κατά μέσο όρο, έχοντας καταθέσεις που δεν ξεπερνούσαν τα 18.054 ευρώ.

Μάλιστα οι καταθέσεις δεν είναι το μόνο στοιχείο που καταδεικνύει πόσο φτωχότεροι έχουν γίνει οι Έλληνες την εποχή του μνημονίου.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι το 2010 υπήρξε η πρώτη χρονιά, ύστερα από διαδοχικά έτη ανόδου, που το δια-

θέσιμο εισόδημα υποχωρεί από το υψηλό επίπεδο των 172,6 δισ. ευρώ στα 163,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας δραστική μείωση κατά 9 δισ. ευρώ σε μία μόλις χρονιά.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδει­νωθεί με τη φοροκαταιγίδα του 2011 και των ετών που θα ακολουθήσουν.

Το μόνο που φαίνεται να σώζει τα προσχήματα είναι η ακίνητη περι­ουσία, η αξία της οποίας έχει υπερ-τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, όμως η άγρια φορολόγηση αναμέ­νεται να γκρεμίσει και το τελευταίο οχυρό, παρά το γεγονός ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται, όταν δεν ξε­περνάει σε αξία τα 200.000 ευρώ, από τους πλειστηριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου