Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Αναλώσιμη χώρα;



Καρτερός Θανάσης

Αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και γνωστός για όσα εξοργιστικά έχει δηλώσει για το μέλλον της Ελλάδας, ο κύριος Φίλιπ Ρέσλερ έρχεται σήμερα στην Αθήνα να συζητήσει με τους δικούς μας για την τύχη μας. Και αν πιστέψουμε κάποιες έγκυρες γερμανικές εφημερίδες, κουβαλάει στις αποσκευές του ένα έξοχο δώρο -νααααα με το συμπάθιο- για τους ιθαγενείς. Το οποίο δεν είναι δυστυχώς καθρεφτάκια και χάντρες -αυτά τα αφήνουν οι Γερμανοί να τα διανέμουν ο Παπανδρέου κι ο Βενιζέλος. Αλλά το διαβόητο και πολυσυζητημένο πλέον σχέδιο ελεγχόμενης χρεωκοπίας της χώρας μας.
Τι προβλέπει το σχέδιο; Σύμφωνα με την εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung τη διαδικασία χρεοκοπίας πρέπει να δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα, το οποίο θα έχει υπό την ευθύνη και την εποπτεία του τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας που χρεωκοπεί και των πιστωτών της. Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό του ESM, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Κι αν οι οφειλέτες και οι πιστωτές τελικώς δεν τα βρουν, τότε οι δεύτεροι θα αποκτήσουν πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των πρώτων.
Καλό, ε; Έτσι υπολογίζουν να λύσουν το πρόβλημα της Γερμανίας και της Ευρώπης, ρίχνοντας στον Καιάδα την Ελλάδα. Από την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, απαιτούν να εκχωρήσει την εθνική της κυριαρχία σε ανεξάρτητο σώμα -στο ανεξάρτητο γελάνε-, να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα περιουσιακά της στοιχεία και να μπει σε καθεστώς επιτροπείας αγκιστρωμένη από τις χώρες-πιστωτές Κύριος οίδε για πόσες δεκαετίες. Ώστε να εκπληρωθεί επιτέλους το όνειρο όλων εκείνων που μας παραμύθιαζαν ότι θα γίνουμε Δανία του Νότου, για να μας καταντήσουν τελικώς Ινδία της Ευρώπης.
Πρόκειται για εφιάλτη, αλλά είναι δυστυχώς αλήθεια. Τα σχέδια αυτά εκπονούνται εδώ και καιρό, θεωρούνται δεδομένα από τις αγορές και φαίνεται ότι βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο έγκρισης και εφαρμογής τους. Πρόκειται για το Βατερλώ δυο γελοίων, του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, οι οποίοι διακηρύσσουν ότι επιβάλλουν θυσίες για να αποφύγουμε τη χρεωκοπία την ίδια στιγμή που οι ισχυροί εταίροι την προετοιμάζουν. Αν όμως αναλώσιμοι πολιτικοί του είδους δεν ενδιαφέρουν κανέναν, πώς φαντάζονται ορισμένοι ότι μπορούν ατιμώρητοι να θεωρούν αναλώσιμη μια ολόκληρη χώρα;

Avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου