Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Φορο -ντου» Βενιζέλου στα σπίτια μας



 Εισπράξεις 6 δισ ευρώ από το νέο «χαράτσι» 

Στα 218 δισ ευρώ μαζεύτηκε το ΑΕΠ 

Παραμένει ο στόχος για έλλειμμα 7,6% ή 17,1 δισ ευρώ

 «Φορο -ντου» Βενιζέλου στα σπίτια μας  - Εισπράξεις 6 δισ ευρώ από το νέο «χαράτσι» – Στα 218 δισ ευρώ μαζεύτηκε το ΑΕΠ  - Παραμένει ο στόχος για έλλειμμα 7,6% ή 17,1 δισ ευρώ
Στην πεπατημένη των έκτακτων φοροεισπρακτικών μέτρων, που αποδεικνύονται «λαιμητόμος» για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα, αποφάσισε να βαδίσει η κυβέρνηση για να καλύψει το κενό των  1,7 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος  επιβάλλεται διετές Τέλος σε όλα τα ακίνητα ( σ.σ. 400 δις. ευρώ η δηλωμένη ακίνητη περιουσία) το οποίο θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το νέο Τέλος θα υπολογίζεται επί των τετραγωνικών μέτρων ενός ακινήτου, στα πρότυπα του σημερινού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και θα  κυμαίνεται μεταξύ 0,5  έως 10 ευρώ.
Όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η νέα έκτακτη εισφορά μπορεί να αποφέρει περί τα 2-3 δις. ευρώ ετησίως ή 4-6 δις. ευρώ στη διετία, δεδομένου ότι υπάρχουν 7,2 εκατ. συνδέσεις ακινήτων στη ΔΕΗ –πλέον των 352.000 ειδικών κοινωνικών ομάδων που θα εξαιρεθούν.
Πρόκειται για εισήγηση η οποία είχε απασχολήσει και παλιότερα το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά όμως δεν είχε γίνει αποδεκτή.
Χθες, πάντως πέρασε με ομοφωνία  κατόπιν των πιέσεων που ασκεί η Τρόικα  για να καλυφθεί η απόκλιση των 1,7 δις. ευρώ του προϋπολογισμού, που προέρχεται κυρίως από τα ανείσπρακτα φορολογικά έσοδα.
Να σημειωθεί ότι είναι το τέταρτο κατά σειρά «χτύπημα» που δέχεται η τσέπη των ιδιοκτητών ακινήτων μετά το ΕΤΑΚ του 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011.
Όπως φαίνεται οι απαιτήσεις των δανειστών της Ελλάδα για την μείωση του φετινού στόχου του ελλείμματος στα 17,1 δις. ή στο 7,6% του ΑΕΠ αναγκάζουν την κυβέρνηση να παίρνει συνεχώς μέτρα που θα διασφαλίζουν  την επιτυχία του.
Ο Πρωθυπουργός δεν απέκλεισε να υπάρχουν νέες διορθωτικές κινήσεις στο μέλλον εφόσον ο προϋπολογισμός αποκλίνει των στόχων που έχουν τεθεί. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ «Οι διορθώσεις εξυπηρετούν την αξιοπιστία της χώρας για αυτά που έχει αποφασίσει να κάνει».
Και αυτό την στιγμή που η ύφεση βαθαίνει ακόμη περισσότερο φέτος θα φτάσει το 5,3%  ( σ.σ. το πιο πιθανό είναι ακόμη να υπερβεί αυτό το ποσοστό) με το παραγωγικό πλούτο της χώρας να συρρικνώνεται στα 218 δις. ευρώ από 229 δις. ευρώ που είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Η βαθειά ύφεση μαζί με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων προκάλεσαν απόκλιση της τάξης του 0,5% με 0,7% ήτοι 1,2 -1,6 δις. ευρώ φέρνοντας νέο πακέτο μέτρων περίπου 2,2 δις. ευρώ ή κοντά 1% του ΑΕΠ.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εκπληρώσει πλήρως τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.
Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση εισέπραξε την απόρριψη της Ευρώπης στο αίτημα για πολιτική λύση ως προς το επίμαχο ζήτημα της μη επίτευξης του στόχου του ελλείμματος, στο 7,6% φέτος.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισαν με κάθε τρόπο ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, μετά την ομολογία περί αποτυχίας του πρόσφατα ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση παραμένουν οι στόχοι του ελλείμματος 17,1 δις. φέτος και 14,9 δις. του χρόνου με το πρωτογενές πλεόνασμα να φθάνει στα 1,8 δις. το 2011 και 3 δις. ευρώ το 2012.
Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα:

·         Να επιβληθεί διετές τέλος στην ακίνητη περιουσία (δομημένη επιφάνεια) ύψους 4 ευρώ/ τετραγωνικό (μεσοσταθμικά) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.  Tο Tέλος για τα ακίνητα θα επιβληθεί εφάπαξ άμεσα, ώστε ταμειακά να εμφανιστεί στα έσοδα έως το Φεβρουάριο. Για το 2012 το Tέλος θα καταβληθεί σε δόσεις. Το ύψος του τέλους θα εξαρτηθεί από την περιοχή και την τιμή ζώνης, τη χρήση και άλλα κριτήρια, όπως την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ κλπ. Το νέο Τέλος θα υπολογίζεται επί των τετραγωνικών μέτρων ενός ακινήτου, στα πρότυπα του σημερινού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και θα  κυμαίνεται μεταξύ 0,5  έως 10 ευρώ. Δηλαδή για ένα σπίτι επιφάνειας 100 τετραγωνικών μέτρων και Τέλος ύψους 4 ευρώ το τετραγωνικό  το ποσό του έκτακτου φόρου που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης θα φθάνει τα 800 ευρώ στην διετία 2011 – 2012.

·         Να συνεχιστεί η περικοπή των δημοσίων δαπανών, που αφορά κυρίως σε μισθούς, συντάξεις, προνοιακές παροχές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων δαπανών, καθώς και σε λειτουργικές δαπάνες που έχουν μειωθεί σε 7 δις. ευρώ.

·         Να φορολογηθούν οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό ( σ.σ. Ελβετία) και οι φόροι θα εισπράττονται από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η συμφωνία που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση με τις Ελβετικές αρχές.

·         Να περικοπεί ένας ολόκληρος μισθός από όλους τους αιρετούς (από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως τους δημάρχους και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων)

·         Να επιταχυνθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 έως τα τέλη του Οκτωβρίου αντί τον Δεκέμβριο που ήταν κανονικά.

·         Να κληθεί ο εφοπλιστικός κόσμος  να συμμετάσχει στη  δημοσιονομική προσπάθεια που στην παρούσα φάση λαμβάνει χώρα μόνο από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου