Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Eπίθεση της Κίνας εναντίον των ΗΠΑ για το χρέος



Share
Σαν να μη  της έφτανε της Αμερικής η κεραμίδα που της έριξε η Standard & Poor`s, ήρθε και μια κατραπακιά από τη Κίνα, για να τη βάλει στη θέση της.
Αν λοιπόν, οι Αμερικάνοι έπαθαν μια ψυχρολουσία με τη χθεσινή τους υποβάθμιση, σήμερα ξύπνησαν ακόμη πιο βρεγμένοι, με την Κίνα να τους κατηγορεί ότι πρέπει επιτέλους να συνέλθουν, και να ξεφύγουν από τον οικονομικό δρόμο που επέλεξαν.
Όπως λέει η New York Times, η «επίθεση» αυτή της Κίνας έρχεται να ολοκληρώσει τη γενικότερη κατάπτωση της διεθνούς παρουσίας των ΗΠΑ.
Το Πεκίνο λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επέκρινε την Αμερική (με αυστηρή γλώσσα), επειδή τη θεωρεί εθισμένη στον δανεισμό, και επειδή «ζει πέρα από τις δυνατότητές της».
Και αν σκεφτούμε πως η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο δανειστή της Ουάσιγκτον, με κάπου $1.1 τρισ. αμερικανικού χρέους στα χέρια της, τότε το «χτύπημα» της … πονάει διπλά.
Η Κίνα, που διαθέτει απεριόριστη ρευστότητα, δεν έχει άλλες επιλογές από το να συνεχίζει να αγοράζει το αμερικανικό χρέος, γράφει η εφημερίδα, και αν αποτραβηχτεί, απλά θα υποτιμηθούν τα ομόλογα που ήδη κρατάει στα χέρια της. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε από το να επιπλήξει την Αμερική, δηλώνοντας: «Η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβαστεί με το οδυνηρό γεγονός ότι πέρασαν οριστικά οι παλιές καλές ημέρες, που μπορούσε να δανειστεί για να βγει από τους μπελάδες που η ίδια δημιουργούσε».
Το Πεκίνο δεν παρέλειψε να τα βάλει και με τις υπερβολικές αμυντικές δαπάνες των Αμερικανών, όπως και με το «διογκωμένο» σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τους!

Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου