Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Εκβιάζουν έμμεσα τις τράπεζες ότι αν δεν συμμετάσχουν στην αναδιάταξη του χρέους…η ΕΚΤ δεν θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα για collaterals – Κίνδυνος για credit event

Μια νέα τροπή φαίνεται ότι παίρνουν οι εξελίξεις όσον αφορά την εμπλοκή των ιδιωτών στην αν αναδιάταξη του χρέους.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες για να πιεστούν να συμμετάσχουν οι αναποφάσιστοι…αφήνεται να εννοηθεί ότι όσες τράπεζες δεν συμμετάσχουν αφού η διαδικασία είναι εθελοντική θα έχουν πρόβλημα με τα collaterlas που χρησιμοποιούν στην ΕΚΤ.
Κοινώς το μήνυμα που περνούν ορισμένοι κύκλοι είναι ή συμμετέχετε εθελοντικά στο rollover των ελληνικών ομολόγων με haircut 21% ή η EKT δεν θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η τράπεζα που δεν συμμετείχε στην αναδιάταξη ως collaterlas ως εγγύηση.
Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει τους έλληνες τραπεζίτες για 3 βασικούς λόγους.
1)Γιατί εκβιασμός σε μια εθελοντική διαδικασία μετατρέπει την…διαδικασία σε υποχρεωτική
2)Μόνο με την υπόνοια της υποχρέωσης αυτομάτως εγείρεται θέμα credit event δηλαδή πιστωτικού γεγονότος. Η ISDA η διεθνής ένωση swaps και παραγώγων θα πρέπει να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τα CDS σε μια τέτοια περίπτωση.
3)Οι τράπεζες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις καθώς η εμπλοκή της ΕΚΤ στο αν και κατά πόσο θα αποδέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα έχει περιπλέξει τις εξελίξεις.
Κάποιες τράπεζες απειλούν ότι αν απειληθούν θα καταφύγουν στο ELA στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.
Μια διαδικασία που ξεκίνησε ως εθελοντική έχει μετατραπεί σε ατύπως υποχρεωτική και μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να τινάξει όλη την διαδικασία στην αέρα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου