Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Τζ. Στίγκλιτς: Δύσκολη η επιβίωση της ευρωζώνης χωρίς ευρωομόλογο



Την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει πολύ δύσκολα χωρίς την έκδοση ευρωομολόγων, διατύπωσε ο οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Αν δεν προωθηθεί κάποιο πλαίσιο, όπως αυτό των ευρωομολόγων, θα είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορέσουν να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες τους», ανέφερε στο BBC, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Σήμερα, οι κυβερνήσεις δανείζονται από τις τράπεζές τους και τα ομόλογα αυτά προεξοφλούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», συνέχισε ο Στίγκλιτς, προσθέτοντας ότι «με κάποιο τρόπο, τα ευρωομόλογα ήδη υπάρχουν, αλλά όχι με πολύ διαφανή τρόπο και με πολλή αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνέχεια του συστήματος».

O νομπελίστας οικονομολόγος είπε ακόμη ότι τα ευρωομόλογα μπορούν να θεσπισθούν με ένα όριο και με όρους, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα υποστεί «έντονες επιπτώσεις», αν οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα ήταν πιο επωφελές για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, αν αποχωρούσε η Γερμανία από την Ευρωζώνη, παρά μία από τις χώρες με προβλήματα.

«Θα ήταν στην πραγματικότητα καλύτερο για το ευρώ, αν το εγκατέλειπε η Γερμανία, επειδή οι συνέπειες από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας θα ήταν πολύ μεγάλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters , isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου