Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Επίθεση ΝΔ κατά Άγκυρας για την αξιοποιήση της ΑΟΖ της Κύπρου



Επίθεση ΝΔ κατά Άγκυρας για την αξιοποιήση της ΑΟΖ της Κύπρου 
«Λυτούς και δεμένους» βάζει η Άγκυρα προκειμένου να ματαιώσει τα σχέδια της Λευκωσίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου προκαλώντας την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

Τουρκικά Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουρκικές πιέσεις ασκούνται προς τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να πείσει για το δήθεν παράνομο και μονομερές της ΑΟΖ της Κύπρου.

Εξάλλου, οι Τούρκοι ζητούν από τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν το επιχείρημα ότι η έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο θα πρέπει να ανασταλεί μέχρι την... επανένωση της Κύπρου. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι εάν βρεθεί φυσικό αέριο, η Λευκωσία δεν θα θέλει επίλυση του κυπριακού .

Ο Λευκός Οίκος έχει ανάψει το «πράσινο φως» για εντοπισμό φυσικού αερίου στην ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον για το ζήτημα της Συρίας, και στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να συζητήθηκε και το θέμα της Κύπρου.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και από την κυβέρνηση της Κύπρου αλλά και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις απειλές της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Άγκυρας:

 «Οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με έρευνες για υδρογονάνθρακες που προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη θαλάσσια περιοχή της, είναι παράνομες και ανυπόστατες.

Ο χαρακτηρισμός από την Τουρκία, ως «παρανόμων» των αδειών που έδωσε η Κυπριακή Κυβέρνηση για υποθαλάσσιες έρευνες προς αμερικανικές εταιρείες, εκθέτει την ίδια την Τουρκία, ως προς την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα.

Ανεξαρτήτως του τι θέλει να πιστεύει, ή, να προσποιείται ότι θεωρεί η Τουρκία, η Κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει κάθε δικαιοπρακτικό δικαίωμα, σε διεθνές επίπεδο, ως μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη Αρχή, που εκπροσωπεί, από άποψη διεθνούς νομιμότητας, όλη την Κύπρο και το λαό της.

Σύντομα, η Κύπρος αναλαμβάνει και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού. Αντί λοιπόν η Τουρκική Κυβέρνηση με προφάσεις και φωνασκίες, για εσωτερική κυρίως κατανάλωση, να επιχειρεί μάταια να δημιουργεί θέματα στην Κύπρο, ας συνετιστεί και ας προσεγγίσει με καλή θέληση και διορατικότητα το Κυπριακό, με στόχο, σύντομα, η Κύπρος να αποτελεί παράδειγμα «ενότητας» μέσα στην Ένωση» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σε διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις, γραπτά και προφορικά, προέβη από τη μεριά του το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας από την πρώτη μέρα στις τουρκικές απειλές σε σχέση με τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ για φυσικό αέριο.

 Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζακου Μαρκουλή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι, πέραν των διαβημάτων, κάλεσε στο γραφείο της τους Πρέσβεις των πέντε μονιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ έχει ζητήσει εγγραφή του θέματος στην επόμενη σύνοδο του άτυπου συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, πρόσθεσε, έχουμε ενώπιον μας τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνων, κατα την οποία θα τεθεί το θέμα, στη διάρκεια συναντήσεων με Υπουργούς Εξωτερικών και αξιωματούχους των Ηνωμενων Εθνων, με στόχο την αποτροπή οποιονδήποτε ενεργειών απο πλευράς Τουρκίας.

 Η κυρία Μαρκουλλή σημείωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διακυβεύονται πολυ σημαντικά συμφέροντα.


    Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου