Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Πού θα οδηγήσει μία ενδεχόμενη επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας




Μία επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας θα σημάνει αυτόματα ένα ντόμινο αρνητικών οικονομικών εξελίξεων για ολόκληρη την Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Reuters.

Δημοσίευμα με τις συνέπειες των όποιων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής έρχεται στο φως της δημοσιότητας από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλούμενο πηγές του, αναφέρει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν τρεις λύσεις, δύο εκ των οποίων οι δύο αφορούν στην υποβάθμιση του ελληνικού χρέους ως επιλεκτική χρεοκοπία, όπως ορίζουν οι οίκοι αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, η μετακύλιση του χρέους σύμφωνα και με την γαλλική πρόταση σε εθελοντική βάση. Με βάση αυτές τις δύο πιθανές λύσεις, το Reuters εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού θα εκτιναχθεί στα ύψη για τις χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που επίσης θα βρεθούν απέναντι και σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Δεν θα υπάρξουν όμως επιπτώσεις μόνο εκεί, αλλά και στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας που θα αγγίξει τα ελληνικά επίπεδα πριν η Ελλάδα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Μία τέτοια απειλή του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας θα οδηγούσε την χώρα να προσφύγει σε εξωτερικό δανεισμό από τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ με τη σειρά και η Ιταλία θα έμπαινε σε περιπέτειες, καθώς θα έπεφτε στους ώμους της μεγάλος βάρος της διάσωσης της Ισπανίας.

Ακόμα και στην περίπτωση της επιλεκτικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα, κάτι τέτοιο θα σημαίνε πως οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον χρηματοδότηση, αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω της ΕΚΤ, η οποία ωστόσο δηλώνει προς το παρόν ότι δεν θα το δεχτεί.

Διαβάστε επίσης:
Πρεμιέρα σήμερα για το «ελληνικό δράμα» - Λεπτό προς λεπτό συναντήσεις και εξελίξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου