Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

“Θα πάρω το αεροπλάνο και θα φύγω”…


Από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και εντεύθεν, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί ουσιαστικά να ανακαλύψει ξανά τον… Παπανδρέου, που κρύβει μέσα του. Και να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί της πολιτικής αναγκαιότητας να βρεθεί άμεσα, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να υπάρξει ένα πειστικό επιχείρημα ελάφρυνσης από τα βάρη και προοπτικής αισιοδοξίας για το μέλλον, απέναντι σε μια κοινωνία η οποία δοκιμάζεται.
Η αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί το «grand stage» για τον Γιώργο Παπανδρέου. Και ο ίδιος το γνωρίζει καλά. Γι’ αυτό και μεταβαίνει νωρίτερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν επαφές και συναντήσεις με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ώστε να τους υπογραμμίσει τον μονόδρομο της ανάγκης να δοθεί λύση σε αυτή τη Σύνοδο, και να μην παραπεμφθεί το όλο θέμα στις καλένδες του Σεπτεμβρίου, καθώς εκτιμά ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας, νέας κωλυσιεργίας, θα είναι μοιραίες για την Ελλάδα, και το ευρώ συνολικά.
Χθες, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ όσο και με τονΖοζέ Μπαρόζο. Αμφότερους θα τους δει από κοντά στις Βρυξέλλες, και θεωρεί ότι κινούνται στην κατεύθυνση της «λύσης τώρα», χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή και καθυστερήσεις.
Χθες επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε ένα «πέρασμα» τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Σε μια πρώτη ανάγνωση, ήταν θεσμική υποχρέωση του Πρωθυπουργού να τους ενημερώσει για τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, εκεί όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πολιτικά ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς την κοινωνία, χωρίς να είναι ο ίδιος ο «κομιστής» του. Το «είπε» μέσω του Γιώργου Καρατζαφέρη, καθώς ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, μεταφέροντας στους δημοσιογράφους το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Γιώργο Παπανδρέου, αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός του είπε πως «αν η συμφωνία δεν είναι ωφέλιμη για την Ελλάδα, θα πάρω το αεροπλάνο και θα γυρίσω πίσω».
Χάραξε με τον τρόπο αυτό, τη δική του «κόκκινη γραμμή» για τις διαπραγματεύσεις, και προσδοκά πλέον να αποκομίσει οφέλη. Είτε η έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι θετική για τα ελληνικά συμφέροντα, είτε προκύψει αδιέξοδο.

STATESMEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου