Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Παιδεία (εσω)κομματικής κατανάλωσης !



Σήμερα, βιώνουμε εξελίξεις ραγδαίες, ιστορικές και άμεσα εμπλεκόμενες στη καθημερινότητά μας.
tsourouflisΓράφει ο Ιλινόιου – Τσουρούφλης Γεράσιμος*
 Την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από την αρμόδια υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου-  εξέλιξη βέβαια που καθυστέρησε σημαντικά μιας και από τον προηγούμενο   Σεπτέμβριο είχε αναγγελθεί η έλευση του εν λόγω σχεδίου. Επειδή όμως ποτέ δεν είναι αργά η ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην Παιδεία γενικότερα συγχωρεί την υπουργική αυτή ασυνέπεια.                     Διαβάζοντας όμως το σχέδιο ανακαλύπτει κανείς πως το πρόβλημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να λες: «τι το ‘θελες; Δεν το καθυστερούσες κι άλλο;».  Γιατί τελικά, όταν από τη μία δεν λαμβάνεις υπόψη σου προτάσεις της φοιτητικής κοινότητας και από την άλλη εμποδίζεις την πολυδιαφημισμένη πανεπιστημιακή αυτοτέλεια καλύτερα να μην είχες μιλήσει καθόλου. 
   Σήμερα, βιώνουμε εξελίξεις ραγδαίες, ιστορικές και άμεσα εμπλεκόμενες στη καθημερινότητά μας. Οι αλλαγές συνεπώς στη παιδεία επιβάλλεται  να ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Όταν ένας νόμος αγνοεί την σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας, το κόστος σπουδών για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, την ουσιαστική και εποικοδομητική  συμμετοχή των φοιτητών στις ακαδημαϊκές διαδικασίες και την ανάγκη χάραξης εθνικού πλαισίου παιδείας, τότε δεν είναι νόμος. Είναι κάτι άλλο, όχι όμως νόμος.
   Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατέθεσε πρόταση ολοκληρωμένη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Μίλησε για μη  Κρατικά Πανεπιστήμια, άσυλο, αξιολόγηση, έρευνα και ιδιωτική χρηματοδότηση. Τελικά όμως η κα Διαμαντοπούλου αρκέστηκε στον έλεγχο  της ανεξαρτησίας των Ιδρυμάτων,  στη φίμωση του λόγου των φοιτητών και στην επιβολή κομματικής ισχύος.  Με άλλα λόγια, ακόμα και το  «εικονικό» ενδιαφέρον  για διάλογο όχι μόνο αποδείχθηκε ψέμα αλλά αναιρέθηκε στη πράξη !  Εάν λοιπόν, η Ηγεσία του Υπουργείου εννοεί τα όσα λέει έστω και τώρα ας προχωρήσει στον επί της ουσίας διάλογο. Διαφορετικά ας σωπάσει αντιλαμβανόμενη τη γκάφα ολκής.
Υ.Γ. 1 : Είναι ενδιαφέρουσα η στάση που εν τέλει θα κρατήσει  η Κυβερνητική Νεολαία.
Υ.Γ. 2 : Τι άραγε έχουν να πουν τώρα οι πάλαι ποτέ επικριτές του Νόμου Γιαννάκου;
*Α/πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Αργοστολίου και τελειόφοιτος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Παν/μιο Πελοποννήσου.
Πηγή: e-kefalonia.net


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου