Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Νέα κίνητρα για τους οφειλέτες

Διευκολύνσεις σε οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο θα προβλέπει ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Νέα κίνητρα για τους οφειλέτες
Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στους οφειλέτες που δεν είχαν υπαχθεί από την αρχή στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα να το κάνουν τώρα χωρίς να χρειασθεί να καταβάλουν όλες τις δόσεις που δεν έχουν καταβάλει από την έναρξή της.

Η ρύθμιση που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο προέβλεπε την εξόφληση των οφειλών έως και σε 45 μηνιαίες δόσεις και έδινε παράλληλα τη δυνατότητα υπαγωγής σ' αυτήν οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί ο οφειλέτης να εξοφλούσε όλες τις δόσεις από την έναρξη του μέτρου έως και την ημέρα υπαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι για την υπαγωγή σήμερα στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής θα έπρεπε ο οφειλέτης να καταβάλει συνολικά 8 δόσεις από τις 45 που προβλέπει η ρύθμιση.

Με τη νέα ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ενεργοποιήσουν την ρύθμιση χωρίς να καταβάλουν και τις 8 δόσεις παρά μόνο μία, αλλά θα μειώνεται ο συνολικός αριθμός των δόσεων εξόφλησης του χρέους τους από 45 σε 37.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ενεργοποιήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσίασαν υστέρηση που υπερβαίνει τα 3 δισ ευρώ.
Στα άλλα μέτρα άμεσου εισπρακτικού αποτελέσματος στα οποία προχωρεί το υπουργείο είναι ο έλεγχος με νέο αυτοματοποιημένο τρόπο των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που είχαν εξαιρεθεί από το μέτρο της περαίωσης γιατί είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ ( αντικειμενικής αξίας) ή υψηλό τζίρο ( για τις επιχειρήσεις). Εννοείται ότι η διαδικασία αυτή θα εφαρμοσθεί και για τους φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες που γύρισαν την πλάτη στην περαίωση.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανά περίπτωση θα υπολογίσει το φόρο που πρέπει να καταβληθεί για τους παραπάνω φορολογούμενους και επιχειρήσεις καλώντας τους στη συνέχεια και τον καταβάλουν για να κλείσουν τα βιβλία τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων θα συμβάλουν και οι ιδιώτες, δικηγορικά γραφεία και ελεγκτικές εταιρίες, που θα αναλάβουν τον έλεγχο των 10.000 φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας.

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με τα φορολογικά μέτρα που προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (εισφορά αλληλεγγύης, μείωση αφορολόγητου κα) θα καλύψουν έως το τέλος του έτους την υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού και ότι θα εκπληρωθούν οι στόχοι του για τη μείωση του ελλείμματος.

Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου