Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών στο αποψινό Eurogroup




Δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της Ελλάδας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στο αποψινό συμβούλιο Eurogroup. Αγκάθι παραμένει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών στο αποψινό Eurogroup

Με τη διαπίστωση ότι υπήρξαν κάποια βήματα προόδου αλλά και με σημαντικά ζητήματα να παραμένουν σε εκκρεμότητα σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας, ολοκληρώθηκε η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε απόψε στις Βρυξέλλες.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης δεν έγιναν δηλώσεις, ούτε εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η μορφή που θα λάβει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα με τη λεγόμενη "πρωτοβουλία της Βιέννης" - δηλαδή, την εθελοντική διακράτηση των ομολόγων και ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα όταν λήξουν - να κερδίζει έδαφος.

Κατά τη σχετική συζήτηση διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ζητούμενο παραμένει να βρεθεί ένας συμβιβασμός που δεν θα ερμηνευθεί από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ως πιστωτικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στο Λουξεμβούργο θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να αποσυνδεθεί, εφόσον καμφθούν οι επιφυλάξεις από το ΔΝΤ, η απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης των δανείων από τη συνολική απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης που θα μπορούσε να ληφθεί στο Ecofin της 12ης Ιουλίου.

Μια κατ' αρχήν απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης μπορεί να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα στο Εurogroup και να υπάρξει μια σχετική δήλωση εγγύησης από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με δέσμευση για νέο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εκταμίευση της 5ης δόσης τοποθετείται για τα μέσα Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούμενο στη σύνοδο ήταν και η επιτάχυνση των διαδικασιών στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να απελευθερωθεί η οικονομική βοήθεια, καθώς αν δεν γίνει αυτό, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις των αγορών και σε άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου