Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Το μεγάλο χρέος των “μεγάλων μυαλών”

05.06.2011ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΕΙΔΑΚΙΣ


Πολύ ωραίο και επίκαιρο είναι το κείμενο που υπέγραψαν οι 32 ηγετικές προσωπικότητες του πνευματικού, καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού κόσμου,  αυτή την κρίσιμη για την πατρίδα μας, ώρα.
Είναι μάλιστα πολύ ισορροπημένο, με ευπρεπή (όπως αρμόζει σε πνευματικούς ανθρώπους, σε ποιητές και μουσικούς και ζωγράφους) διατύπωση της εύλογης  οργής και εκείνων και όλων σχεδόν των άλλων Ελλήνων. Κάπως καθυστερημένο βέβαια αλλά… κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Οι διαπιστώσεις τους –εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα- είναι σχεδόν αυτονόητες καθώς και η έκκλησή τους προς όλους τους πολιτικούς να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες, για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα και τις θυσίες που απαιτούνται από όλους.  Λίγοι είναι, πιστεύω,  όσοι θα αρνούνταν να συνυπογράψουν.
Για να μη δοθεί λοιπόν η εσφαλμένη εντύπωση ότι όλοι οι άλλοι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας μας (οι πέραν δηλαδή των 32) διαφωνούν με όσα εκείνοι διακηρύσσουν ή  ότι  αδιαφορούν ή ακόμη και ότι τα ανέχονται, (σαν στωικά υποζύγια) αλλά ακόμη και για να μη νομισθεί ότι η πνευματική, ακαδημαϊκή, καλλιτεχνική κτλ. ηγεσία της Ελλάδος συμποσούται στον καθόλου ευκαταφρόνητο αλλά ούτε και ιδιαιτέρως κολακευτικό για τη χώρα μας αριθμό των 32, καλό θα είναι, όσοι είχαν την ευγενή αυτή πρωτοβουλία, να καλέσουν  και όσους άλλους βούλονται, να το υπογράψουν και εκείνοι. Υπάρχει η μεθοδολογία για να το κάνουν.
Γιατί πράγματι λείπουν πολλά ονόματα που θα έδιναν ακόμη μεγαλύτερο βάρος σε μια τέτοια Διακήρυξη, χωρίς καθόλου να υποτιμάται η να παραγνωρίζεται το κύρος των πρωτοπόρων.
Πέρα από τις ορθές διαπιστώσεις, τις εύστοχες καταγγελίες και προτροπές που περιέχονται στο εν λόγω  κείμενο,   κάτι περισσότερο αναμένεται από την πνευματική (κτλ) ηγεσία μας: να «τολμήσει» δηλαδή να επεξεργασθεί και να διατυπώσει μια συγκεκριμένη, τετράγωνη (όχι στρογγυλή, ούτε οβάλ)  πρόταση προς τους πολιτικούς και προς όσους άλλους χρειάζεται να συμπράξουν για την εφαρμογή της, ώστε  να βγει η χώρα από την Κρίση.
Και επίσης και ίσως κυρίως, να ζητήσει η πνευματική μας ηγεσία –με όλο της το κύρος- από όσους θα μπορούσαν να  εμποδίσουν την υλοποίηση της πρότασής τους (συνδικάτα, κάθε είδους αντιδραστικούς  προβοκάτορες, συντεχνίες κτλ), να μην το κάνουν.
Τα «Μεγάλα μυαλά»  έχουν και Μεγάλο χρέος να κάνουν Μεγάλες και σοφές προτάσεις. Και να  στηρίξουν την εφαρμογή τους, μέχρι τέλους. Μην τα περιμένουμε και… όλα από τον κ. Παπακωνσταντίνου ή ακόμη και από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου! Έλεος!!

STATESMEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου