Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Wikileak: Τουρκία προς ΗΠΑ «Μη δίνετε βάση στις ελληνικές διαμαρτυρίες»

Εκτύπωση E-mail
<>
15-05-2011
Σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 9/9/2009 της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα περιγράφονται τα βασικά σημεία των συζητήσεων που είχε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Tina Kaidanow με Τούρκους αξιωματούχους. Σε συζήτησή της με τον Τούρκο βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Haydar Berk αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Ο Berk είναι αισιόδοξος αναφορικά με το πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ότι αυτές επεκτείνονται πέραν του μονότονου μοτίβου των θέσεων των δύο χωρών αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα. Ο Berk ανέφερε πως  οι Έλληνες πρότειναν σχέδιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης πέντε σημείων και ότι σε επιστολή που απέστειλε στα μέσα Αυγούστου (2009) αποδεχόταν τα 4 από αυτά ενώ αντιπρότεινε επιπρόσθετα άλλα πέντε. Η Τουρκία ήταν μάλιστα να εξετάσει το θέμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων πέραν των έξι ν.μ. σε συγκεκριμένες περιοχές ενώ σε άλλες περιοχές όχι».
Η Kaidanow ανέφερε στον Τούρκο αξιωματούχο τις ελληνικές ανησυχίες από τις συνεχιζόμενες τουρκικές υπερ-πτήσεις πάνω από κατοικημένα  ελληνικά νησιά σε συνδυασμό με παρενόχληση ελληνικού αεροσκάφους πολιτικών αερογραμμών στις 31 Αυγούστου.
Ο Berk ανταπάντησε πως η αμερικανική πλευρά δεν πρέπει να δίνει βάση στις ελληνικές καταγγελίες περί υπερ-πτήσεων ενώ όπως είπε, ουδέποτε τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν ελληνικό αεροσκάφος αερογραμμών. Ο ίδιος πρόσθεσε πως εκτός των πέντε σημείων ΜΟΕ που πρότεινε στην ελληνική πλευρά, πρότεινε ακόμη ένα σχέδιο ενός «κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο» (!)Aegean Code of Conduct στον οποίο περιλαμβάνονται και πτήσεις «άοπλων» μαχητικών.
Ο ίδιος όμως πρόσθεσε πως ενδεχομένως η ελληνική πλευρά θα είναι απασχολημένη με τις επερχόμενες εκλογές και λέγοντας επειδή το ΠΑΣΟΚ προηγείται στις δημοσκοπήσεις είπε πως το συγκεκριμένο κόμμα δεν είναι «ξένο» προς την Τουρκία και πως η Τουρκία θεωρεί τον  Γιώργο Παπανδρέου ένα καλό συνέταιρο (.He commented that that Turkey is "not a stranger" to PASOK and considers Papandreou a good partner).


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου