Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Μνημόνιο ΙΙ ή στάση πληρωμών

 
Μνημόνιο ΙΙ ή στάση πληρωμών
Η τρόικα πιέζει για απολύσεις στο Δημόσιο και αποκρατικοποιήσεις

Ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για απολύσεις στο Δημόσιο και αποκρατικοποιήσεις ασκεί η τρόικα, προκειμένου η Ευρωζώνη να εγκρίνει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Το Μνημόνιο Ι ουσιαστικά έχει τελειώσει, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκ του καταστατικού του, δεν μπορεί να εγκρίνει την καταβολή της 5ης δόσης, τον ερχόμενο Ιούνιο, αφού η χώρα μας δεν είναι σε θέση να βγει στις αγορές το 2012. Ετσι, ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η στάση πληρωμών είναι να συμφωνηθεί ένα Μνημόνιο ΙΙ έως τον Ιούνιο.


Σε ιδιότυπη διεθνή απομόνωση η ελληνική πολιτική ηγεσία
H κ. Αγκελα Μέρκελ συναντά πολύ μεγάλη αντίδραση στο εσωτερικό της χώρας της, σε οποιαδήποτε σκέψη για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. Γενικώς, οτιδήποτε ελληνικό θεωρείται και... δηλητηριώδες. Γι' αυτό και η ελληνική πολιτική ηγεσία «ζει» σε μια ιδιότυπη απομόνωση. Ευρωπαίοι πολιτικοί αποφεύγουν να βγαίνουν στο ίδιο «κάδρο» με Ελληνες συναδέλφους τους. Επίσης, χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, φροντίζουν κάθε φορά να διευκρινίζουν ότι η περίπτωσή τους δεν έχει σχέση με την... ελληνική.

Αδιέξοδα Παπανδρέου και δίλημμα Σαμαρά για τη συναίνεση
Σε πολλαπλά αδιέξοδα έχει οδηγηθεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος αντιμετωπίζει και από τα ίδια του τα στελέχη την κριτική της Ε.Ε. πως η κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε μεταρρυθμιστική δυναμική το τελευταίο τρίμηνο. Επίσης, οι έριδες μεταξύ των υπουργών του παραμένουν ισχυρές, ενώ το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο έχει αρχίσει να αναπτύσσεται «δελφινολογία», που επίσης δρα παραλυτικά. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς άνοιξε μια νέα σελίδα, με την παρουσίαση του οικονομικού της προγράμματος «Ζάππειο ΙΙ», αλλά βρίσκεται σε δίλημμα για τη συναίνεση.


Kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου