Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Άρον άρον αποχωρεί από την Ελλάδα το Norges Bank Invesment Management – Ξεπουλάει ομόλογα και τράπεζες….

20/05/11
 
Άρον άρον ξεπουλάει ελληνικές θέσεις σε ομόλογα και σε μετοχές το μεγαλύτερο Νορβηγικό fund το Norges Bank Invesment Management που αποτελούσε από τους  ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα.
Ήδη έχει κλείσει το τελευταίο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής του θέσης στην Ελλάδα.
Το Norges Bank Investment Management  αποτελεί το εθνικό Ταμείο της Νορβηγίας και εποπτεύεται από την Κεντρική τράπεζα και το Νορβηγικό δημόσιο.
Εν τω μεταξύ και η Νορβηγία διέκοψε επιχορηγήσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι πιεσμένη οικονομικά και η  οποία δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να λάβει το συγκεκριμένο ποσό.
Να σημειωθεί ότι η εν επιχορήγηση απευθυνόταν σε περιβαλλοντικά έργα και έργα υγείας.
Η Norges Bank διαχειρίζεται συνολικά 360 δις ευρώ με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ενώ στοχεύει όπως έχει προβλέψει το Ταμείο να ελέγχει 750 δις ευρώ ή 6 τρις ευρώ νορβηγικές Κορώνες.
Σημειώνεται ότι το 60% των επενδύσεων του ταμείου είναι σε μετοχές και το 40% σε ομόλογα ενώ εσχάτως τοποθετείτε και σε ακίνητα.
Με βάση ορισμένες πηγές που παρακολουθούν πολύ στενά τις δραστηριότητες της Norges Bank η συνολική έκθεση του Ταμείου στα ελληνικά ομόλογα είχε φθάσει κάποια στιγμή έως το 1 δις  ευρώ και αποτελείτο από βραχυχρόνια σχετικά ομόλογα.
Επίσης είχε  αποκτήσει θέση και σε τραπεζικές μετοχές αλλά και άλλες εταιρίες του 20σάρη.
Το fund Norges Bank Invesment Management ωστόσο έχει λάβει την απόφαση πλήρους αποχώρησης από την Ελλάδα καθώς οι Νορβηγοί πλέον ανησυχούν για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Στο παρελθόν οι Νορβηγοί ενδιαφέρονταν για ακίνητα του ελληνικού δημοσίου αλλά δεν είναι σαφές αν το ενδιαφέρον παραμένει.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου