31 Μαΐου, 2011

Μάλιστα το μέγεθος της δαπάνης αυτής ισοδυναμεί με το 20% των δημοσίων δαπανών για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται από την έκθεση, το 50% και πλέον των μαθητών, σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, πραγματοποιούν ιδιαίτερα μαθήματα. Η συμπληρωματική εκπαίδευση είναι επίσης διαδεδομένη στην Ισπανία ( 450 εκατ. ευρώ), την Ιταλία ( 420 εκατ. ευρώ ) και την Κύπρο (111 εκατ. ευρώ).
Κατά πολύ λιγότερο δημοφιλής φαίνεται πως είναι στα βόρεια κράτη μέλη, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, όπου τα σχολεία ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις εκπαιδευτικές προσδοκίες. Πάντως η κλίμακα της συμπληρωματικής διδασκαλίας αυξήθηκε στη Γαλλία (€ 2,2 δισ. ευρώ ανά έτος και αυξάνεται κατά περίπου 10% ετησίως), τη Γερμανία (έως 1,5 δις. ευρώ ), και την Αυστρία (126 εκατ. ευρώ). Υπάρχουν επίσης ενδείξεις για σημαντικές αυξήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών των εκπαιδευτικών θεωρείται βασικός παράγοντας για την οδήγηση της επέκτασης των ιδιωτικών μάθημα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι ανάγκες για ιδιωτικά μαθήματα και φροντιστήρια, προέκυψαν, σύμφωνα με την έκθεση, λόγω των πιέσεων που ασκούνται στους μαθητές για υψηλές επιδόσεις στη διάρκεια των εξετάσεων αλλά ακόμη και λόγω «κοινωνικού ανταγωνισμού» κι επισημαίνεται ότι τα ιδιαίτερα μαθήματα αντικατοπτρίζουν αλλά και επιδεινώνουν τις κοινωνικές ανισότητες.
Οι περικοπές στις δαπάνες για την Παιδεία καταλήγει η έκθεση μειώνουν το βαθμό στον οποίο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να παράσχουν την υποστήριξη μάθησης μέσα στο σχολείο. Επισημαίνει επίσης ότι τα ιδιαίτερα μαθήματα και τα φροντιστήρια περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών με τρόπο που μπορεί να είναι ψυχολογικά αλλά κι εκπαιδευτικά ανεπιθύμητος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου