Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος



   Την πρόθεση της κυβέρνησης, για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, «με το οποίο θα επιχειρήσουμε να φέρουμε το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ το 2015» εξέφρασε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Ο κος Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε πως ο στόχος αυτός, «δεν έχει να κάνει με γενικό πωλητήριο, αλλά με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που μέχρι σήμερα καταπατείται και καταστρέφεται και με μια πολιτική που δεν θυμίζει σε τίποτα την ακινησία που ξέραμε τόσα χρόνια».

    Επικριθείς από την Αριστερά για την νέα εγγυοδοσία ύψους 30 δισ προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κος Παπακωνσταντίνου τόνισε πως «δεν δίνουμε χρήματα, αλλά εγγυήσεις για τη δυνατότητα των τραπεζών να λάβουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές και να μπορέσει αυτή η δειλή ανάπτυξη που παρατηρείται, να μετατραπεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε πραγματική ανάκαμψη από το 2012».

    «Οι ελληνικές τράπεζες, έχουν προσφέρει, αλλά έχουν κάνει και λάθη και δεν στήριξαν όπως έπρεπε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Όμως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έκανε τα εγκλήματα άλλων χωρών, δεν επένδυσε σε τοξικά ομόλογα, δεν αναγκάστηκε το κράτος να το σώσει απ’ την καταστροφή. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν βρίσκει ανοιχτές τις αγορές ανοιχτές, εξαιτίας του Δημοσίου. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να το στηρίξει, για να μπορέσει να στηρίξει κι αυτό την ελληνική οικονομία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

    'Ελεγχοι από την τρόϊκα

    Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, αποτελεί το αντικείμενο των συναντήσεων που έχει από σήμερα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας με παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και άλλων δημόσιων φορέων.

    Τα στελέχη της τρόικας, ενημερώνονται, παράλληλα, από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ που θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, καθώς και για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα σχέδια για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ μέσω αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

    Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων, θα φτάσουν στην Ελλάδα και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα αναλάβουν να συντάξουν την τελική αναφορά, προκειμένου να εκταμιευθεί και η 5η δόση του δανείου, και στις 26 Απριλίου, η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» υπογράμμισε ότι "υποστηρίζουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της" και τόνισε πως είναι αναγκαία μία πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να βγει η Ευρώπη από την κρίση χρέους των ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου