Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Το μοντέλο ΠΑΣΟΚ τελειώνει ...



 


Η H νευρικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην καρδιά του πολιτικού, μιντιακού και επιχειρηματικού μας συστήματος είναι ερμηνεύσιμη, γι αυτό και ας μην απορούμε με τα σενάρια για τον δήθεν μονόδρομο οικουμενικών κυβερνήσεων. Αυτές είναι οι προφάσεις, που προβάλλουν όλοι όσοι θέλουν να κόψουν και να ράψουν το παιχνίδι στα μέτρα τους και επειδή ο σχεδιασμός δεν τους βγαίνει, προσπαθούν να αγοράσουν χρόνο.



Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στο παρασκήνιο είναι...μία μείζων αλλαγή στον τραπεζικό και τον μιντιακό χάρτη. ΔΝΤ, και Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έχουν πατήσει πόδι τόσο στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος όσο και στην περιφέρεια των ΜΜ"Ε" προετοιμάζοντας αθόρυβα μία βίαιη αναδιάταξη της αγοράς.

Τα παιχνίδια με την διαχείριση του δημόσιου χρήματος παίρνουν τέλος. Η ρευστότητα που δίνει ο Τρισέ για να κρατήσει ζωντανό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι εγγυήσεις που παρέχει το κράτος με τα 30 δις απαγορεύεται αυτή την φορά να χρησιμοποιηθούν για να κρατηθούν στην ζωή, χρεωμένες επιχειρήσεις. Η έρευνα του ΔΝΤ έδειξε ότι κατά την διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας οι ελληνικές τράπεζες -όχι όλες φυσικά- δάνειζαν ΜΜ"Ε" παραβιάζοντας έναν βασικό κανόνα. Δεν εξασφάλιζαν εμπράγματα δάνεια πάνω σε αυτές, λ.χ. υποθήκες επί των περιουσιακών τους στοιχείων.

Τώρα λοιπόν που έσφιξαν τα γάλατα... το ΔΝΤ απαγορεύει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνει ό,τι και στα χρόνια της παντοδυναμίας της. Να πάρει δηλαδή το χρήμα του φορολογούμενου πολίτη και να το διαθέσει στους κλυδωνιζόμενους υποστηρικτές της.

Αυτή η εξέλιξη θα έχει όμως μία βασική συνέπεια. Αργά η γρήγορα ο μιντιακός χάρτης, όπως τον ξέραμε, θα συρρικνωθεί με υποχρεωτικές συγχωνεύσεις που μαγειρεύονται τώρα στο παρασκήνιο. Η αγορά θα μικρύνει πολύ. Και επειδή αυτό το ξέρουν οι πρωταγωνιστές προσπαθούν να καθυστερήσουν τον χρόνο με παλαιές δοκιμασμένες συνταγές, όπως η εμμονή στα αδιέξοδα οικουμενικά σχήματα.

Εκτός όμως από την αναδιάρθρωση του μιντιακού χάρτη, από το φθινόπωρο και μετά θα έχουμε εξελίξεις και στις τράπεζες, οι οποίες θα υποχρεωθούν από τον Ιούνιο που αρχίζει η εφαρμογή του πακέτου των 30 δις να υποβάλλουν υποχρεωτικά σε μηνιαία βάση Εκθέσεις ρευστότητας στην ΕΚΤ για να παίρνουν τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου σε δόσεις. Ουσιαστικώς η ΕΚΤ θα λειτουργήσει ως τρόικα πάνω από το κεφάλι τους για να επιστρέψουν την ρευστότητα που τους έδωσε και αν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να συγχωνευτούν με ξένους παίκτες!

Όπως αντιλαμβάνεσθε το ξήλωμα του πουλόβερ έχει αρχίσει, γι αυτό και ο... ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα. Τι θα συμβεί, άγνωστο. Το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας με το σφιχταγκάλιασμα κράτους-τραπεζών -καναλιών, το μοντέλο ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως τελειώνει πάντως.

Mανώλης Κοττάκης
Πηγή:  Λόγια-Σταράτα  logia-starata.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου