Μεσοπρόθεσμα: Μεγάλες μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011
Οι βουλευτές που μετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκαν εν όψει της ανακοίνωσης του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδίου 2012 - 2015. |
Περισσότερο επώδυνα μέτρα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς το ύψος του διευρύνεται από 22 σε 23 δισ. ευρώ, για την τετραετία 2012-15, το οποίο θα υλοποιηθεί σε περιβάλλον αβεβαιότητας που δημιουργεί η ύφεση ή οι προβλεπόμενοι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Με το συνυπολογισμό και των διορθωτικών έκτακτων μέτρων, για την κάλυψη της υστέρησης των εσόδων του φετινού προϋπολογισμού, που θα ανακοινωθούν συντόμως, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, η προσαρμογή μέχρι 2015, θα διαμορφωθεί στα 25 δισ. ευρώ, πέραν των αρχικών μέτρων που έχει επιβάλει το «Μνημόνιο».
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημέρωσε χθες τους βουλευτές που μετέχουν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της ανακοίνωσης του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδίου 2012 - 2015, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαΐου με τη μορφή πολυνομοσχεδίου και θα ψηφισθεί τον Ιούνιο.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση μισθών και συντάξεων και σε οριζόντιες περικοπές, ότι «τα μέτρα που θα περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο, δεν θα προκαλούν φόβο και πανικό, αλλά θα δίνουν μια νέα δυναμική στη χώρα».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως αύριο να ανακοινωθούν οι βασικοί άξονες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά χωρίς συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να μην οξυνθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Η κατανομή
Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε μείωση μισθών και συντάξεων και σε οριζόντιες περικοπές». |
Το κονδύλι τις μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής που απαιτεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Από τα 23 δισ. ευρώ, τα 14 δισ. ευρώ αφορούν στις δαπάνες και η εξοικονόμηση που προβλέπει το πρόγραμμα, μόνο από τους μισθούς φτάνει σε 4,6 δισ. ευρώ ή στο 1/3 της συνολικής εξοικονόμησης.
Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που έχουν ήδη προσυμφωνηθεί με την «τρόικα» και θα ανακοινωθούν επισήμως μέχρι και την Παρασκευή το αργότερο, είναι:
1. Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων διορθωτικών ενεργειών για το μέγεθος της απασχόλησης, δηλαδή εφαρμογή της αναλογίας προσλήψεων αποχωρήσεων 1 προς 5 ή και μεγαλύτερης. Η εφαρμογή των αλλαγών θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου 2011 και θα αποδώσουν περίπου 4,6 δισ. ευρώ, στην προσεχή τετραετία, που σημαίνει μείωση της δαπάνης για μισθούς κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ το χρόνο, μέσω των μειώσεων επιδομάτων κυρίως των υψηλόμισθων υπαλλήλων.
2. Η αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την περικοπή τους από τους «υψηλόμισθους». Στόχος είναι η μείωση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας, τα οποία η τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ τα προσδιορίζει σε ετήσιο εισόδημα 6.897 ευρώ ανά άτομο και σε 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα τέκνα. Επίσης εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα εφαρμοστούν σε όλα τα κοινωνικά επιδόματα. Από τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων μπορεί να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% - 2% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 - 4,6 δισ. ευρώ.
3. Η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται περίπου για περίπου 950 απαλλαγές, που θα αποδώσουν στα δημόσια ταμεία περίπου από 4,6 έως και 9 δισ. ευρώ.
4. Η ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης το 2011, με την πλήρη υλοποίηση των προβλεπόμενων εξοικονομήσεων. Πρόκειται για τη συρρίκνωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο 10% του συνόλου και νέες συγχωνεύσεις Ταμείων.
5. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Η λειτουργική αξιολόγηση η οποία θα αποτελέσει πηγή πληροφόρησης για αυτή την πτυχή του σχεδίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αφορούν κυρίως στις γενικευμένες μετατάξεις προσωπικού.
6. Η φορολογική μεταρρύθμιση για την απλούστευση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της φορολογικής διοίκησης. Η σχετική νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2011.
7. Το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων του δημόσιου τομέα από το δεύτερο τρίμηνο του 2011, όπως για παράδειγμα των λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού, που «έχουν ξεπεράσει τον αρχικό τους σκοπό».
8. Η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ. Το νομοσχέδιο ήδη ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου, αλλά η τρόικα θέλει και αποτελέσματα. Τον Απρίλιο θα αξιολογηθεί η πρώτη φάση εφαρμογής του και θα αποφασίσει αν χρειάζεται συμπλήρωμα. Από τις αλλαγές στην προσεχή τετραετία θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 1% του ΑΕΠ ήτοι 2,3 δισ. ευρώ.
9. Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ιδίως μέσω της συγκράτησης των δαπανών για προμήθειες. Η εφαρμογή του σχεδίου θα αρχίσει με τον προϋπολογισμό του 2012, «χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο της εθνικής άμυνας».
10. Η ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών, με το διορισμό οικονομικών επιθεωρητών.
Σε θετική τροχιά η οικονομία το 2012
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012, ενώ, αναφερόμενος στους στόχους του προγράμματος 2012-2015, σημείωσε ότι είναι η μείωση των δαπανών κατά 14 δισ. ευρώ και η αύξηση των εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ.
Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τις αστοχίες του προϋπολογισμού του 2011, υποστήριξε ότι «το έλλειμμα του 2011 είναι ακριβώς όπως το είχε υπολογίσει η κυβέρνηση στο τρίμηνο, ενώ η υστέρηση εσόδων (1,4 δισ.) οφείλεται στο γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 η ύφεση ήταν βαθύτερη, στο -6,6%.
Επεσήμανε επίσης, ότι η Ελλάδα στην έκδοση των εντόκων γραμματίων συγκέντρωσε προσφορές, πήρε τρεις φορές παραπάνω από ό,τι ζητήσαμε με επιτόκιο 4,8% και παρατήρησε ότι η Πορτογαλία πριν από λίγες μέρες δανείσθηκε με επιτόκιο υψηλότερο, 5,1%.
Παράλληλα, διέψευσε για μία ακόμα φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και είπε πως κάθε χρόνο θα υπάρχουν μέτρα για μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στο στενό δημόσιο τομέα και εν συνεχεία θα επεκταθεί στις ΔΕΚΟ. Επίσης, για μια ακόμη φορά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί προς το αυστηρότερο η αναλογία 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις).
Σε αντίθεση με τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, η συνεδρίαση χθες ήταν ήρεμη, με τους βουλευτές να επισημαίνουν ότι κανείς δεν έχει διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση ή να προκαλέσει δυσκολίες. Πάντως ετέθη ζήτημα απόδοσης των φοροεισπραχτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών.
Μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια
Mετά το Πάσχα θα κατατεθεί το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, με τα «φρουτάκια» να λειτουργούν αρχικά από το δίκτυο καταστημάτων του ΟΠΑΠ, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οπως είπε ο ίδιος το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αφού θα έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι αποκλείονται κατ' αρχήν οι μεικτοί χώροι εγκατάστασης των παιγνίων, με τα μηχανήματα να λειτουργούν κατ' αρχήν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ στη συνέχεια θα εξετασθεί αν θα δοθούν άλλες άδειες και πού.
Σε ό,τι αφορά τα καφενεία είπε ότι εκεί θα μπορούν να λειτουργήσουν μηχανήματα με «τεχνικά» παίγνια, δηλαδή θα αποκλείεται το παίγνιο με χρήματα.
Αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι θα προκηρυχθούν από 4 έως 10 άδειες για τη διενέργεια τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα, των οποίων ο αριθμός δεν θα υπερβαίνει τις 30.000. Ο ΟΠΑΠ θα είχε δικαίωμα προαίρεσης προκειμένου να αποκτήσει ένα μεγάλο μέρος των μηχανημάτων, ωστόσο τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να τα διεκδικήσουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές οι οποίοι διατηρούν ανώνυμη εταιρεία με κατατεθειμένο κεφάλαιο τουλάχιστον 400.000 ευρώ με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
Οπως διαφαίνεται, μέχρι στιγμή του τουλάχιστον, το υπουργείο Οικονομικών δεν προωθεί αλλαγές που αφορούν το Online κομμάτι της αγοράς όπου, με βάση το νομοσχέδιο, θα δοθούν από 15 έως 50 άδειες.
Πηγή: Naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου