Οχι Σαμαρά και στον Ρομπάϊ για την αναδιάρθρωση - και…ρουκέτα Κυριάκου για συνεργασια με το ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και στην 17λεπτη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τον οποίο συμφώνησαν.
«Και μόνο η κουβέντα περί αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους είναι επιβλαβής» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ρομπάι και συνέχισε στην ίδια γραμμή: «Είναι λάθος ακόμη και να συζητάμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».
Ο κ. Σαμαράς επιμένει να επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης και υπεραμύνεται της άποψης, ότι υπάρχει διέξοδος και λύση αλλά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Ελλάδας με περισσότερη ανάπτυξη και υπευθυνότητα.
«Η αλλαγή πολιτικής δεν σημαίνει ήττα, ήττα να επιμένεις στο ίδιο λάθος» τόνισε χαρακτηριστικά, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση για αλλαγή πορείας.
Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στο ρόλο της Ευρώπης επισημαίνοντας: «Χρειάζεται και η Ευρώπη να δείξει περισσότερο ρεαλισμό και περισσότερη αλληλεγγύη σε χώρες όπως η Ελλάδα».
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Ρομπάι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, παρουσίασε τις προτάσεις του για μέτρα μηδενικού δημοσιονομικού κόστους.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το μεταναστευτικό, όπου ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του από την τοποθέτηση του κ. Ρόμπαι για το ζήτημα. Παράλληλα ζήτησε από την ΕΕ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα, ως σύνορό της Ευρώπης, θα αντιμετωπίσει πιθανότατα τεράστια προβλήματα λόγω της σημερινής εκρηκτικής, όπως είπε, κατάστασης στη Β. Αφρική.
Αλλαγή των όρων του μνημονίου
Η Ν.Δ. επιμένει στην αλλαγή των όρων του μνημονίου και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης επανέλαβε: «Εμείς πιστεύουμε στη δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Το έχουμε πει, το έχουμε διακηρύξει και είναι πάγια θέση μας».
Για τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα, η δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να κάνει η χώρα μας, είναι μονόδρομος. «Εμείς, όμως, θεωρούμε ότι, με τον τρόπο που γίνεται, είναι λάθος. Εμείς θεωρούμε ότι η χώρα πρέπει να έχει δημοσιονομική προσαρμογή. Θέσαμε, μάλιστα, ως στόχο από πέρυσι -από τον Ιούλιο- πολύ πιο φιλόδοξα ποσοτικά στοιχεία για ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς» σημείωσε σε ερώτηση δημοσιογράφων.
Η ρουκέτα Κυριάκου
Νέο γύρο, έντονης εσωκομματικής συζήτησης, προκάλεσε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. η παρέμβαση του τομεάρχη Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Ο βουλευτής της Ν.Δ. με την κίνησή του να ταχθεί υπέρ μιας συμφωνίας ΝΔ-ΠαΣοΚ σε ορισμένα θέματα, έστω και «δια της πλαγίας οδού», όπως είπε χαρακτηριστικά, πυροδότησε ποικίλα σχόλια.
Σε μια χρονική στιγμή, που η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. εμφανίζεται κάθετα αρνητική στην προοπτική έστω και συνεννόησης σε αυτονόητα σημεία με την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης, αναγνώρισε (Ρ/Σ Real fm), ότι θα ήταν καλό να επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.
Πως θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τον «γαλάζιο» βουλευτή, με τον οποίο συμφωνούν αρκετοί συνάδελφοί του, αυτό μπορεί να γίνει σε ορισμένα θέματα. Μάλιστα στην επιχειρηματολογία του, αναφέρει ότι το ΠαΣοΚ έχει πλησιάσει πιο κοντά στις θέσεις της ΝΔ, όπως για παράδειγμα, στην ανάγκη να υπάρχει μία ουσιαστική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Για να αποφύγει την κριτική, ότι στέκεται έναντι της ηγεσίας της Ν.Δ., έσπευσε να τονίσει πως «για να υπάρξει αυτή η σύγκλιση, πρέπει να υπάρξει μία παραδοχή από την κυβέρνηση, ότι αυτή η πολιτική δεν βγαίνει».
Όμως, αναφερόμενος στα χαμηλά ποσοστά των κομμάτων και στο ενδεχόμενο σε εκλογές να μην επιτευχθεί αυτοδυναμία, υπογράμμισε ότι τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να βρουν μία λύση συνεργασίας.
Στη συνέχεια, έριξε το καρφί του προς την ηγετική ομάδα, η οποία βάλλεται εσωκομματικά για προβληματική στρατηγική, λέγοντας: «...εμείς πρέπει να επιταχύνουμε τους δικούς μας ρυθμούς αναδιοργάνωσης του κόμματος και κυρίως συγκρότησης ενός πειστικού πολιτικού λόγου, ο οποίος πια θα είναι πολύ συγκεκριμένος και δεν θα κινείται στη σφαίρα των γενικών απόψεων».
Το ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου