Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

"Το πεπρωμένο της Ιαπωνίας στα χέρια του Θεού"



   Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγένκο, ενώ ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, εκτίμησε ότι το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον "στα χέρια του Θεού". "Πολύ σοβαρή" χαρακτηρίζει την κατάσταση ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.

    Η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και στα οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph.

    Τη θλίψη και την ανησυχία του, εξέφρασε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ακιχίτο. «Η καταστροφή αυτή δεν έχει προηγούμενο» τόνισε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Στο μεταξύ, οι ιαπωνικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

    Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα 4 αποτελεί πλέον την πηγή "της κύριας ανησυχίας" στην Ιαπωνία, με την ύπαρξη κινδύνου έκλυσης ραδιενεργού υλικού "απ΄ευθείας στην ατμόσφαιρα", σύμφωνα με την Γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN).

    Σε 4.314 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, σε 8.606 των αγνοουμένων και σε 2.282 των τραυματιών, σύμφωνα με νέο προσωρινό επίσημο απολογισμό της αστυνομίας της Ιαπωνίας.

    Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στην Ιαπωνία, ενώ η Γερμανία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τόκιο. Παράλληλα, και η Κροατία αποφάσισε να μετακινήσει προσωρινά στην Οσάκα το προσωπικό της πρεσβείας της.

   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου