Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Τροπολογία για την εξαίρεση από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα φυσικών προσώπων, που έχουν κατασχεθεί λόγω πρωτοφειλής ή τριτεγγύησης, από 10 βουλευτές της Ν.Δ. Συνυπογράφει και ο Ιορδάνης Τζαμτζής


ENFIA1
Την εξαίρεση από την καταβολή Ενιαίου Φόρου Ακινήτου ( ΕΝΦΙΑ) ακίνητα ιδιοκτησίας φυσικών προσώπων τα οποία έχουν κατασχεθεί λόγω πρωτοφειλής ή τριτεγγύησης των ιδιοκτητών στο πλαίσιο επιχειρηματικών-εμπορικών συναλλαγών και από τα οποία δεν προκύπτει κανένα όφελος (ενοίκιο η ιδιοκατοίκηση), εισάγουν με τροπολογία τους στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων («Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων»), δέκα βουλευτές της ΝΔ,  οι βουλευτές,  Ηλείας κ. Γιώργος Κοντογιάννης, Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, Β΄ Θεσσαλονίκης  κ. Σάββας Αναστασιάδης, Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας,  Τρικάλων κ. Μιχαήλ Ταμήλος, Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Γρεβενών κ. Τιμολέων Κοψαχείλης, Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, .
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία υπάρχει μία κατηγορία ακινήτων επί των οποίων αδίκως επιβάλλεται ΕΝΦΙΑ. Η κατηγορία αυτή αφορά σε ακίνητα (μονοκατοικίες, διαμερίσματα, οικόπεδα) ιδιοκτησίας φυσικών προσώπων τα οποία έχουν κατασχεθεί λόγω πρωτοφειλής ή τριτεγγύησης των ιδιοκτητών στο πλαίσιο επιχειρηματικών-εμπορικών συναλλαγών και από τα οποία δεν προκύπτει κανένα όφελος (ενοίκιο η ιδιοκατοίκηση).
Επιπλέον για τα ακίνητα αυτά είτε πρόκειται να εκδοθούν προγράμματα πλειστηριασμών είτε ήδη έχουν γίνει πλειστηριασμοί οι οποίοι ήσαν άγονοι ή ακυρώθηκαν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το παραπάνω πλαίσιο, εξαιρούνται τα κατασχεμένα από το δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα-λόγω στεγαστικών δανείων-ακίνητα. Τονίζεται ιδιαιτέρως, ότι λόγω της δραματικής μείωσης των εμπορικών αξιών έναντι των αντικειμενικών, δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και ως εκ τούτου οι πλειστηριασμοί, ως επί το πλείστον, κηρύσσονται άγονοι. Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή θα εξακολουθήσει να υφίσταται όσο παραμένει η κρίση.
Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι:
-​Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών έχουν ήδη ουσιαστικώς απολέσει την κυριότητα και την επικαρπία τους,
-​Επίσης οι ως άνω ιδιοκτήτες ευρίσκονται σε σαφώς δυσμενέστερη θέση, συγκριτικά με τούς ιδιοκτήτες άλλων κατηγοριών, για τους οποίους προβλέπεται ορθώς, με τη τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για τούς ιδιοκτήτες δεσμευμένων καθώς και εκείνους με μηδενικό η χαμηλό εισόδημα. Οι μεν πρώτοι τουλάχιστον θα αποζημιωθούν ενώ οι υπόλοιποι θα διατηρήσουν την ιδιοκτησία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από συμβολαιογράφους, ο αριθμός των παραπάνω ακινήτων είναι σημαντικά υποπολλαπλάσιος αυτού που αφορά στα ακίνητα των οποίων η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνεται στην προς κατάθεση σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ως εκ τούτου είναι βέβαιο ότι η αντίστοιχη δημοσιονομική επιβάρυνση θα είναι συγκριτικά πολύ μικρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου