Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Να αποζημιωθούν οι αγρότες από το βακτήριο που ξεραίνει τα ακτινίδια»
Σκύδρα  19-5-2014


«Να αποζημιωθούν οι αγρότες από το βακτήριο που ξεραίνει τα ακτινίδια» ζητούν  6 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, με ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο.
Οι Βουλευτές όπου στους Νομούς τους παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο αυτού που βακτηριδίου που καταστρέφει τη καλλιέργεια του ακτινιδίου προτείνουν στον αρμόδιο Υπουργό να εφαρμοστεί πρόγραμμα για την ενίσχυση των αγροτών για την εκρίζωση της καλλιέργειας του ακτινιδίου αναφέροντας τα εξής:
Κύριε Υπουργέ,
  Βακτήριο το οποίο καταστρέφει τα ακτινίδια, παρουσιάστηκε σε περιοχή του Νομού Πέλλας.
 Το βακτήριο αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ξεραίνει» πολύ γρήγορα τα δέντρα ακτινίδια και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, με τον αέρα, τις μέλισσες και άλλους τρόπους.
 Το βακτήριο αυτό, όπως λένε οι επιστήμονες, έχει έλθει από το εξωτερικό, από την Κίνα, την Νέα Ζηλανδία (όπου κατέστρεψε τεράστιες εκτάσεις) αλλά και άλλες περιοχές.
 Αμέσως μετά το κρούσμα που παρατηρήθηκε στο Νομό Πέλλας, αγροτικοί φορείς, αγρότες και επιστήμονες γεωπόνοι, σε συνάντηση που είχαν παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεοδωρίδη και τον Διευθυντή ΔΑΟΚ κ. Τσαντάκη, συζητήθηκε το θέμα και αποφάσισαν να ενημερωθεί  άμεσα  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κύριε Υπουργέ,
 Η καλλιέργεια ακτινιδίων, γνωρίζεται πολύ καλά ότι είναι πολύ δαπανηρή, όχι μόνο λόγω του κόστους των φυτών αλλά περισσότερο λόγω των εξόδων εγκατάστασης της καλλιέργειας (π.χ. παλμέτα). Αγρότες οι οποίοι δαπάνησαν μεγάλα ποσά για την δημιουργία εγκατάστασης και καλλιέργειας ακτινιδίων, εξαιτίας του βακτηριδίου αυτού, καταστρέφονται οικονομικά από τη μια στιγμή στην άλλη δίχως να έχουν κάνει απόσβεση τις εγκαταστάσεις της καλλιέργειας.

Κύριε Υπουργέ,
 Επειδή το βακτήριο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και είναι πάνω και έξω από τις δυνατότητες των παραγωγών να το αντιμετωπίσουν με ψεκασμούς ή άλλους τρόπους,
 Επειδή οι αγρότες που θα χάσουν την καλλιέργεια αυτή, θα καταστραφούν οικονομικά.

Προτείνουμε να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενίσχυσης των αγροτών για την εκρίζωση της καλλιέργειας ακτινιδίου, εφόσον αυτή πληγεί από το βακτήριο. Παρόμοια προγράμματα έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

α) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την αντιμετώπιση του βακτηριδίου στα
     ακτινίδια;
β) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την εφαρμογή προγράμματος για την
     αποζημίωση των αγροτών που θα εκριζώσουν καλλιέργειες ακτινίδιων;
           
Οι ερωτώντες Βουλευτές

1.      Τζαμτζής Ιορδάνης Βουλευτής Ν. Πέλλας
2.      Κωνσταντόπουλος Γιώργος Βουλευτής Ν. Πιερίας
3.      Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα Βουλευτής Ν. Πιερίας
4.      Τσαβδαρίδης Λάζαρος  Βουλευτής  Ν. Ημαθίας 
5.      Μπατσαρά Γεωργία Βουλευτής Ν. Ημαθίας
6.      Κουκοδήμος Κωνσταντίνος Βουλευτής Ν. Πιερίας Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου